Úvod > Články > To pravé zabezpečení před útoky z internetu

To pravé zabezpečení před útoky z internetu

Dobrá obranná strategie a správné zabezpečení operačního systému je v dnešním online světě základním pilířem v prevenci ztráty důležitých dat a citlivých osobních údajů.

V minulých týdnech bylo na našem serveru otázce bezpečnosti věnováno několik článků. Zejména jsme se zaměřili na v současnosti žhavé otázky související s účinností a smyslem antivirových řešení. Spousta odborníků na bezpečnost totiž začíná čím dál hlasitěji volat po změně koncepce antivirů a vůbec přehodnocení způsobu spouštění aplikací v operačním systému. Více v třech článcích:

Viry jsou jiné. Jsou antiviry jen vyhozenými penězi?
Když i antivir je hrozbou
Zachrání nás před destruktivní infekcí jiný systém?

V prvním článku jsme se seznámili i s pojmem „defense-in-depth strategy“. Jak říká český překlad, jde o hloubkovou obrannou strategii a ač tento pojem zní možná až příliš odborně, neskrývá se v něm vlastně nic tajemného a složitého. Vlastně ji používá spousta lidí, aniž by to možná tušili. Jde zkrátka o „rozvrstvené“ použití více ochranných prvků v systému. Seznamme se alespoň s těmi nejdůležitějšími body této ochrany na domácích počítačích.

Poznámka na začátek

Dnešní článek se bude věnován zabezpečení na desktopech nejpoužívanějšího operačního systému ― MS Windows (a to hlavně tedy XP a Vist). Různé bezpečnostní prvky se sice používají i v dalších systémech, ale to nic nemění na skutečnosti, že otázka bezpečnosti ve Windows je zcela jiného ražení.

Bezpečně od instalace systému

Chystá-li se člověk instalovat Windows, měl by se držet několika pravidel. Prvním z nich je instalace co možná nejaktuálnějšího systému. Jestliže například vlastníte instalační disk Windows XP jen s prvním servisním balíkem, být připojen k internetu během instalace a po ní znamená vystavit systém velkému riziku nakažení viry a jiným škodlivým softwarem.

Máte-li tu možnost, připravte si k instalaci raději aktuálnější systém ― a to buď integrací posledního servisního balíku do instalačních souborů, nebo rovnou přidáním i posledních záplat. Integraci service packu můžete provést ručně, nebo můžete využít aplikaci nLite ― kromě toho vám nLite pomůže si Windows upravit podle představ (můžete zakázat nebezpečné služby, odebrat součástí systému apod.). O integraci service packu a také o nLite jsme psali například v článku Vytvořte si instalační CD Windows XP s SP3. Pro úpravy Windows Vista je od stejného vývojáře určen program vLite.

Existuje-li nějaký důvod, který vám brání ve vytvoření upraveného instalační CD, alespoň si připravte poslední servisní balík dopředu na CD, flash kartu či jiné médium a ihned po instalaci Windows jej nainstalujte. Pamatujte, že byste během instalace neměli mít v počítači zastrčený síťový kabel, kterým se připojujete k internetu.

Jak ukázal výzkum společnosti Internet Storm Center/SANS, Windows bez nejnovějších aktualizací se po připojení k internetu mohou nakazit už do 5 minut ― nepodceňujte tedy riziko nákazy.

Firewall a firewall

Zmenšit riziko napadení operačního systému (i čerstvě nainstalovaného, který je zranitelnější) můžete použitím hardwarového firewallu. Ten je přítomný v mnoha síťových prvcích, jako jsou routery a switche, které se používají i ke stavbám domácích sítí. Počítač pak není připojen k internetu „přímo“, ale přes router s firewallem, který se stará o bezpečnostní politiku. I bez větších zásahů uživatele je díky pokročilým funkcím schopen odrazit útoky malwaru a hackerů. Síťové prvky spojující funkci routeru, switche a firewallu jsou dnes velice levné a neměly by chybět v žádné domácnosti, která se k internetu připojuje. A to nejen kvůli snadnému vybudování domácí sítě (jednoduše stačí připojit nový počítač dalším kabelem nebo bezdrátově), ale i kvůli bezpečnosti. Některé domácnosti jsou totiž připojeny do lokálních sítí (např. u poskytovatelů připojení přes optiku), díky čemuž jsou počítače snadno přístupné nejen dalším uživatelům v síti, ale jsou náchylné i k infekci malwarem.

Kromě hardwarového firewallu je nedílnou součástí operačních systémů i firewall softwarový: ve Windows se v podobě integrované aplikace objevil v roce 2004, kdy jej Microsoft zabudoval do druhého servisního balíku pro systémy XP. Ve Windows Vista je firewall už mnohem pokročilejší a chrání i odchozí komunikaci. Za určitých okolností (nepoužíváte-li například nelegální kopie softwaru s cracky, jež by mohly obsahovat nějaký malware, který se připojuje ke vzdáleným serverům útočníků) je k ochraně počítače dostačující firewall ve Windows XP ― avšak chcete-li mít pod kontrolou i to, co se z vašeho počítače odesílá, a zda a kam se případně připojují vaše programy, sáhněte po vyspělejším řešení. Jedním z nejlepších bezplatných firewallů na trhu je třeba Comodo Firewall Pro, ale jeho nevýhodou je, že neexistuje v češtině. Osobních firewallů existuje celá řada, s jejich výběrem se poraďte se zkušenějším uživatelem.

Viry, červi, trojští koně a jiná havěť

Otázky spojené s účinností a smyslem antivirových řešení se sice stále probírají, ale přesto platí, že pokud domácí uživatel dodržuje aspoň některá pravidla hloubkové obranné strategie ― body výše a ještě některé zmíníme ―, antivirový program coby pouze jeden bod strategie svou práci odvede dobře.

Spousta antivirových aplikací dnes chrání před řadou různých typů nákaz: nejen viry, ale i trojskými koni, červy, různým špehovacím a reklamním softwarem (spyware, adware). Velice oblíbeným řešením ve světě je například český produkt Avast, který existuje i v bezplatné verzi pro domácí použití. Chrání i před nebezpečnými rootkity, obsahuje více štítů (síťový štít, webový štít, standardní štít pro ochranu souborů, Avast chrání i před nákazou z p2p sítí nebo kecálků ― ICQ, MSN,…) Z nejznámějších antivirů lze jmenovat ruský Kaspersky AntiVirus, slovenský NOD32, české AVG nebo stále populárnější Avira AntiVir.

Windows Vista od základní instalace obsahují program zvaný Windows Defender. „Ochránce oken“ v reálném čase chrání hlavně před spywarem a dostupný je i pro majitele Windows XP, stačí jej stáhnout.

Podobným a pokročilejším programem, který se těší velké oblibě, je Spyware Terminator. Pracuje rovněž v reálném čase a umí odhalit nejen spyware, ale i trojské koně, keyloggery a jinou havěť. Kromě toho obsahuje i možnost antivirové ochrany ― ale pamatujte na základní pravidlo: v systému se může nacházet jen jeden antivirus a jeden softwarový firewall. Stejně tak byste měli mít jen jednu antispyware aplikaci s ochranou v reálném čase.

Kromě antispyware programu pracujícím v reálném čase je dobré mít nainstalovaný další „čistič“, který na základě své databáze prohledá počítač a záškodnické programy odstraní. Mezi nejznámější programy (které ale umí i real-time režim) patří dnes už legendy jako Adaware nebo Spybot Search & Destroy (oba jsou zdarma).

Chování a prevence

Na závěr si zmiňme snad nejdůležitější součást strategie defense-in-depth. A tou je poučený uživatel. Sice se to omílá na každém druhém webovém rohu, ale pamatujte, že zmíněné ochranné prvky (HW firewall, SW firewall, aktualizovaný Windows, antivirus, antispyware s režimem real-time a i „čističe“) operační systém neochrání úplně ― je zapotřebí uživatelovy opatrnosti. Pravidlem číslo jedna je používání aktuálního webového prohlížeče ― vždyť jde o program, který je na počítači připojeném k internetu s velkým přehledem ten nejpoužívanější ― a aktuálního systému (mít zapnuté automatické aktualizace). Pak na řadu přicházejí nesmrtelné věty: neotevírat přílohy v e-mailech od neznámých odesílatelů, vyvarovat se neznámému softwaru a hlavně warezu (crackům, keygenům), nespouštět podstrčené programy na pofiderních webových stránkách, nečíst (ani v náhledu) spam (přečtení e-mailu v nezáplatovaném Outlook Expressu stačí k nákaze systému) a hlavně: pokud je to možné, pracovat v rámci účtu s omezenými právy (v tomto ohledu jsou díky nové struktuře Windows Vista mnohem bezpečnější než XP).

22. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...