Úvod > Články > Koupit mini-notebook (netbook) - ano nebo ne

Koupit mini-notebook (netbook) - ano nebo ne

Jako velká část mužů, tak i já mám ten zlozvyk. Nemůžu stále jen pracovat bez toho, aniž bych si občas neudělal radost zakoupením nějaké elektronické hračky. Aktuálně mě hodně zaujaly stále populárnější mini-notebooky.

Dříve mě na mini-noteboocích odrazoval až moc malý displej a nedostatečná velikost pevného disku - to se ale změnilo. V poslední době se rozšířila nabídka mini-notebooků o přístroje s displejem 10 palců a už se běžně dodávají tyto malé přenosné počítače s pevným diskem 120 GB a více.

Rád používám při řešení různých situací v pracovním i soukromém životě metodu kladů a záporů - jednoduše si vypíšu na list papírů informace, které by měly nějakým způsobem ovlivňovat mé rozhodnutí. Konkrétně v případě nákupu mini-notebooku můj seznam vypadá takto:

Pozitiva:

- malé rozměry: s počítačem občas cestuji a je určitě výhodné, když mě na cestách notebook zatěžuje minimálně
- nízká váha: průměrně kolem 1,2 kilogramu (běžné notebooky váží 3 kg a více)
- dlouhá výdrž baterie: často je u mini-notebooků uváděna kapacita baterie 5-10 hodin (běžné notebooky vydrží cca 2-3 hodiny)

Negativa:

- unavené oči: menší displej více zatěžuje oči
- pravděpodobně se hůře píše na menší klávesnici: píšu všemi 10-ti prsty, a tak by mě malá klávesnice mohla brzdit (rád pracuji co nejefektivněji a v tomto nerad dělám kompromisy)
- nechci Windows XP: mini-notebooky mají ve většině případů v nabídce jen variantu s Windows XP, já už si ale zvykl na Windows Vista a jsem s nimi spokojený
- ztráta času instalováním všech programů: přizpůsobit nový počítač podle mých představ zabere spoustu času a práce (a já říkám, že čas je to nejcennější, co máme)
- nový batoh: musel bych si kupovat nový batoh, který by se hodil k novému ntb :)

Rozhodně preferuji notebooky před stolními počítači. Vyhovuje mi možnost vzít si práci kamkoliv sebou. U notebooku mám vždy bezdrátovou myš a v případě dlouhodobější práce připojuji externí klávesnici. Trávím u počítače spoustu času a vzhledem k tomu, že většinou by se moje práce dala popsat jako kancelářská (s výjimkou občasného stříhání videa nebo úpravy fotek), tak nepotřebuji nějaký extra výkonný počítač. V podstatě mi vyhovuje téměř každý kvalitně zpracovaný průměrný notebook.

Je to těžké rozhodnutí. Mini-notebooky jsou hodně nový segment, který se teprve začíná významněji profilovat - například 10palcový displej, který by mi pravděpodobně nejvíc vyhovoval, se hromadněji vyrábí pouze posledních pár měsíců.

Neustále přicházejí nové modely a další výrobci připravují notebooky pro tuto kategorii - jedním z relativně nových výrobců mini-notebooků je mnou oblíbený americký Dell. Nejspíš ještě počkám, třeba po Vánocích by mohly být ceny příznivější.

18. 12. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...