Úvod > Články > Internet pro všechny – je tématem?

Internet pro všechny – je tématem?

Praha 4 je jedním z dalších pražských obvodů, ve kterém si můžete, zejména v blízkosti škol, vyřídit svoje e-maily. Jednoduše, zadarmo s využitím bezdrátového internetu – Wi-Fi.

V souvislosti s tímto projektem (www.praha4net.cz) na začátku září odborná komise KDU-ČSL pro informační a komunikační technologie přišla s projektem „Internet pro všechny“, se kterým oslovila všechny starosty a místostarosty zvolených za tuto stranu.

Co se skrývá pod tímto projektem? Jednoduše odpovědi na často kladené otázky těm, kteří se ve své obci chystají nebo by se chtěli připravit na poskytnutí internetu zadarmo pro občany. Celý materiál vychází ze zkušeností radního Martina Plíška, který WI-FI internet zaváděl v Praze 4.

O projektu sám říká, že: „… může svými službami změnit celý systém výkonu samosprávy a státní správy. Může přispět ke zlepšení v oblasti bezpečnostní, sociální, vzdělávání obyvatelstva a tím může celkově přispět ke kvalitativně jinému rozvoji společnosti a celého území. Tím se nepřímo mnohonásobně vrátí prostředky investované ze strany municipalit.“ Současně s oznámením a spuštěním „Internetu pro všechny“ KDU-ČSL zveřejnila, že nejméně tři kandidáti na hejtmana tento krok podporují a ve stejném okamžiku se také objevila námitka, že celý postup akorát deformuje trh s připojením k internetu.

Například lídr Koalice pro Středočeský kraj, kde kandiduje i KDU-ČSL, Josef Vacek projekt přivítal slovy: „Náš volební program bude obsahovat podporu bezdrátového internetu pro občany. Jsem přesvědčen, že kraj může pokrýt velkou část hustě zalidněných oblastí, bezplatný internet by mohl být třeba v oblasti škol, které spadají pod náš kraj. Přístup k e-mailu dnes už považuji za základní a nikoliv nadstandardní službu.“

Je tedy zavádění bezplatného internetu nepřípustným vlamováním se do komerčního prostředí? Kdyby se podobné námitky (a projekt) objevily před deseti, možná sedmi lety, tak bych nepochybně souhlasil. Trhu panovaly modemy a vlastnictví rychlejšího připojení bylo doménou škol nebo podniků, které si to mohly dovolit. Dnes je však situace jiná. Pokud se zastupitelstvo rozhodne nabídnout připojení zdarma a nebude rychlostí vstupovat na pole širokopásmového internetu, nevidím v tom problém. Zajistit občanům připojení zejména na úřadech rychlostí například 128 kbit/s přeci nemůže vést k potlačení konkurence. Naopak ocení to ten, kdo by kvůli údajům skrytým v jeho e-mailu musel jít domů a zapínat si zde počítač.

Napadá mě ještě jedna analogie – stát garantuje veřejnoprávní službu (tedy pravda, také si ji platíme), zákonem se řeší digitalizace, prostě stará se o to, aby bylo pokryto, na druhou stranu existují mnohem širší nabídky kabelových televizí a kdo chce… Je televizní signál v principu odlišný? Nebo jde o podobný princip a ten, kdo se ozval, jsou firmy, které stejně produkt „loudavějšího“ internetu nenabízí?

Autor je předsedou odborné komise KDU-ČSL pro ICT

30. 9. 2008

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...