Úvod > Články > Bezdrátové USB - bude, nebo nebude?

Bezdrátové USB - bude, nebo nebude?

Zprávy o tom, že padl přední výrobce UWB (nebo WUSB) čipů WiQuest, se dostaly i do české kotliny, většinou jako začátek konce.

Copak o to, technologie je to bezesporu zajímavá, možnost odstranit dráty od ultrapopulárního připojení USB, je lákavá. Slibovaná rychlost 480 Mbit/s na vzdálenost 3 metrů a 110 Mbit/s na vzdálenost 10 metrů nebyla špatná.

Problémy předvídal analytik Staccato již v září, většina firem vyrábějících komponenty je financována na základě finančních spekulací a ne prodeje. A jelikož jsou čipy zatím příliš drahé, je o ně malý zájem. Čip, ať jej vyráběl  WiQuest nebo další firmy, mají prodejní cenu kolem 15 dolarů, přitom pro nastartování skutečného zájmu musí cena padnout pod 5  dolarů, stejně jako tomu bylo na začátku boomu Modrého zubu. Proto se také v roce 2007 prodalo jen necelých 100 000 čipů.

Se snahou o snížení ceny přišla malá společnost Staccato Communications, která chce pomocí speciální technologie snížit velikost, energetické nároky cenu čipu. Na finální výsledek si ale budeme muset podle slov CEO firmy Marty Colombatta počkat až do prvního čtvrtletí příštího roku. Teprve tehdy bude nový čip s názvem Ripcord2 na trhu.

Ripcord2 bude také podporovat jak 3,1-4,7, tak 6,3-8,9 GHz části spektra, čímž by měly vyhovovat různým regulacím, které existují v různých částech trhu. Právě skutečnost, že jednotlivé čipy fungovaly jen v některých zemích, byla dalším problémem bránícím většímu rozšíření. V polovině roku 2009 by také měly být schváleny specifikace Wireless USB 1.1.

Nový čip má zatím přenos kolem 100 Mbit/s, ale Colombatto očekává, že během příštích měsíců se podaří výkon vylepšit na 200 Mbit/s. Tím by měl být překonán další problém, první generace WUSB totiž znechucovala první uživatele mnohem menší rychlostí, než byla slibována, často pod 50 Mbit/s.

I tak ale Stacato předpověděl těžký rok. Některé společnosti totiž existují již čtyři roky, což je na trpělivost finančních dárců poněkud dlouho. Je tedy možné, že těch firem padne víc. Firma WiQuest, která propustila všech 120 zaměstnanců, je prostě první. Jedním z problémů firmy byl pomalý přechod na technologii jednoho čipu, většinu z prodaných výrobků představovaly systémy „two-chip wireless USB“ pro notebooky Dellu a Lenovo. Díky vysoké spotřebě energie a vysoké ceně se tato technologie používala v méně než 1 procentu prodaných notebooků, pro přežití ale WiQuest potřebovat 5 až 10 procent.

Zbytek firem zatím kráčí dál. Již zmíněná Staccato Communication se spolu s konkurenty Alereon a Realtek dočkaly certifikace čipsetů. Alereon současně ohlásil nákup technologie a softwaru pro Wireless USB drivery od firmy Stonestreet One. IOGEAR zase představil svůj WUSB Starter Kit druhé generace GUWH204KIT. Díky technologii WiMedia Ultra Wideband je rychlost přenosu více než dostatečná a je zaručená na vzdálenost 10 metrů.

A tak i když asi bezprostřední budoucnost jednoduchá nebude, na umíráček je zatím ještě brzo.

11. 11. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...