Úvod > Články > Podívejte se na nové Windows. Mile vás překvapí

Podívejte se na nové Windows. Mile vás překvapí

Microsoft na konferenci PDC veřejně představil připravované Windows 7. Podívejte se s námi na novinky, které systém přináší. Po dlouhých letech bylo docela zásadně změněno grafické rozhraní Windows a Microsoft připravil i překvapivé změny v jádru systému. Sedmičky jsou na dobré cestě stát se opravdu povedeným systémem.

Společnost Microsoft minulý týden na konferenci PDC (Professional Developers Conference) představila svůj nový operační systém ― Windows 7. Nástupce Windows Vista se sice nachází ještě ve stavu pre-beta, čili ve vývojovém sestavení, ale i přesto je patrná řada změn, vylepšení, optimalizací výkonu a zjednodušení práce se systémem.

O současných Windows Vista se toho napsala už spousta ― a bezesporu negativní reakce stále převažují nad pozitivními ohlasy. Razantní změny, které Visty přinesly, způsobily uživatelům horké chvilky ― Microsoft se ale poučil a Windows 7 přetvořil v opravdu dokonalejší a srozumitelnější systém, než jsou Visty.

Microsoft uznal, že mnoho z výtek, které se snesly na adresu Vist, byly oprávněné. Sám teď hlásá: odstraňte vše, co vám ve Windows Vista vadilo, a zároveň přidejte i něco, co jste si dříve přáli. A čekají na vás i překvapení. Takové jsou Windows 7.

Jádro nových Windows

O tom, jaké bude jádro nových Windows, se toho napsalo už hodně. Uživatelé se nejprve děsili představy, že je zase potkají tytéž problémy, jakým museli čelit při přechodu z Windows 2000/XP na Windows Vista. Microsoft ale právě kvůli těmto těžkostem přehodnotil plány: Sedmičky nemají sedmé jádro, ale ve verzi 6.1. Tím, že bude vycházet z jádra Windows Vista (v 6.0), budou splněny následující podmínky, které si žádali uživatelé:

  • kompatibilita na úrovni hardwaru; současné ovladače zařízení fungující pod Windows Vista budou fungovat i ve Windows 7. Nedojde tedy ke stejným problémům jako při zavedení Vist, které nepodporovaly a stále v mnoha případech ještě uspokojivě nepodporují řadu hardwaru.
  • kompatibilita na úrovni softwaru; uživatelé při přechodu na Visty spílali Microsoftu, že jejich oblíbené a specializované programy s drahými licencemi pod Vistami neběží. Těmto trampotám se teď vyhnou. Software, který funguje pod Windows Vista, poběží i pod Windows 7.

Musíme zmínit i následující: Windows 7 obsahují MinWin, čili ono minimalistické „jádro“ Windows, o kterém se před časem vedly sáhodlouhé debaty a prakticky nikdo neměl jasno v tom, o čem je vlastně řeč.

O MinWin se prvně hovořilo v souvislosti s naprosto novým jádrem, které Microsoft měl vyvíjet pro budoucí generace svých operačních systémů. MinWin se měl stát srdcem nejen desktopových nástupců dnešních Windows, ale i systémů pro servery a embedded zařízení. Poté vyšlo najevo, že MinWin je cosi jako minimalistický operační systém se základy Windows a přidanými vrstvami, např. s podporou sítí. MinWin není synonymem jádra Windows; obsahuje sice některá rozhraní jádra, ale ne všechny.

Když Microsoft pracoval na Windows Server Core, ořezaných Windows pro servery bez grafického rozhraní (pracujících v textovém režimu) a bez různých jinak dostupných aplikací, musel čelit spoustě problémů se závislostmi ― a vývojáři postupně zjišťovali, že finální Server Core není čistým "extraktem" Windows. Všimli si, že "ořezané" Windows často volaly součásti systému, které už neexistovaly, což vedlo k problémům. Postupným "odlupováním" nepotřebných a překážejících součástí, přeskupením API (aplikačního rozhraní) a vyladěním prostředí vzniklo to, po čem toužili: samostatné bootovatelné minimalistické Windows s vyřešenými konflikty závislostí a přeskupeným API. Jinými slovy MinWin. A MinWin bylo teď zabudováno i do kódů Windows 7. Jak už vysvětlil i Mark Russinovich ze společnosti Microsoft, lidé si MinWin pletou s jádrem (kernelem) Windows proto, že pojem „jádro“ se často používá ve špatném smyslu ― MinWin není kernel, ale slitina výkonné části jádra NT (Executive NT) s dalšími komponentami.

Microsoft v nových Windows rovněž zvyšuje podpory více procesorů. Zatímco současné Windows jsou s to pracovat až se 64 procesory, Windows 7 tento počet rozšiřují až na 256 procesorů (nejedná se o minimální konfiguraci pro instalaci Windows 7 ;)).

Viditelné změny   

Dost bylo však slov o tom, co se skrývá pod kapotou Windows 7. Podstatné je, že jádro je vypilované a přitom se zachovává kompatibilita s hardwarem a softwarem fungujícím pod Windows Vista. Uživatelé ale hlavně zajímá to, jak se jim v systému bude pracovat. Microsoft vyslyšel přání svých zákazníků a grafické rozhraní Windows (GUI) upravil tak, aby práce s Windows byla o něco intuitivnější a jednodušší.

Přehled  některých změn v vzezření Windows si vyjmenujeme níže  společně s dalšími rysy tohoto operačního systému.

  • Rychlejší start systému; vývojáři optimalizovali start Windows díky paralelnímu zavádění zařízení a spouštění služeb (kterých je navíc o něco méně než ve Windows Vista). Bylo optimalizováno načítání důležitých a často používaných dat z pevného disku. Při každém startu systému bude probíhat analýza spuštění, na jejíž základě systém zvolí optimalizační procesy pro co nejrychlejší start.
  • Lepší odezva systému, vyšší výkon při práci s okny apod.: Microsoft vylepšil nejen správu paměti Windows 7, ale řadu změn doznalo i prostředí Aero, které nebude zbytečně zatěžovat grafickou kartu. Aero využije novinek v DirectX 10.1 (přesněji v části Direct3D 10.1.) ― spotřeba grafické paměti u každého vykresleného okna klesne o 50 %. Byla přepracována i celá správa grafické paměti pro vykreslování oken. Systém rovněž přinese podporu nového prostředí DirectX 11.
  • Podpora dotykových displejů; Windows 7 mají poznat, kdy Windows ovládáte myší a kdy dotykem ― samy se pak tomu přizpůsobí.
  • Přepracované UAC (Centrum uživatelských účtů). UAC, které mnoho uživatelů raději vypíná, již nebude tak zbytečně obtěžovat často zbytečnými dotazy. Uživatel si bude moci zvolit míru dotazů.

    Windows 7 - nastavení UAC

  • Zmizely některé aplikace, které jsou součásti volně stažitelného balíku Live aplikací (komunikátor Messenger, poštovní klient Mail, fotogalerie, editor videa a tvůrce DVD Movie Maker).
  • Vylepšení podpory notebooků; Vistám se často vytýká, že jsou náročné na energii a baterie notebooků kvůli nim vydrží méně. Microsoft do nových Windows implementoval lepší správu napájení, vypínání jader procesoru a spotřeba se snižuje i díky lepší správě tzv. timerů.
  • Zjednodušení práce se sítěmi; z nastavení sítí zmizelo množství matoucích funkcí. Zůstaly jen ty podstatné a srozumitelné i pro začátečníka. Windows 7 navíc poznají, jestli jste ve firemní síti, či domácí a příslušně upraví nastavení sdílení souborů, aby další členové domácí sítě neměli přístup k firemním materiálům či naopak kolegové k vašim domácím fotografiím a videím.
  • Středisko pro obnovu systému; systém se dá snadno obnovit buď z vytvořené zálohy na předem vybraném oddílu pevného disku, nebo z instalačního DVD.

  • Monitor spolehlivosti; pokročilejší uživatel má přístup k přehledným záznamům o chybách či konfliktech v systému, na jejichž základě může řešit problém s Windows.
Windows 7 - monitor spolehlivosti

  • Řešení problémů pro začátečníky; v dalším průvodci vám v případě některých problémů Windows položí několik otázek a nabídne řešení. Vše v jednoduché a přehledné formě i pro začátečníka.
  • Podpora externích zařízení; Windows 7 obsahují vylepšenou podporu mobilních zařízení a nabízejí funkce pro synchronizaci jejich obsahu s počítačem.
Podpora mobilních zařízení

  • Podpora různých multimediálních formátů včetně hudebního AAC, videa H.264 a také DiVX a AVHDC.

Změny ve vzhledu Windows

Když Microsoft ve Windows 95 zavedl panel nástrojů (Hlavní panel/systémový panel) s nabídkou START, šlo bezesporu o revoluci v grafickém rozhraní Windows. Uživatelé rázem měli snadný přístup k nainstalovaným programům, nastavení systémů i již spuštěným aplikacím. Od té doby ale příliš změn, alespoň ne nikterak zásadních, nedoznal. Změny nastaly nyní.

Windows 7

  • Zmizely malé ikonky panelu rychlého spuštění pro spouštění programů a stejně tak jsou pryč i malé obdélníčky znázorňující otevřená okna běžících aplikací. Na jejich místě jsou jen velké ikony, které slouží nejen k nastartování programu, ale znázorňují i už běžící programy (rozdíl v tom, který program běží a který nikoliv poznáte na obrázku níže). Při najetí kurzorem myši na ikonu se zobrazí seznam spuštěných oken příslušejících danému procesu včetně "živých" náhledů všech otevřených oken uspořádaných do pásky. V tomto ohledu systémový panel připomíná dock ze systému Mac OS X společnosti Apple.


    Náhledy otevřených oken


  • Při kliknutí na ikonu na panelu se zobrazí seznam dostupných akcí, které je možné s programem provádět; například na obrázku níže vidíte akce přidružené Windows Media Playeru. Krom toho, že můžete zobrazit samotný program, pustit poslední hrané skladby či celé seznamy skladeb nebo často poslouchané interprety. Stejně tak v nabídce můžete zvolit uzavření okna či jeho odpojení z panelu. Výhodu tohoto přístupu oceníte třeba i při používání aplikací, jako je MS Word, kdy vám bude nabídnuto otevření posledních dokumentů.

  • Nabídka akcí


  • Když připojíte externí zařízení ― jako externí disk, mp3 přehrávač nebo digitální fotoaparát ― na panelu se objeví jeho ikona a vy k němu budete mít pohodlný přístup.
  • Uživatel má možnost ovládat ikony v systémové oblasti u hodin; můžete si pohodlně zvolit, jaké zobrazit, jaké odebrat či přidat a navíc je můžete tahem myší přesunout nalevo k "velkým ikonám".
  • Malý obdélník úplně napravo panelu (viz obrázek) slouží k zobrazení plochy: všechna otevřená okna na ploše se minimalizují, ale přesto na ploše zůstanou vidět okýnka miniaplikací (gadgety).
  • Programy budou mít „ribbon“ (nástrojovou pásku), jak to uživatelé znají z MS Office 2007.
  • Zmizel sidebar, postranní panel, všechny gadgety mohou být libovolně rozmístěny po ploše (jako v případě proslulých widgetů od Yahoo nebo nově i miniaplikací z Google Desktop).

Na závěr je ještě potřeba zmínit jednu věc, která se sice v poslední době stále omílá, ale jíž lidé příliš nevěřili. Windows 7 budou totiž podstatně méně náročné na hardware a budou jej využívat efektivněji než Windows Vista. Jako důkaz o nižších nárocích nového systému poslouží i informace, že někteří výrobci netbooků (čili oněch malých a málo výkonných notebooků) oznámili, že po budou prodávat své přístroje právě s Windows 7.

Microsoft ohledně vydání hotové verze Sedmiček nic nového neprozradil. Pořád se tak předpokládá, že do prodeje přijdou mezi koncem roku 2009 a první půlkou roku 2010 (mimochodem, všimněte si data na systémovém panelu). Nejsou známy ani ceny jednotlivých edice Windows 7 a vlastně ani to, kolik různých edic Microsoft vytvoří. Spekuluje se ale, že se nebude opakovat situace s rozdrobenými Windows Vista a uživatelé budou mít podstatně snazší výběr při nákupu nového systému.

5. 11. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...