Úvod > Články > Statistické střípky: nárůst DSL a pokles cen

Statistické střípky: nárůst DSL a pokles cen

Podle posledního „sčítání“ na konci roku 2004 máme dnes ve světě přes 150 miliónů širokopásmových přípojek a z toho přes 100 miliónů tvoří přípojky DSL. V průměru každý dvacátý obyvatel světa má rychlý přístup k Internetu, ale v některých vyspělých zemích je to dokonce každý pátý obyvatel.

150 miliónů uživatelů rychlých přípojek

Podle nejnovějších odhadů společnosti Quantum Web dosáhl na konci loňského roku počet širokopásmových přípojek na světě téměř 145 miliónů. Asijsko-pacifický region zůstává největším „podílníkem“ s 58 milióny přípojek a 41% nárůstem. Evropa je v tomto srovnání i s loňským přírůstkem 6 miliónů přípojek až třetí, za celou Amerikou, která má slušný nárůst: 35% za rok.

Největší širokopásmovou velmocí jsou Spojené státy s celkovým počtem 35 miliónů přípojek využívajících nejrůznějších technologií, nejen DSL nebo kabel. Deset „nejširokopásmovějších“ zemí představuje asi 82% globálního trhu.

Obrázek: Pořadí 10 zemí s nejvyšším počtem širokopásmových přípojek (v miliónech)


Průměrná penetrace širokopásmových přípojek v globálním měřítku překročila 5% a první desítka zemí podle tohoto kritéria vysoce překračuje 10% penetraci. V různých zemích ovšem docílili tohoto záviděníhodného stavu různě, nejen s pomocí DSL. 

Obrázek: Pořadí 10 zemí s nejvyšší penetrací širokopásmových přípojek (z toho podíl DSL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


100 miliónové DSL

Podle společnosti Point Topic sledující vývoj rychlých přípojek k Internetu je na světě již přes 100 miliónů přípojek DSL. V loňském roce se zaznamenal 60% nárůst jejich počtu, který se s koncem roku zastavil na 96,9 miliónech. V absolutních číslech to znamená, že jen v roce 2004 se mohli uživatelé ve světě těšit z nových 35 miliónů přípojek.

Absolutně největším počtem DSL se může pochlubit Čína se 17 milióny a miliónové přírůstky lze očekávat i nadále. USA následuje na druhém místě s 13,7 milióny a Japonsko na třetím místě s 13,3 milióny přípojek DSL. Všechny země na prvních místech tohoto žebříčku za jeden rok připojili nové uživatele prostřednictvím digitálních přípojek v řádu miliónů.

Přes jeden milión DSL přibylo také ve Francii, Velké Británii, Německu a Itálii. Francie a Německo teď bojují o páté místo v žebříčku mocností DSL, neboť obě země mají kolem 6,5 miliónů DSL přípojek.

V Evropě se nejdynamičtěji do realizace DSL vloni zapojilo Turecko, které dosáhlo 175% nárůstu jen v druhé polovině 2004 na celkových 500 tisíc DSL přípojek. Polsko mělo o něco menší nárůst (130%), ale dosáhlo 631 tisíc přípojek. Dařilo se také Británii, která neustoupila ze svých ambic co se širokopásmové velmoci budoucnosti týká: jako jediná „miliónová“ země z první desítky žebříčku (celkem má 4 milióny přípojek) zaznamenala růst, a to rovnou 50%.

Nejvyšší penetrace DSL tradičně patří Jižní Koreji (14,2 přípojek na 100 obyvatel), kterou už stíhá Taiwan (13,9 DSL na 100 obyvatel). Evropa však také posiluje a skandinávské státy Norsko a Dánsko dávají ostatním dobrý příklad s penetrací kolem 12 linek na 100 obyvatel.

Obrázek: Žebříček prvních deseti zemí podle počtu DSL přípojek (Q204 versus Q404)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ceny padají

Podle společnosti Point Topic a jejího porovnání cen širokopásmových přípojek – „Broadband Tariff Benchmarks: H2 2004“ – šly vloni ve světě ceny za rychlé přípojky rapidně dolů. Nejen že zaznamenaly pokles zejména poplatky za DSL přípojky, ale i za kabelové přípojky a pád cen dokonce nabral na obrátkách: za poslední rok přípojky DSL doznaly v průměru pokles cen o 14% a kabelové přípojky dokonce o 23% měsíčně.

Rychlou přípojku za nejnižší cenu lze pořídit v podobě DSL, a to v průměru (u nových zákazníků za základní službu) za 28,66 USD měsíčně. Mezi sledovanou třicítkou provozovatelů Point Topic identifikoval nejlevnější přípojku společnosti Chungwa, jejíž služba DSL o kapacitě 256 kbit/s stojí 14,3 USD za měsíc. Následující obrázek naznačuje vývoj indexu poplatků (měsíčních) za základní DSL přípojku od roku 2001 do konce loňského roku, a to u 15 vybraných provozovatelů ve světě:

Kabeloví provozovatelé chtě nechtě musí své ceny postupně srovnávat s konkurencí, proto se jejich cena na konci loňského roku pohybovala v průměru pouze na 75% cen z konce roku 2003, konkrétně 30 USD měsíčně. Následující obrázek naznačuje vývoj indexu měsíčních poplatků za základní kabelovou přípojku od roku 2003 do konce loňského roku, a to u 14 předních provozovatelů ve světě:

 

24. 3. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.