Úvod > Články > Microsoft přitvrzuje: černá obrazovka i pro pirátská XP

Microsoft přitvrzuje: černá obrazovka i pro pirátská XP

Microsoft nedá pirátům oddechnout ani dnes, když Windows XP jsou odsouzeny k odchodu ze světa operačních systémů. Uživatelé nelegálních kopií „XPéček“ budou na problém upozorňováni mnohem razantněji. Digitální tma se týká už i jich.

Dřívější spekulace o černé obrazovce

Je to bezmála rok, co jsme na našem serveru psali o tom, jak se Microsoft chystá udeřit proti uživatelům pirátských kopií Windows Vista. Tehdy jsme ještě jen spekulovali, zdali se plánované a pro někoho kontroverzní řešení opravdu zavede a jak bude vypadat. Pokud si vzpomínáte, povídalo se, že Microsoft zaveden nový, silně omezený režim funkčnosti ― uživatelům pirátských kopií Windows Vista měla zcela zčernat obrazovka a jedinou povolenou akcí mělo být spuštění Internet Exploreru, který uživatele měl zavést na stránku Microsoftu, na níž si mohl koupit licenci Windows.

Tento strašák způsobil mezi odbornou i laickou veřejností odpovídající rozruch. Nicméně se objevovaly hlasy, že Microsoft si takovéto protipirátské opatření nemůže dovolit ― jednak proto, že pořád existuje možnost, že kvůli  chybám s ověřením pravosti může být poškozen uživatel legální kopie Windows, který za licenci řádně zaplatil, a taky že část uživatelů raději přejde na některý alternativní systém jako Linux či Mac OS X, což by se Microsoftu moc nelíbilo; vždyť pro redmondskou společnost je určitě lepší, když uživatel používá nelegální kopii Windows než konkurenční operační systém.

Dohady o tom, zda se černá obrazovka a režim silně omezené funkčnosti opravdu ve Windows Vista objeví, vzaly za své v dubnu letošního roku. Microsoft tvrdé protipirátské opatření opravdu zavedl, a to nejprve v naších končinách. Počínaje 21. dubnem se začala v České republice aktivovat nová ochrana, která nelegální kopie Windows (Vista) ponořila, jak říkal sám Microsoft, do digitální tmy. Ve výsledku však protipirátská opatření nebyla natolik radikální, jak se původně hlásalo.

Černá plocha Vista
Digitální tma ve Windows Vista. Zdroj: Microsoft

Ačkoliv spekulace utichly, rozvířila se další a hlasitá debata nejen uživatelů Windows, zda Microsoft svůj hon na piráty tímto krokem nepřehnal. Důvod je stále stejný a omílá se stále dokola už od prvního uvedení kontrol pravosti systému Windows XP ― tu a tam dochází k chybám a za „oběť pirátství“ ― nebo vlastně i piráta ― je označen i uživatel legálních Windows.

Rozsáhlá chyba před rokem

K poměrně velkému problému na serverech, jež se o kontrolu pravosti Windows starají, došlo přesně před rokem ― 24. srpna 2007 na serverech určených pro WGA došlo k potížím a problémy s vyhodnocením kontroly se objevovaly po dalších devatenáct hodin. Každý uživatel, jehož systém byl v té době podrobován kontrole pravosti, byl tedy označen za majitele pirátské, ukradené kopie systému Windows. (Více v příslušném článku.)

Zpráva o nepravosti kopie Windows však nebyla celým problémem ― uživatelům Windows Vista, které byly omylem označeny za falešné, se totiž aktivoval režim omezené funkčnosti, který vypnul několik zásadních funkcí Vist a dovolil práci v systému jen po dobu jedné hodiny. Microsoft později popřel, že by příčinou problémů byly nějaké závady na serverech; chybné vyhodnocení kontroly pravosti prý měl na svědomí nekompatibilní kus softwaru, který byl na servery předčasně nahrán jedním zaměstnancem. Podle vyjádření Microsoftu tak šlo o lidské selhání a ne chybu systému.

To však nic nemění na tom, že se podobná věc stala a že i jindy jsou pravé Windows označovány za nepravé nebo jim je jiným způsobem zrušeny aktivace. V takovém případě pak na řadu přichází omezení funkcí, digitální tma a poškození platícího zákazníka. Ač byla reakce na digitální tmu bouřlivá, pořád se dalo říkat, že se potenciálně týká malého procenta uživatelů. Loni touto dobou, když se o ni poprvé začalo hovořit, totiž Vistám náleželo jen 6 % na celosvětovém trhu operačních systémů pro osobních počítače. A ačkoliv letos v dubnu jejich podíl činil již 14,6 %, majoritním systémem, na který byla digitální tma krátká, byly a stále jsou Windows XP. To ví i Microsoft...

Za Okny je tma

Microsoft tvrdí, v čemž má nejspíše pravdu, že Windows XP jsou tím nejkradenějším operačním systémem v historii. A nejvíce se prý krade edice Professional ― Microsoft se proto v minulých dnech rozhodl, že ukazatele nepravosti systému budou uživateli na očích víc než předtím.

Spousta IT médií ― jak světových, tak českých ― psala v tom smyslu, že ve Windows XP se objeví tentýž režim omezené funkčnosti jako ve Vistách. To však není tak docela pravda. Tisková zpráva k novým opatřením chybí (asi proto, že nejde o nic zásadního), ale opřít se můžeme o zápisek na blogu věnovanému Windows Genuine Advantage (WGA), tedy blogu o „výhodách legálních Windows“.

Co je tedy nového?

Nejdříve je nutné poznamenat, že program pro WGA, který kontroluje pravost systému, bývá aktualizován často. Microsoft jej postupně upravuje, aby minimalizoval možnost mylných hlášení, ale taky vylepšuje jeho schopnost detekovat poslední ukradené a falešné produktové klíče, které byly použity k „otevření“ systému, ale které sám Microsoft nevydal. Tohle vše je samozřejmě v novém softwaru WGA zahrnuto, jenže krom toho Microsoft změnil WGA Notifications, způsob upozornění na používání pirátské kopie Windows XP, byla zesílena ochrana před způsoby, kterými lze obejít aktivaci Windows, a změněn byl i způsob instalace.

Digitální tma v XP
Budiž tma i v XP. Upozornění na pirátské kopie Windows se slaďují... Zdroj: Microsoft.

 

Uživatelé budou vyzváni k odsouhlasení licenční smlouvy (EULA, Licenční smlouva s koncovým uživatelem) a pokud ji přijmou, dají tím svůj souhlas k tomu, aby se protipirátské opatření WGA mohlo samo automaticky aktualizovat. Podle Microsoftu je důvodem to, aby uživatel byl co nejméně obtěžován dotazy a aby se tedy zjednodušil proces instalace.

Nový WGA balíček je určen jen systémům Windows XP Professional a jeho odvozeninám Tablet a Windows Media Center.

Neprojde-li systém testem pravosti, pozadí systému zčerná a objeví se průsvitné upozornění v pravém dolním rohu, jak jste viděli na obrázcích výše. Upozornění  nepůjde vypnout, bude viditelné neustále, dokud uživatel nezjedná nápravu a nekoupí si licenci. Na pozadí pracovní plochy si sice bude moci nahrát libovolný obrázek, ale za 60 minut plocha opět zčerná. Toť vlastně vše. Nové WGA neuzamkne ostatní programy, ani nevypne důležité součástí systému a ani nebude uživatele co hodinu odhlašovat.

Digitální tma v XP

I přesto, že nová opatření nejsou příliš represivní, se člověk musí ptát, co k nim Microsoft teď po letech vede. Že by redmondská společnost chtěla potírat pirátství u svého 7 let (ano, slovy sedm let) starého operačního systému kvůli tomu, aby uživatelé raději rovnou přistoupili na koupi Windows Vista?

3. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...