Úvod > Články > OpenOffice.org 3.0: když chcete Office zdarma

OpenOffice.org 3.0: když chcete Office zdarma

Přednedávnem konečně vyšla třetí generace kancelářského balíku OpenOffice.org. Sada aplikací určených pro kancelářskou práci, ale i sazbu matematiky, je zcela zdarma a dokonce umí i podporu kancelářských formátů Microsoftu.

Před necelými dvěma týdny vyšla 3. generace známého kancelářského balíku OpenOffice.org, který obsahuje programy pro práci s texty (Writer), tabulkami (Calc), prezentacemi (Impress), databázemi (Base), vektorovou grafikou (Draw) a matematickou sazbu (Math). 

Nabídka programů OpenOffice.org 3.0
Nabídka aplikací po spuštění balíku.

Zájem o balík byl ohromný; dlouho dobu nefungovaly oficiální ani „zrcadlové“ servery, které pod náporem zájmu uživatelů přetížením nestíhaly vyřizovat požadavky ke stažení.

Oproti předchozí verzi balík doznal sice řady změn, ale ty nejsou moc viditelné. Jedná se hlavně o zlepšení výkonu celého softwaru, zlepšení správy paměti a celkové zrychlení práce s jednotlivými aplikacemi. Mezi důležité novinky patří zpětný import PDF dokumentů, jejich editace a uložení (k tomu je však třeba doinstalovat doplněk), částečná podpora OpenXML (formátu dokumentů z MS Office 2007), podpora revidované verze nativního formátu ODF a maker (VBA skriptů) z MS Office (ta byla obsažena už v komerčním balíku StarOffice od společnosti SUN nebo edici OpenOffice.org od Novellu). I přes nadšení, které vydání třetí verze balíku OpenOffice.org doprovází, však existuje řada malých i větších problémů, které by mohly být časem vyřešeny, a to už kvůli tomu, aby poskytly co nejpohodlnější prostředí pro naprosté začátečníky.

Writer

 
Writer
Writer. Textový procesor z OpenOffice.org 3.0. Vzhledem připomíná MS Word 2003

Český pravopis ― začátečník je ztracen

Celý balík je lokalizovaný do češtiny, takže trpí-li někdo panickým strachem z cizojazyčných aplikací, v případě OpenOffice.org může zůstat klidný. 

OpenOffice.org stejně jako komerční balík MS Office podporuje kontrolu českého pravopisu, to nebude asi pro nikoho velké překvapení. Nicméně už v minulých verzích se čeští uživatelé této sady pod operačním systémem Windows potýkali s jednou nepříjemností: kvůli odlišným licenčním podmínkám nemohl být český slovník pro kontrolu pravopisu zabudován přímo v OpenOffce.org, ale musel se instalovat odděleně. A jeho instalace byla trochu problematická, protože uživatel musel naklikat přes nabídku průvodce a přes něj český slovník najít. Naprostý začátečník bez pomoci okolí nebo internetu mohl kontrolu pravopisu zprovoznit jen stěží. Když vezmeme v úvahu textový procesor Writer, ten se tvářil, že zapnutou kontrolu pravopisu má (aktivované tlačítko v nástrojové liště), ale špatně napsaná slova se nepodtrhávala. Navíc když se člověk podíval do Nástrojů a Voleb, nikde možnost fungující aktivace pravopisu nenašel (to, že se kontrola musí doinstalovat přes průvodce v položce Soubor, nebylo vůbec zřejmé). 

Když si už ale uživatelé zvykli, že podpora kontroly pravopisu musí být doinstalována zvlášť a když už se naučili i jak na to, přišel balík OpenOffice.org 3.0 a vše změnil ― předchozí způsob instalace zmizel. Místo průvodce teď musí každý uživatel sáhnout k čistě ručnímu hledání kontroly pravopisu i jeho instalace v podobě doplňku. 

Doplněk je navíc umístěn na anglicky psaných oficiálních stránkách OpenOffice.org a pro jeho stažení je nutné kliknout na obrázek s nápisem „GET IT!“. Anglického jazyka i méně znalí uživatelé sice pochopí, že „Get it“ znamená „získej to“, takže „stáhnout“, ale ničemu by neublížilo, kdyby stránka byla kompletně přeložená do češtiny (když je pro  česky hovořící uživatele) nebo přesměrována na českou verzi. Začátečníci, co neumějí anglicky a neznají ani základní výrazivo pro práci s počítačem, budou mít totiž potíž tohle pochopit a zcela jim rozumím: být stránka kompletně v italštině nebo portugalštině, jsem ztracen jako oni. Místo „Get it!“ mohlo být aspoň napsáno známější „Download“. Zkušenějším uživatelům tohle jako problém asi nebude připadat, ale počítačových začátečníků bez znalosti angličtiny je pořád mnohem více než pokročilých uživatelů se znalostí cizích jazyků.

Doplněk pro kontrolu pravopisu je zde.

Po stažení doplňku na řadu přichází jeho instalace buď standardní cestou přes dvojklik, nebo pomocí pravého tlačítka a zvolení „Instalovat“. Ani pak ale kontrola pravopisu není funkční. Je totiž potřeba nejen zavřít otevřený Writer a jiné aplikace z balíku OpenOffice.org, ale vypnout i běžící funkci Rychlé spuštění, jejíž ikonka se nachází v systémové oblasti u hodin (v „trayi“). Po dalším spuštění bude kontrola pravopisu už fungovat. 

Nebylo by ale lepší po skončení instalace celého balíku a při jeho prvním spuštění uživateli automaticky nabídnou možnost dodatečného stažení a instalace podpory kontroly pravopisu? Alespoň trošku zautomatizovaná funkce jeho instalace by ulehčila život řadě nováčků, kteří instalují OpenOffice.org vůbec poprvé.

Tip: Funkce Rychlé spuštění se aktivuje automaticky a přidává se i do registru Windows mezi položky, které se automaticky spouštějí souběžně s celým systémem. Tato funkce sice slibuje rychlejší start balíku, ale podle vlastních zkušeností to není zrychlení nijak zásadní. Nepracujete-li tak s kancelářskými programy často a máte-li zároveň starší počítač s ne příliš velkým množství operační paměti, tuto funkci deaktivujte. Zamezíte tím zbytečnému plýtvání RAM a zpomalování startu Windows. 

Podpora formátů Microsoftu aneb Spolupráce s MS Office

Microsoft a jeho binární formáty MS Office byly vcelku obstojně podporovány v předchozích verzích OpenOffice.org. Microsoft ale vyvinul pro svůj nový produkt nový formát kancelářských dokumentů OpenXML ― s ním jste se setkali tehdy, přišel-li vám e-mail s přílohou ve formátu docx, xlsx apod. 

Tip: O těchto formátech a možnostech otevírání, editace a konverze jsme psali v článku Vyzrajte na záludné kancelářské formáty.

Minulá verze OpenOffice.org si s ním nerozuměla ― v případě, že jste dostali dokument uložený v OpenXML, museli jste sáhnout k jedné z pomůcek zmíněných v článku výše, nebo odesílatele požádat, aby vám dokument zaslal znova, tenkráte však ve formátu, s nímž si OpenOffice.org dokázal poradit. Uživatelé edice tohoto balíku od společnosti Novell ale tyto problémy neměli. Edice OpenOffice.org od Novellu totiž díky smlouvám o interoperabilitě, které tato společnost uzavřela s Microsoftem, umožňovala tyto dokumenty okamžitě otevírat.

Novell očividně vše potřebné teď předal společnosti SUN (která je hlavním vývojářem OpenOffice.org; kromě Novellu se dále angažoval i Google), takže podpora OpenXML existuje už i v OpenOffice.org 3.0.

Této skutečnosti bylo využito k tomu, že se psaly tiskové zprávy a články o tom, že MS Office již není potřeba, neboť OpenOffice.org 3.0 si novým formátem poradí bez problémů. Bohužel to není tak docela pravda. 

Už v edici druhé řady OpenOffice.org od Novellu sice šlo DOCX a další formáty z této rodiny otevírat, ale problém byl s editací: chtěl-li člověk změny v dokumentu uložit, utřel nos. Při ukládání se totiž nabídlo dokument uložit v podobě ODT (ODF), výchozím formátu Writeru. Uložit text jako DOCX nebylo možné. Uživatelé tedy doufali, že třetí řada OpenOffice.org už přinese vylepšenou podporu OpenXML s možností ukládat změny a v tomto formátu vytvářet i nové dokumenty. 

Bohužel, takto se věci nevyvinuly. Ani v nové generaci OpenOffice.org tato možnost neexistuje. Spekulovat o tom, co za důvody doopravdy vývojářům bránily tohle implementovat, teď nemá cenu. Každopádně se ale mnozí uživatelé bouří a volají po plné podpoře konkurenčního formátu (existuje i hlasování v této věci). 

Dostane-li uživatel OpenOffice.org od svého kolegy, který vlastní Word 2007, textový soubor ve formátu DOCX, bez problémů jej otevře i zedituje, ale uloží ho jako ODT (začátečník si toho nebude ani vědom, prostě uloží soubor). Pošle jej zpět původnímu odesílateli, ale ten jej už neotevře. Budou se tedy množit duplicitní dokumenty, z nichž každý bude v jiném formátu. 

Microsoft ale sám udělal vstřícný krok a slíbil (a před pár dny potvrdil), že druhý servisní balík pro MS Office 2007 bude obsahovat plnou podporu ODF. Majitelé kancelářské sady od Microsoftu tak budou s to s ODF pracovat plnohodnotně: otevírat ODF dokumenty, editovat je, ukládat a dokonce ODF nastavit jako výchozí formát.

Nové funkce ― málo a mnohé stále chybí

Z uživatelského hlediska se OpenOffice.org 3.0 od svého předchůdce prakticky neliší, což je škoda. Nedošlo ani k výrazné změně v grafickém rozhraní (jde ve šlépějích MS Word 2003) a nepřibyly ani žádné zásadní funkce. Velkým plusem tak zůstává jen podpora pro otevírání dokumentů ve formátu OpenXML. 

Mezi přidané funkce, které potěší větší množství uživatelů, patří snad jen „Řešitel“ v tabulkovém programu Calc ― Řešitel je pomocník při řešení složitějších vzorců, v nichž se vyskytuje více neznámých. Druhou velkou změnou ve zmíněném Calcu je, že došlo k rozšíření počtu řádků na 65 536 a 1 024 sloupců. Toť prakticky vše.

Lépe na tom nejsme ani ve Writeru, textovém procesoru. Jedinou zásadní novinkou, kterou ocení autoři textů, jež potřebují editaci ze strany dalších osob a komentáře, je možnost vkládat poznámky k textu. Tato funkce je známa z MS Office a pokud člověk otevřel ve Writeru dokument ve formátu DOC okomentovaný v MS Office, s poznámkami byl velký problém. Poznámky/komentáře jsou na tom teď mnohem lépe, byť jsou s nimi i tak problémy. Při používání různých formátů dokumenty s komentáři to v OpenOffice.org a MS Office vypadá takto:

Vzhled komentářů v DOC a DOCX. Vytvořeno v MS Word a Writeru.
Test zobrazení komentářů v textových dokumentech. DOCX očividně dělá neplechu. Klikněte pro větší obrázek.

Podtrženo sečteno, při práci s dokumenty ve formátu DOC byste neměli mít s komentáři potíže, ať byl dokument vytvořen ve Writeru nebo Wordu. DOCX podporován není. 

Po vzoru MS Office přibyla i možnost zobrazení více stránek na obrazovce. Na rozdíl od MS Office však byla zachována funkce zobrazení a editace přes celou obrazovku, což ocení hlavní autoři, kteří při psaní nechtějí být rušeni prostředním operačního systému (z MS Word 2007 tohle nepochopitelně zmizelo). 

Bohužel stále chybí možnost jednoduchého navolení vlastních klávesových zkratek (např. pro vkládání hypertextových odkazů, symbolů apod.), cesta přes vytvoření vlastních maker není schůdná a ani moc funkční a některé věci přes funkci „Nahradit“ prostě udělat nejdou. Jako člověku, co se věnuje i překladu literaturu, mi nadále ve Writeru schází lepší správa poznámek pod čarou a také možnost číslování pomocí dané posloupnosti znaků (*, †, ‡, …). Výchozí číslování posloupností čísel je nepoužitelné, protože v řadě populárně vědeckých knih jsou stránky často plné odkazů na poznámky na konci knihy (1, 2, 3, …), takže poznámka pod čarou a odkaz na poznámku na konci knihy se kryjí v číslování. Ruční vkládání symbolů dělá neplechu, a tak nezbývá nic jiného než nadále používat pro poznámky pod čarou systém a, aa, aaa...

Pár slov závěrem

Kancelářský balík OpenOffice.org dospívá. V některých oblastech možná trochu pomaleji, než by si uživatelé přáli, ale i přes některé chybějící funkce, zlepšující pohodlí při tvorbě dokumentů, je skvělou alternativou ke komerčnímu balíku MS Office (verzi 2003 nahradí takřka dokonale a zároveň přispěje řadou svých vlastních funkcí, jako je ukládání do PDF aj.). Jeho neoddiskutovatelnou výhodou je, že je zcela zdarma (i pro komerční využití) a dokáže pracovat i s formáty MS Office, jako jsou binární DOC, XLT, …, nebo nový formát OpenXML z MS Office 2007. Až se vyřeší ukládání v podobě OpenXML a lepší implementace i pro otevírání těchto dokumentů, bude skoro dokonalou náhradou i verze 2007. 

Více o balíku na českých stránkách, odkud si jej můžete stáhnout.

24. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...