Úvod > Články > Šéf Microsoftu: Windows 7 jsou Visty, jen mnohem lepší

Šéf Microsoftu: Windows 7 jsou Visty, jen mnohem lepší

Windows Seven jsou mezi uživateli Windows jedním z hlavních témat poslední doby. I sami představitelé Microsoftu o tomto novém operačním systému čím dál častěji hovoří. A Microsoft slibuje, že chyby a problémy, jaké se vyskytly u Vist, se nebudou opakovat. Sedmičky totiž budou vylepšenými Vistami.

Potvrzeno: Windows 7 budou Windows 7

Trošku triviálně znějící prohlášení, přesto nese důležitou informaci. O tom, že Microsoft už několik pracuje na novém operačním systému pro osobní počítače, víme. Víme i to, že se pro něj vžilo kódové označení Windows 7. A teď je nám jasné, že toto jméno zůstane. „Windows Seven“, česky Windows Sedm, budou opravdu nástupcem Windows Vista. Potvrdil to Mike Nash ze společnosti Microsoft na blogu věnovanému tomuto systému.

„Jméno Windows 7 jsme vybrali kvůli jednoduchosti. V minulých letech jsme pro Windows volili různá jména. Používali jsme čísla jako Windows 3.11 nebo letopočty jako v případě Windows 98, ale i přezdívky jako XP nebo Windows Vista. A jelikož nevydáváme Windows co rok, používání letopočtu v názvu nedávalo smysl. Navíc vymýšlení různých nových přezdívek se neshoduje s tím, co chceme dělat: chceme zůstat věrní kořenům naší snahy, kterou jsme vynaložili na vývoj Windows Vista, a zároveň chceme všechny investice vložené do tohoto systému rozvinout a platformu Windows Vista přetvořit v další generaci Windows. Jednoduše řečeno, tohle je sedmé vydání Windows, proto označení 'Windows 7' prostě dává smysl.“

Jádro verze 7 to však není

Pravdou je, že Windows 7 se mezi lidmi zažilo proto, že Windows 7 měly být postavené na sedmé generaci jádra Windows. Pokud nesledujete číslování jádra, pak připomeňme, že například Windows 2000 obsahovaly jádro 5.0, Windows XP byly postaveny na jádře 5.1 a Windows Vista dostaly zcela nové jádro 6.0. Operační systém pro servery, Windows Server 2008, měl být postaven na jádře 6.1 a totéž jádro se mělo poté implementovat do Windows Vista přes první servisní balík.

Realita však vypadá jinak. Server 2008 i Vista SP1 sice obsahují stejné jádro, ale to ještě není v6.1. Současné sestavení Vist stejně jako Serveru 2008 stojí na jádře s označením 6.0 Build 6001. Trošku paradoxně tak Windows 7 nebudou stát na 7. jádře, ale upraveném (rozuměj vypilovaném) šestém jádře, tedy v6.1. Microsoft sice už v průběhu minulých let proklamoval, že nové Windows budou revoluční v mnoha ohledech, od jádra až po grafické uživatelské rozhraní, ale vítr z plachet mu vzaly trable a strasti Vist, které připravily horké chvilky všem uživatelům, kteří se potýkali a vlastně dodnes potýkají s problémy s hardwarovou a softwarovou kompatibilitou. Microsoft proto už před nějakou dobou otevřeně řekl, že těmto problémům s příští verzí Windows předejde a Windows 7 postaví tak, aby byla zachována současná kompatibilita programů i zařízení. Jinak řečeno, co dneska funguje pod Vistami, pojede i pod Sedmičkami. 

Ballmer: Windows 7 jsou Visty, jen mnohem lepší

Analytici i lidé z IT médií už dříve začali spekulovat, jestli Sedmičky nebudou jen vlastně vylepšené Visty. Jak sami vidíte, to se opravdu potvrdilo. Jakmile přišly informace o zachování jádra, bylo jasné, že nepůjde o zas až tak „major release“ („velké vydání“) jako o „dotažené Visty“. I když Windows 7 vůbec nejsou Windows 7, viceprezident Microsoftu Mike Nash k tomu říká: 

U Windows 7 jsme se rozhodli zůstat u 6. verze jádra. Tím maximalizujeme kompatibilitu s [produkty] vývojářů třetích stran. Důvodem je opravdu náš závazek zachovat kompatibilitu. A jak jste si mohli sami povšimnout u předchozích vydání [Windows], označování „velké a malé vydání“ pro vyjádření kvalitativních aspektů se nekrylo nezbytně s číselným značením. U Windows 7 prostě vidíte, jak dobře uvážené zaměření se na kompatibilitu vítězí nad malicherným číslováním verzí (a jak jste mohli vidět v případě „velkého“ vydání Windows XP.)

16. září ale šéf Microsoftu Steve Ballmer tvrzení viceprezidenta nepřímo vyvrátil. Ačkoli Nash prakticky odmítá souvislost mezi kvalitou systému, tím, jestli je to „velké vydání, nebo malé“ a číslováním, Ballmer potvrdil, že Windows 7 budou „malým“ vydáním, přesně tak, jak to říká číslování jádra. Jeho vlastními slovy: „Windows 7 jsou Visty, jen mnohem lepší“. 

Steve Ballmer tuto větu pronesl při odpovědích na otázky, které mu pokládali dva analytici ze známé analytické společnosti Gartner na setkání Gartner Symposium and ITxpo. Otázky se opět dotýkaly toho, co pálí spoustu uživatelů: točily se zase kolem kompatibility. Analytiky zajímalo, jak se Microsoft vypořádá s problémem, jak moc „nové“ by Windows 7 měly být. Naráželi tím na následující problém: jestli Microsoft plánuje příliš zásadní změny, uživatelé se Sedmičkami mohou mít opět problémy, jak tomu bylo při přechodu z Windows XP na Visty, což by se odrazilo v jejich chladném a hlavně pomalém přijímání zákazníky. Jestli naopak Sedmičky ve své podstatě nebudou moc odlišné od svých předchůdců, mohla by to leckoho vést k rozhodnutí, že jejich vydání přeskočí. 

Šéf Microsoftu na to reagoval slovy: „Windows Vista jsou dobré; Windows 7 jsou Windows Vista s předělaným grafickým rozhraním a zlepšeným výkonem.“ Přesto, že jde „jen“ o vypilované Visty, měl však Ballmer výhrady k tomu, že by mělo jít o „malé vydání“ (minor release). „Je to plnohodnotné vydání. Důvodem je, že se na něm odvede mnohem více práce než na malém vydání. Ukazuje se, že můžeme za vlastně dva a půl roku udělat víc než jen malé vydání. Není důvod vyvíjet dva a půl roku jen „malou aktualizaci“ systému. 

Pře o to, zda Sedmičky budou „major“, nebo „minor“ vydáním tak pokračují dále. I sám Microsoft očividně nemá jasno, jak je prezentovat. O to šlo vlastně i analytikům ze společnosti Gartner: budou malým vydáním ― tak proč je nepřeskočit?, budou velkým vydáním ― díky, nechci, už tak jsem si užil problémy s přechodem na Visty. Proto se Ballmerovo prohlášení o „vylepšených, dotažených, hotových Vistách“ jeví jako dobře zvolený kompromis. V otázce Vist dosud nerozhodnutí uživatelé tak mají určitou záruku, že tento systém bude doveden do původně zamýšlené podoby a nebude trpět problémy, které se objevovaly; a současní uživatelé, kteří tyto problémy mají, se jich přechodem na Sedmičky rádi zbaví. Tak jak tak, zmínky „o vylepšených Vistách“ ― nebo jak se začíná psát „Windows Vista SE“ (Vista Druhé vydání) ― by z tohoto pohledu mohly nadcházejícímu vydání Windows prospět.

Otázky analytiků se týkaly dále i nasazení Vist v korporativní sféře, kde stále vládnou Windows XP v doprovodu Windows 2000 a Linuxu. Přechod na Visty odmítly i některé největší IT firmy a jejich nasazování ve větším množství se brání podniky z různých sfér. Ačkoli samotná firma Gartner doporučuje přechod na Visty (jak se nechala slyšet na tomtéž setkání, „uvědomte si rizika spojená s přeskočením Vist ― pro přechod z Internet Exploreru 6 nečekejte na Internet Explorer 8), Microsoft nechce nikoho nutit. „Jestliže si lidé chtějí počkat [na Sedmičky], můžou. Podívejte se, nemusíme lidi nutit, aby okamžitě používali nové vydání Windows,“ řekl Ballmer. Dodal, že ve skutečnosti však nikdo nikdy doopravdy nečeká ― a to z toho důvodu, že všechny firmy v průběhu let neustále obměňují počítače a ty nové přicházejí s již předinstalovanými Vistami. Takže se k nim tak jak tak dostanou. 

Windows 7 a Windows Vista SP2

Dodržovat plány vydání nebylo nikdy silnou stránku Microsoftu, nicméně bylo mnohokráte slíbeno, že Sedmičky by měly vyjít v druhé polovině příštího roku. Microsoft rovněž minulý měsíc přislíbil, že jejich vývojovou verzi předá co nevidět ostatním vývojářům. „Pre-beta“, čili cosi jako alfa sestavení, Windows 7 se bude „rozdávat“ už za týden na konferenci PDC (Professional Developers Conference). Vývojáři dostanou vše potřebné na 160GB externím disku.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer dále odmítá, že by Microsoft končil s Windows a v brzké době představil zcela nový operační systém, jak se poslední dobou spekuluje. „Na stávajících základních kódech Windows můžeme stavět ještě dlouhá léta a pořád je vylepšovat,“ řekl. 

Co se týče operačních systémů, nejen Sedmičkami je však Microsoft živ. Majitele Vist určitě zajímá, jak to bude s nimi. Zapomíná snad Microsoft kvůli Windows 7 na Visty? Odpověď zní: Ne. Netrpělivě se vyhlíželo, kdy redmondská společnost pro ně vydá první servisní balík ― po jeho vydání se však mez lidmi a v IT médiích opomnělo na jeho druhé pokračování. Ten, stejně jak tomu bylo u Windows XP, by měl vyřešit další spoustu problémů a přivést alespoň několik nových funkcí, byť třeba skrytých pod povrchem. Microsoft teď oznámil, že SP2 opravdu bude. A to ještě dříve, než vyjdou „Sedmičky“. Už měl dokonce vybraným testerům rozdat testovací sestavení. 

Podle předběžných zpráv se ve Vista SP2 objeví například Windows Search 4, podpora 64bitových procesorů VIA, vylepšení Bluetooth a řada různých oprav řešících nejen bezpečnostní problémy, ale i ty s kompatibilitou. Stejný opravný balík přijde i pro Server 2008 (jak je zmíněno výše, oba systémy jsou postaveny na stejném jádře).

22. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.