Úvod > Články > Broadband ve světě

Broadband ve světě

Statistiky z pohledu rozšíření, penetrace a kvality vypadají každá jinak. Jak je to možné?

Statistiky uvádějící rozšíření broadbandu ve světě jsou zajisté zajímavé, ale mohou být i poněkud zavádějící. Na prvním místě jsou Spojené státy s 66 milióny účastníků, Čína na druhém místě sice uvádí necelých 49 miliónů, ale tato informace je z roku 2006, čili je možné, že již Američany předběhla. Následující pořadí je: Japonsko, Německo, Jižní Korea, Británie, Francie, Itálie, Kanada, Španělsko, Brazílie, Holandsko, Taiwan, Austrálie, Mexiko, Turecko, Rusko, Polsko, Indie a dvacítku uzavírá Švédsko s 2 478 003 účastníky.

Zcela jinou tabulku ale dostaneme ve chvíli, kdy se bude počítat procento penetrace. Tam jsou na prvním místě Bermudy s 36,5 procenty populace, následuje Holandsko, Dánsko, Island, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monako, Finsko, Jižní Korea, Norsko, Švédsko, Lucembursko, Británie, Belgie, Francie, Singapur, Spojené státy a dvacítku tentokráte uzavírají Faerské ostrovy s 20,3 procentní penetrací. Samozřejmě nějaká korelace mezi stupněm penetrace a kvalitou připojení neexistuje.

A naprosto jiné výsledky dostaneme i v případě, kdy se bude jednat o kvalitu. Nedávná studie porovnávající situaci v 42 zemích světa, sponzorovaná společností Cisco Systems, se zaměřila na budoucnost, na kvalitu a schopnost vyrovnat se s požadavky příští generace internetových aplikací, jako je třeba streaming videa s vysokým rozlišením. Mezi vybranými zeměmi byla Amerika, Evropa, země OECD, Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Z tohoto pohledu skutečně obstálo pouze Japonsko, nicméně ani řada dalších zemí nedopadla tak špatně. Horší ale byla situace ve třech evropských zemích, Itálii, Británii a Španělsku, které se umístily pod hranicí označenou jako kvalita. Studii uskutečnil tým studentů z University of Oxford a University of Oviedo. Studenti vypracovali pro každou zemi skóre, které bylo založeno na rychlosti přenosu dat (jak uploadu, tak downloadu), měřeného zpoždění a průměrné ztráty packetů. Studie využila výsledky téměř 8 miliónů testů, které podnikli uživatelé po celém světě (www.speedtest.net).

Studie zjistila, že polovina sledovaných zemí má broadbandové připojení dostatečně kvalitní k tomu, aby zaručila stabilní kvalitu pro většinu dnešních internetových aplikací.  První desítka zemí byla následující: Japonsko, Švédsko, Holandsko, Lotyšsko, Jižní Korea, Švýcarsko, Litva, Dánsko, Německo a Slovinsko. Japonsko se na první místo dostalo mimo jiné pro stabilně vysoké investice do infrastruktury.

Fernando Gil de Bernabe, ředitel jedné z divizí firmy Cisco, výsledky studie komentoval jako upozornění všem firmám, ať již soukromým nebo státním, že bez vysoce kvalitního broadbandu nebude možné plně využít nové technologie, které nejsou nikde v nedohledné budoucnosti, ale realitou příštích tří až pěti let.

23. 9. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...