Úvod > Články > Windows 7 najdete pod stromečkem o příštích Vánocích

Windows 7 najdete pod stromečkem o příštích Vánocích

A další novinky uplynulých dní: Yahoo musí skončit spolupráci s Googlem - Apple získal druhé místo na trhu smartphonů - Hackeři pronikli do Bílého domu - a více..-

Apple díky iPhonům má druhou pozici na trhu se smartphony

Studie společnosti Canalys odhalila, že společnost Apple se díky stále rostoucímu prodeji telefonů iPhone vyhoupla na druhé místo na trhu se smartphony.

Jak studie uvádí, celkově se ve třetím čtvrtletí prodalo 39,9 milionu chytrých telefonů, díky čemuž jejich podíl na trhu s mobilními telefony vzrostl na 13 % (v předchozím čtvrtletí to bylo 11 %). Navíc se na americkém trhu jejich prodej zdvojnásobil.

Díky červencovému uvedení nového iPhone 3G na americký trh a jeho následné expanzi na globální trh se Apple se 17,3 % dostal na druhé místo, první příčka v prodejnosti smartphonů stále náleží společnosti Nokia, jejíž podíl činí 38,9 %. Přitom loni ve stejnou dobu Nokie vedla s podílem 51,4 % a Apple se krčil na spodních příčkách tabulky s podílem ve výši 3,6 % ― celkově se tak za rok jeho podíl zvýšil o úctyhodných 523 %. Velký nárůst je patrný i u prodejnosti zařízení HTC ― těm loni v třetím čtvrtletí patřilo 2,7 %, dnes už 5,8 % trhu, jde tedy nárůst o 171,4 %.

Co se týče operačních systémů mobilních zařízení, jednoznačně vede Symbian se 46,6 %, operační systém od Microsoftu má 13,6 % a Linux 5,1 %. Podíly obou posledních jmenovaných oproti loňskému roku vzrostly o 42,9 %, resp. 49 %. Symbian naopak ztratil 12,4 %.

Windows 7 si nadělíte pod stromeček na Vánoce 2009

Microsoft začíná jasněji hovořit o uvedení svého nového operačního systému na trh. Potvrzuje dřívější domněnky, podle kterých by se Windows 7 ve finální verzi měly objevit mezi druhou půlkou roku 2009 a první půlkou 2010 ― „Sedmičky“ by totiž podle nových informací měly vyjít v období před Vánoci 2009.

Microsoft svým obchodním partnerům a výrobcům osobních počítačů vzkázal, že Windows 7 budou připraveny k prodeji na „sváteční sezónu“. Tak se přitom označuje šestitýdenní období nákupů mezi americkým svátkem Díkůvzdání a Novým rokem. To znamená, že výrobci počítačů by Sedmičky mohli dostat už někdy kolem září či října 2009.

Před nákupní sezonou Microsoft vydal už jeden svůj úspěšný systém Windows XP (ten je stále s přehledem nejpoužívanějším operačním systémem na desktopech). XP byly uvolněny v říjnu 2001 a do rukou výrobců počítačů se dostaly o dva měsíce dříve. Beta verze Windows 7 by se měla objevit už zanedlouho, zhruba týden nebo dva před letošními Vánocemi.

O Windows 7 se dočtete více v nedávném článku, kde najdete i snímky nového prostředí tohoto systému. Podívejte se na nové Windows. Mile vás překvapí.

Čínští hackeři pronikli do sítě Bílého domu

Čínským hackerům se podařilo proniknout do počítačové sítě Bílého domu. Získali i přístup k e-mailům vládních úředníků. Informují o tom zahraniční média s odvoláním na Financial Times.

Kybernetickým útočníkům se do systémů Bílého domu podařilo nabourat několikrát a pokaždé v síti strávili krátkou dobu, aby unikli pozornosti. Přesto se jim podařilo pokaždé ukrást nějaké informace. Odborníci na počítačovou bezpečnost už slabá místa v zabezpečení opravili.

Experti z americké vlády mají podezření, že útoky byly sponzorovány čínskou vládou ― odpovídá tomu prý forma útoku. Přímé důkazy však chybí, neboť při podobných útocích je vždy těžké vystopovat přesný zdroj.

O kybernetických útocích na vládních úrovních se poslední dobou hovoří neustále. Případy napadení infrastruktury různých států „znepřátelenou“ stranou jsou čím dál častější a dochází k nim každodenně. Jen výjimečně jsou však snahy o proniknutí úspěšné.

Připomeňme například události z minulého týdne, kdy Mark Oram z britského Centra pro ochranu národní infrastruktury varoval, že zahraniční hackeři se snaží ochromit infrastrukturu země napadením klíčových sítí rozličných společností. (Velká Británie pod kybernetickými útoky).

O kybernetických útocích na zahraniční sítě ze strany čínských hackerů se dočtete například v článku Hrozí světu kybernetická válka? O útocích z Ruska zase v článku Ruští hackeři útočí a hrozí dalším státům.

Že by Microsoft svůj IE postavil na jádru WebKit? Těžko

V minulých dnech se světovými i českými médii nesla zpráva, že šéf Microsoftu Steve Ballmer připustil možnost, že webový prohlížeč Internet Explorer může v budoucnu být postaven na jádru WebKit ― tedy tom jádru, na kterém stojí Safari od společnosti Apple nebo Google Chrome.

Že by Microsoft opravdu upustil od vývoje vlastního jádra Trident, se zdá ale nepravděpodobné. Alespoň v brzké budoucnosti. Informace o opaku se světem roznesly pravděpodobně jen kvůli špatně pochopeným slovům Steva Ballmera a následné reprodukci v různých médií.

Ballmerova slova, že Microsoft by se časem mohl podívat na WebKit, byla poněkud vytržena z kontextu. Ballmer sice tvrdil, že v budoucnosti by všechny prohlížeče mohly být založeny na jádru WebKitu, ale jeho poznámce předcházela slova, že tak by se stalo tehdy, jestliže věříte tomu, že jednou budou všechny prohlížeče stejné, pokud tedy budou dodržovat tytéž standardy. Zároveň řekl, že Microsoft si velice věří, co se týče vývoje Tridentu, tedy vlastního jádra Internet Exploreru. Šéf Microsoftu WebKit jako i ostatní open source projekty označil jen za „zajímavé“ a hodné pozornosti.

Yahoo přišlo o Google, Microsoft ale ztratil zájem

Yahoo nedávno začalo ve výsledcích vyhledávání zobrazovat reklamu Googlu, což se ale nelíbí americkým regulátorům. A ti trvají na přerušení spolupráce mezi oběma společnostmi. Hlavním důvodem je obava z naprostého převzetí trhu Googlem, ve spojení s Yahoo by mu totiž patřilo kolem 80 % trhu s kontextovou reklamou.

Yahoo má ale další problém. Poté, co se nepodařilo přesvědčit Microsoft, aby pro jeho převzetí nabídl více peněz, by se teď Yahoo spokojilo i s mnohem nižší nabídkou. Jenže Microsoft už ztratil zájem. Šéf Yahoo Jerry Yang žádal Microsoft o obnovení jednání o převzetí, jenže Steve Ballmer prohlásil, že zájem o Yahoo ze strany Microsoftu už pominul. „Nemáme zájem se k otázce akvizice vracet. Nevím ani, proč by ho mělo mít Yahoo. Podívejte se, udělali jsme jim nabídku. Udělali jsme pak i druhou. Bylo jasné, že Yahoo o obchod nestálo.“

10. 11. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...