Úvod > Články > Připojení přes optiku stále jen pro vyvolené, vládne Wi-Fi

Připojení přes optiku stále jen pro vyvolené, vládne Wi-Fi

Na světě je nová studie o stavu internetového připojení v České republice. Nejvíce využíváme bezdrátová připojení a ADSL, optických přípojek je stále málo.

Vládnou bezdrátová řešení

Společnost Factum Invenio publikovala výsledky své studie o stavu internetového připojení v Česku. Ke svému průzkumu vybrala reprezentativní vzorek celkem 562 aktivních uživatelů internetu ― jak se ukázalo, nejvíce lidí (36 %) využívá bezdrátové připojení. To, že Česká republika je v evropském měřítku dlouhodobě bezdrátová velmoc, se ví. A důvody jsou rozličné. Michal Peca ze zmíněné společnosti říká: „Bezdrátovému připojení dávají přednost především lidé, pro které je nejdůležitějším parametrem cena, nikoliv rychlost připojení. Kromě toho existuje také poměrně velká skupina těch, kteří nemají a nechtějí v domácnosti pevnou linku a zároveň nemají možnost připojit se prostřednictvím kabelové televize. Tito lidé také obvykle volí poskytovatele bezdrátového připojení.“

Připojení přes ADSL je u nás stejně jako v celé Evropské unii rovněž velice oblíbené. Podle téže studie tohoto řešení připojení k celosvětové síti využívá celkem čtvrtina lidí (25 %). Těsně v závěsu za ADSL je pak připojení přes kabelovou televizi (CATV), kterému patří podíl s hodnotou 23 %. Pak už následuje připojení přes mobilní telefon s podílem 5 % a kdysi tolik oblíbený (a vlastně mnohdy jediný možný) dial-up (vytáčené připojení přes pevnou linkou) mají dnes asi jen 2 procenta uživatelů.

Podíly technologií internetového připojení v ČR: Factum Invenio (2008)

Zdroj:  Factum Invenio

 

Když si zmíněná procenta sečteme, dostaneme celkem 91% zastoupení těchto technologií na českém trhu ve zkoumaném vzorku respondentů. Kam se podělo zbylých 9 % lidí, se nedovíme. O těch tisková zpráva společnosti mlčí a v grafu je toto číslo uvedeno u položky „jiné“. Možná někteří z respondentů netuší, jak jsou připojení, protože že by zrovna 9 % domácností bylo připojeno přes optická vlákna (FTTx) se nezdá pravděpodobné (a tato technologie by jistě v grafu byla zanesena samostatně. Na otázku podílu FTTx na trhu se ještě podíváme níže v článku. Teď se však sezname s dalšími výsledky průzkumu společnosti Factum Invenio.

Rychlost připojení: nejčastěji 2 Mbit/s a 4 Mbit/s

Domácnosti v největším počtu případů disponují přípojkami s rychlostmi 2 Mbit/s a 4 Mbit/s (podle studie je první rychlostní pásmo zastoupeno s podílem 20 %, druhému náleží 19 %). Zajímavou informací je, že až 36 % domácností má internetové připojení pomalejší, maximálně do 1 Mbit/s. Zde chybí informace, zda jde o nominální hodnotu zakoupenou u poskytovatele, nebo reálnou, kterou si domácnosti naměřily samy. Pravděpodobnější ale je, že tyto hodnoty se vztahují na zakoupené rychlosti. Když uvážíme, že nejvíce lidí se připojuje přes Wi-Fi a odečteme-li od podílu Wi-Fi přípojek mobilní internet a dial-up, vychází nám, že relativně nejpomalejší přípojky jsou v tomto případě právě bezdrátové (standardní nominální rychlostí přípojek u ADSL a CATV byla donedávna totiž hodnota 2 Mbit/s). To ukazuje na to, že v místech s malou konkurencí a právě nedostupností ADSL připojení, CATV či FTTx malí poskytovatelé Wi-Fi nabízejí jen nižší rychlosti.

Rychlosti internetového připojení v ČR: Factum Invenio (2008)

 

Tato skutečnost je ale v rozporu s výsledky měření rychlostí na našem serveru. Podle posledních údajů, jež jsme uveřejnili začátkem září a které shrnují měření uživatelů za měsíc srpen, totiž průměrná rychlost přes Wi-Fi činila zhruba 3 Mbit/s. A kolem hladiny 1 Mbit/s se navíc pohybovaly rychlosti jen u tří z celkem 24 sledovaných poskytovatelů.  Chyba možná bude i ve zkoumaném vzorku respondentů, protože jak průzkum  Factum Invenio dále ukázal, celých 14 % uživatelů internetu ani netuší, jakou rychlost jejich přípojka má.

Studie dále ukazuje, že rychlost přípojek stále roste ― což ani vám vzhledem k vlnám zrychlování určitě neuniklo. Ještě loni touto dobou disponovalo rychlostí 2 Mbit/s a vyšší 36 % uživatelů, zatímco letos to byla už více než polovina respondentů (51 %). A to nesmíme zapomínat na to, že v létě všichni velcí poskytovatelé ADSL oznámili další zrychlování a redukci služeb na dvě rychlostní varianty, 8 Mbit/s a 16 Mbit/s. Zrychlil samozřejmě i největší český kabelový operátor UPC a reagovali i poskytovatelé připojení přes optiku. Hlavně u ADSL se ale zákazníci musí smířit s tím, že reálné naměřené rychlosti připojení budou často za zakoupenými nominálními hodnotami zaostávat.

Součástí studie byla také otázka, nakolik jsou v českých domácnostech rozšířené počítače. Podle výsledků osobní počítač vlastní již 53 procent domácností, z čehož více než 90 procent domácností s počítačem má zároveň i přístup k internetu.

Pohled očima EU

Jestliže jsme výše zmínili problém s chybějícími 9 % u typu technologie zprostředkovávající připojení k internetu (což nás vedlo k otázce, kolik z toho asi patří optickým přípojkám), podívejme se, co o stavu broadbandových přípojek nejen v Česku říká Evropská komise a Český telekomunikační úřad.

Musíme se ovšem spokojit s poněkud staršími údaji: Český statistický úřad ve své měsíční monitorovací zprávě za duben 2008 informuje o 13. implementační zprávě Evropské komise. Ta v ní shrnula a zhodnotila stav na evropské trhu elektronických komunikací za rok 2007 a samozřejmě se věnovala i problematice broadbandu v jednotlivých členských státech.

Čísla se za uplynulý rok bezesporu změnila, ale pro rámcovou představu nám postačí. Do karet nám hraje i to, že pro srovnání se studií jsou čísla vhodná i z toho důvodu, že studie Factum Invenio vznikla na základě průzkumu, který proběhl už letos v březnu. (Nezapomínejme ale, že EK hovoří čistě o broadbandu, kdežto Factum Invenio o všech přípojkách. Vynecháním mobilního připojení a dial-upu si procenta do spolehlivější podoby vlastně může přepočítat každý sám.)

V měřítku celé EU je nejrozšířenějším způsobem širokopásmového připojení xDSL, kterému patří 80 % trhu. Z toho v České republice tvoří podíl maloobchodního xDSL (převážně tedy ADSL) 34 %, což je stejně jako u připojení přes WLL (Wi-Fi, FWA), a pak následuje kabelová televize (CATV) s 21 %. Co se týče optických přípojek, které nás zajímaly výše, ty používají jen pouhopouhé 4 % uživatelů (jejích počet se za rok 2007 vyšplhal na zhruba 55 000).

Broadbandové přípojky v ČR za rok 2007: ČTÚ, 2008

Zdroj: ČTÚ

 

Na konec článku poznamenejme, že v blízké budoucnosti se počítá právě s rozšiřováním optických přípojek, k čemuž přímo Evropská komise nedávno vyzvala členské státy. A pár měsíců předtím rovněž volala po rychlejším rozšiřování broadbandu v odlehlejších částech členských států, tedy zejména na venkově, kde lidé mají jen omezené, nebo žádné, možnosti připojení. O tom více v následujících článcích:

17. 06. 2008 Komise: zařiďte rychlé internetové připojení!
22. 09. 2008 EK: Nabízejte internetové připojení přes optiku

1. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Samsung dostal od USA grant 152 miliard korun

Americká vláda poskytla společnosti Samsung grant ve výši 6,4 miliardy dolarů. Použit bude na výrobu továren na čipy...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...