Úvod > Články > Monitorování zpráv přes Skype

Monitorování zpráv přes Skype

A další novinky uplynulých dní: The Pirate Bay v Itálii vyhrála ― EU má smělé plány v kybernetickém prostoru ― Údaje o 17 milionech lidí ukradli z Deutsche Telekom ― a více...

The Pirate Bay v Itálii vyhrála

V polovině letošního srpna jsme vás informovali, že italské úřady zablokovaly Italům přístup na jeden z nejslavnějších torrentových trackerů, The Pirate Bay. Jak se během několika dní ukázalo, zákaz přinesl zcela opačný efekt, než bylo původně záměrem. Místo toho, aby se k warezu dostalo co nejméně Italů, blokace vzbudila mezi veřejností o tento server velký zájem. Italská vláda a média vlastně The Pirate Bay udělala reklamu. Mezitím navíc samotný tým kolem tohoto serveru změnil IP adresu, takže stránky byly zase dostupné. Navíc se v blogovém příspěvku týmu "Pirátské zátoky" objevily tipy, jak se blokacím poskytovatelů i vlády vyhnout, a to použitím OpenDNS.

Provozovatelé The Pirate Bay se nicméně obrátili na soud a žádali, aby ten blokování úplně zrušil. V minulých dnech jejich žádosti vyhověl a nakázal The Pirate Bay vymazat z černé listiny. Lidé z The Pirate Bay se hájili tím, že přes jejich server neprochází žádný závadný obsah, který by porušoval autorská práva.

Evropští úředníci řádí v kybernetickém prostoru

Třeskuté nápady pocházející z orgánů Evropské Unie se často u lidí nesetkávají s pochopením. Příkladů často až směšně působících debat z půdy Evropského parlamentu či Evropské komise je víc než dost a ani v těchto dnech se v Bruselu nelení. Před více než týdnem  se Evropský parlament na odbornou i laickou veřejnost obrátil s výzvou, aby se začalo definovat, co je to vůbec vlastně "blog". Z vyjádření Evropského parlamentu není moc jasné, čeho vlastně chce definicí blogu dosáhnout. Na jednu stranu jsou zde snahy v evropských směrnicích definovat blog coby nástroj pro vyjádření vlastního názoru, tedy definice blogu má zajistit, aby byla zachována a vyhrazena svoboda slova na webu, na druhou stranu se zdá, jako by zde existovaly snahy regulovat obsah blogů u odborníků, jako jsou třeba novináři, kteří v určitých médiích jinak musejí zůstávat nestranní. První návrh, který s čímsi jako regulací textů počítal, byl však smeten ze stolu. Celá diskuse se má dále dotknout otázek kolem (ne)závislosti médií: nové úpravy by měly jasně vymezit hranice, které nemohou být překročeny v souvislosti s pravidly hospodářské soutěže (že by tím myslel Evropský parlament i neoznačené PR blogy a články v médiích?).

Teď se ve světových médiích objevily informace, že Evropská unie chce být lídrem v oblasti "Web 3.0". Ptáte-li se, co je Web 3.0, vězte, že odpověď neznáme. Ono totiž ani po letech vlastně není známo, co je vůbec Web 2.0, o kterém slýcháváme na každém rohu.

Tyto problémy však očividně nebrání tomu, aby Evropská Unie plánovala přechod na Web 3.0, v jehož oblasti chce vládnout světu. Eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová vyzvala k veřejné debatě, aby teď byly udány cestičky pro vývoj Webu 3.0. Podle představ komise bude Web 3.0 představovat sjednocené místo, v němž se budou prolínat světy obchodu, zábavy a sociálních sítí, to vše postaveno na spolehlivých a bezpečných systémech. Stejný důraz má být kladen na nomadické služby založené na GPS a mobilní televizi. Plány a celý projekt "Evropy za lepší internet a web" mají být podle dřívějších vyjádření podporovány také rychlou výstavbou optických sítí na území Evropské unie a rozšiřováním širokopásmového internetu i na venkově.

OpenOffice.org 3.0 RC3 ke stažení. Balík skoro hotov

Na světě je třetí kandidát na vydání zcela nové řady populárního kancelářského balíku OpenOffice.org. Oproti předchozímu sestavení došlo k obligátnímu vyřešení mnoha nahlášených problémů a zvýšení celkové stability systému. Celý přehled změn si může zájemce zjistit v oficiálním seznamu oprav.

OpenOffice.org 3 oproti své "dvojkové" předchůdkyni přichází s vylepšeným jádrem (aplikace z balíku mají být daleko rychlejší a šetrnější v používání systémových prostředků) a také s úplnou podporou kancelářského formátu OpenXML od Microsoftu. Chce-li totiž dnes člověk otevírat OpenXML dokumenty (jako docx), musí používat například OpenOffice.org Novell Edition, speciální edici upravenou společností Novell. Problémem ale i tak je, že ani tato edice nedovoluje vytvořené nebo editované dokumenty v podobě OpenXML ukládat. S příchodem verze 3 se tohle tedy změní.

Celý kancelářský balík je dostupný zdarma ke stažení na internetu a obsahuje programy pro práci s textem (Writer; obdoba MS Word), tabulkami (Calc), databázemi (Base), prezentacemi (Impress), grafikou (Draw) či matematickou sazbou (Math).

Vývojáři plánují vydat ještě čtvrtého kandidáta na vydání, který by se měl na veřejnosti objevit už zítra. Ostrá verze pak podle časového plánu má přijít snad 14. října.

Více o balíku na stránkách OpenOffice.cz, odkud si jej také můžete stáhnout. Třetímu kandidátu na vydání je věnována tato stránka, na níž najdete odkazy na stažení instalačních souborů pro různé platformy (Windows, Linux, Mac, Solaris).

Monitorování zpráv přes Skype

Kanadští odborníci z Citizen Lab z University of Toronto odhalili, že textové zprávy odeslané přes čínskou verzi Skypu, které souhlasily s vybranými klíčovými slovy jako "nezávislost Tchaj-wanu" nebo "komunistická strana", se společně s údaji identifikujícími odesílatele ukládají na nezabezpečené (veřejně přístupné) webové servery.

Tiskový mluvčí Skypu prohlásil, že o praktikách čínské sítě TOM Online, která má tamní Skype na starost, vůbec nic netušili. Skype se veřejnosti zároveň i za problémy omluvil. "Hluboce se omlouváme za narušení soukromí na serverech společnosti TOM v Číně a celou situaci budeme s firmou TOM okamžitě řešit."

Není to první problém s narušováním soukromí, kterému Skype musí čelit. Připomeňme stále rostoucí obavy z odposlouchávání hovorů přes tuto síť ― ačkoliv jsou hovory šifrovány, pro vládní úřady prý není problém je odposlouchávat. Více v článku Snadné odposlouchání vašich hovorů přes Skype.

ICQ mělo zase problémy

V posledních dnech hlásili uživatelé komunikační sítě ICQ problémy s přihlášením a stavy. Zdlouhavé přihlašování pro mnoho z nich končilo nezdarem, ale ani v případě, že se jim to podařilo, si s přáteli nemohli povídat. Ti totiž byli ve stavu offline ― tedy nepřihlášení ―, přestože přihlášeni byli.

3. října večer z ICQ zazněly hlasy, že šlo o chybu na jejich serverech a po odstranění problému by vše mělo jet, jak má.

Komunikační síť ICQ je u nás velice oblíbená, používá ji více než 2 miliony Čechů (či lépe řečeno, ICQ v Česku zaznamenalo více než 2 miliony registrací).

Údaje o 17 milionech lidí ukradli z Deutsche Telekom

A máme tady další případ s masivním únikem osobních údajů. Neznámí zloději odcizili z německého koncernu Deutsche Telecom miliony kontaktů a s nimi související osobní údaje. Mezi poškozenými, z řad zákazníků mobilního operátora T-Mobile, figurují i známé osobnosti veřejného života ― celebrity, politici i známí průmysloví magnáti. Pachatelům se podařilo získat i citlivá data spolkových prezidentů.

Deutsche Telekomu se případ dařilo držet pod pokličkou poměrně dlouho, ke krádeži totiž došlo už v roce 2006. Ještě v ten rok v květnu pak německý koncern podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vyšetřovatelé údajně brzy nato při jedné domovní prohlídce nalezli blíže nespecifikované záznamy dat. Případ však vyřešen nebyl a stále není.

6. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...