Úvod > Články > Připojení k internetu na vesnicích a v malých městech stále není jednoduché

Připojení k internetu na vesnicích a v malých městech stále není jednoduché

Všichni, kteří nebydlí ve větších městech nebo nedejbože v metropoli, řeší co do připojení na internet podobný problém – výběr poskytovatelů je nelehký a často ani výběr neexistuje.

O tom, jak se má situace v Praze, Brně nebo v Ostravě, se dočtete všude, jaké jsou ale možnosti připojení k internetu na venkově nebo v malých městech?

Jako obyvatel jednoho velkoměsta nad připojením k internetu příliš neuvažuji. Nemám ani důvod. Možností je hodně. Od nejrůznějších Wi-Fi poskytovatelů, přes mobilní spojení, kabelovou TV, ADSL, apod. Kromě kabelové TV si mohu vybírat z desítek nabídek a spekulovat nad jejich výhodností. Nedávno jsem se ale dostal do míst, kde lišky dávají dobrou noc a tak mě napadlo, kterak se obyvatelé okrajových částí měst, maloměst nebo vesnic na internet připojují. Nejen že jsou velmi limitováni technologiemi, ale také poskytovatelů je minimum, často je zvykem, že v oblasti působí jediný Wi-Fi poskytovatel, ADSL není v dosahu a člověk si tedy příliš nevybere.

Technologie připojení jsou omezené

Nejprve si trochu rozebereme běžně užívané technologie připojení na internet a jejich možnosti mimo velká města. Samozřejmě, zatím se nelze bavit o konkrétních oblastech, každá je specifická něčím jiným (hory, údolí, zástavba, osídlení apod.), můžeme se ale zamyslet, které technologie jsou v odlehlejších částech ČR reálné a které jsou nepoužitelné.

Kabelová TV – Tato technologie je dostupná hlavně ve velkých městech, najdeme ji ale také v menších městech, kde působí lokální poskytovatel nebo UPC. Na vesnicích kabelovku nenajdeme, alternativou je satelit. V podobě UPC jsou zkušenosti uživatelů pozitivní, ale právě tento poskytovatel se zaměřuje zejména na velkoměsta. Lokální poskytovatelé kabelové TV a internetu v jednom pak poskytují různorodé služby, kvalita, rychlosti a ceny jsou případ od případu, ale obecně se obvykle vyrovnají nabídce Wi-Fi poskytovatelů.

ADSL – Opět parketa větších a středních měst. V malých městech je obvykle ADSL dostupné s nižší maximální rychlostí, v okolí měst tuto technologii limituje vzdálenost uživatele od telefonní ústředny. Na malých městech nebo vesnicích se dostáváme na jakási technologická minima, která navíc znevýhodňuje cena. Na vesnicích asi nepůjde o nejoblíbenější připojení, zejména proto, že je zde ADSL pomalé, nebo zde není vůbec.

Wi-Fi – Ve městech jsme na Wi-Fi zvyklí. Mnoho z nás má doma mini Wi-Fi síť pro připojení více počítačů k internetu, zarušenost sídlišť signálem je tragická, ale na druhou stranu poskytuje tato technologie velmi levné a rychlé připojení k internetu. Se stabilitou je to opět případ od případu. Chcete-li ale spolehlivý a vždy funkční internet, pak se ve městě asi na Wi-Fi nespolehnete. Na vesnicích je tomu ale jinak. Zde jde o stěžejní technologii, které přináší internet i do zapadlých koutů vlasti. Tam, kde není jiná možnost, je lokální Wi-Fi výhra, pokud ovšem nemá zcela monopolní postavení v oblasti.

GPRS/EDGE – Tyto technologie jsou podporovány drtivou většinou dnešních mobilů. Všichni operátoři obě technologie podporují, někteří více, někteří méně (EDGE). Tak či tak je využití tohoto způsobu připojení takříkajíc nouzové. Zhýčkán megabity mi otevírání stránky na mém komunikátoru pomocí EDGE přijde nekonečné. O rozšířenější a pomalejší technologii GPRS ani nemluvě. Tam, kde tedy není jiná možnost, může být jedna z těchto technologií alespoň cestou k e-mailové a ICQ komunikaci. S odstupem času nedokážu pochopit, jak jsem před lety využíval GPRS jako stálé připojení. Asi to bylo tím, že šlo o první neomezené surfování po létech trápení s Dial-upem.

CDMA, 3G a ostatní – Kromě stěžejních technologií jsou zde i jiné možnosti. CDMA má solidní pokrytí, ale kolísavou rychlost, na druhou stranu je využitelné celkem dobře k běžnému surfování. O sítích třetí generace nemá v měřítku venkova smysl vůbec uvažovat. Jejich rozvoj ve městech je sporadický a pomalý. Další možností, jak dostat na venkov vysokorychlostní internet, je připojení přes satelit. Dvoucestné parabolické systémy jsou dostupné, služby jsou ale v porovnání s ostatními formami dražší. Důvodem je, že tato oblast připojení se v ČR začíná rozjíždět až nyní, doposud byly k dispozici pouze pseudo-satelitní připojení s nutností odesílat požadavky přes dial-up. Abychom měli přehled úplný, nemůžeme opomenout síť U:FON. Ta nabízí dva typy mobilního internetu, ovšem pokrytí není ideální. I ve městech je často nutné vlastnit externí anténu, na vesnicích vám v současnosti nepomůže ani anténa.

Monopol se nemusí jmenovat O2

Situace na vesnicích není jednoduchá. Jednak v obecné rovině dostupnosti služeb. Dalším problémem je, že když jsou technologie dostupné, může mít určité uskupení nebo společnost lokální monopol. Ten vznikne poměrně snadno. Společnost přinese do vesnice jako první vysokorychlostní připojení k internetu, naláká uživatele solidní cenou a základní rychlostí, která ale pro uživatele bez internetu nebo s GPRS působí jako sen. Časem zdraží ceny, rychlosti ponechají, cena konektivity klesne a uživatelé nemají jinou alternativu. V místech, kde k podobné situaci došlo, se obvykle vždy našlo uskupení nadšenců, kteří konkurenci monopolní společnosti vytvořili.

Závěrem

V kontrastu situace, která na vesnicích panovala v minulosti, kdy byl dostupný téměř výhradně dial-up, je dnešní vývoj velmi příznivý. Zejména Wi-Fi se rozšiřuje čím dál více a možnosti se rozrůstají. Přesto, doufejme, že se i v zapadlých koutech vlasti objeví další možnosti, kterak se na internet připojit.

16. 12. 2008

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...