Úvod > Články > Co dělat při nakažení počítače virem a jinou havětí?

Co dělat při nakažení počítače virem a jinou havětí?

Nakazit počítač nějakým škodlivým softwarem je více než snadné. Stačí chvilka nepozornosti při instalaci nějakého programu z nedůvěryhodného zdroje, zasunutá cizí USB klíčenka či neopatrnost při pohybu na webu a na problém je zaděláno. Jak vyléčit systém a neztratit důležitá data?

Asi nemusíme opakovat, že prevence je vždy lepší než následné řešení vzniklého problému. O některých bodech zabezpečení a rozložení ochrany operačního systému do více vrstev jsme si pověděli nedávno v článku To pravé zabezpečení před útoky z internetu. Budete-li se rad ve zmíněném článku držet, váš systém sice nebude nenapadnutelný, ale určitě zásadně snížíte pravděpodobnost infekce.

Následky infekce malwarem (jak se obecně označuje škodlivý software) se dají minimalizovat dobrou přípravou. I když jste počítač neměli nikdy virem nakažený a domníváte se, že váš počítač infekce potkat nemůže, vždy je dobré se na tuto možnost předem připravit. Dnešní první část o postupech „na klinice pro Windows“ se tedy bude týkat přípravy a nejjednoduššího řešení při problémech se systémem či jeho nakažení.

Zálohy

Nikdy není na škodu pravidelně vytvářet zálohy. A to buď celého disku, jeho jednotlivých oddílů, nebo alespoň důležitých složek s nezbytnými dokumenty pro práci. K tomu slouží řada různých programů, pro většinu lidí bude asi nejjednodušší používat zálohovací aplikaci přímo ve Windows. Zda ji máte, či nikoliv, se odvíjí od edice vašich Windows ― speciální aplikace pro zálohování je integrovaná v XP Professional a novější funkce najdeme ve Windows Vista. Komu se nechce používat tyto nástroje, klasické zálohování spočívá v ručním kopírování souborů na externí zařízení či optická média. Tento způsob je sice snadný, ale nese s sebou řadu nevýhod.

Pro pokročilé zálohování ― a velice rychlé a pohodlné ― se používají aplikace třetích stran, na které si sice musíte koupit licence, ale zato vám ušetří spoustu práce a času. Mezi nejznámější patří například Acronis True Image a Norton Ghost (v cenách kolem 1 100 Kč – 1 600 Kč).

Obnovení systému

Mnozí uživatelé Windows často vypínají funkci Obnovení systému (anebo o ní ani neví) v domnění, že tím nějak vylepší a zrychlí systém. Jde sice o službu běžící na pozadí, ale v žádném případě se nedá říct, že by zpomalovala systém do té míry, aby musela být vypnutá. Nakazí-li se váš počítač malwarem nebo dojde k jinému problému kvůli zásahu do systému nebo instalací aplikace, jež koliduje s něčím ve Windows, funkce obnovení systému vám za pár kliknutí myší vrátí ― alespoň do určité míry ― systém do stavu před instalací a vznikem problému.

Jednou nevýhodou tohoto nástroje je, že během doby vytvoří větší počet bodů obnovení, čímž uživatel přichází o docela velkou část volného místa na pevném disku. Maximální velikost oblasti na disku se odvíjí od jeho kapacity, ale uživatel, dochází-li mu volný prostor, tuto hodnotu může sám upravit. Stačí na ploše pravým tlačítkem myši kliknout na ikonu Tento počítač a ve vlastnostech na kartě Obnovení systému zadat požadovanou velikosti pro všechny vypsané disky. Místo, jež zabírají nepotřebné body obnovení, se dá snadno uvolnit, a to pomocí nástroje Vyčištění disku (je přímo ve Windows), kde na druhé kartě povolíte odstranění nepotřebných bodů obnovení ― nemusíte mít strach, zůstane zachován poslední bod obnovení, takže dojde-li od chvíle smazání k nějakým problémům, o funkci nepřijdete.

Rozdělení disku

Ve Windows 9x se o data přicházelo velice snadno. Tehdy ještě Windows neuměly chránit systémové soubory (první vlaštovky, ve kterých tato ochrana byla zavedena, byly Windows 2000 a Windows Millenium z roku 2000). Stačilo omylem smazat důležitou, byť malou součást systému a do Windows jste se už nedostali ― data byla pro uživatele často nenávratně ztracena. Ukvapené formátování disku kvůli nápravě smazalo samozřejmě vše. Proto se často disk rozděloval na více oddílů. Tento zvyk přežil i dodnes, třebaže k němu už není tolik důvodů jako kdysi. Nicméně pro ochranu hudby, videa, fotek a dokumentů je rozdělení na více oddílů stále vhodné: na oddílu C má pak člověk systém a programy, na D hudbu, videa, fotky, dokumenty, ... a třeba na E zálohu oddílu C, která se v případě problému dá obnovit přesunutím zpět na „céčko“. Rozdělení disku se provádí při instalaci Windows nebo nějakým speciálním programem z prostředí systému. Stačí mít ale oddíly dva: v případě selhání Windows, jejich nákazy atp. se formátováním nijak nenaruší oddíl s dokumenty.

Linux na jednom z oddílů

Velice dobrým pomocníkem v ochraně souborů, opravě systému Windows či léčení nákazy je Linux. Ten sice nemusíte mít nijak rádi a ani jej nemusíte používat, ale pokud na jeden z oddílů (jak jsme se bavili výše) nainstalujete nějakou linuxovou distribuci, při problému s Windows vám může velice pomoci.

Jednak je vůči malwaru z Windows imunní, takže se vám nenakazí i on, a také dnes umí dobře pracovat se souborovým systémem NTFS, na kterém fungují Windows XP i Vista. Antivirové společnosti jako Alwil dávají k dispozici zdarma antivirový scanner i pro linuxové systémy, takže z bezpečného prostředí Linuxu můžete Windows snadno zbavit malwaru. Kromě toho můžete i ručně sami smazat libovolný soubor uložený na oddílu s Windows, a to i tehdy, pokud je jinak systémem zamčený: tohoto způsobu v zabraňování mazání příčin infekce často využívají tvůrci malwaru. Musíte však být opatrní, abyste nedopatřením nesmazali důležité součásti Windows... O tom si ale víc řekneme v další článku, který se bude konkretním léčením Windows zabývat. Ukážeme si kromě jiného nejen už profláknuté automatizované čističe, ale i analytické nástroje, pomocí kterých si různé nákazy odstraníte sami, a to i tehdy, pokud antivir selhává anebo je virem zablokovaný.

12. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...