Úvod > Články > Levné volání z anglického mobilu: Nyní do ČR už za 1,5 Kč/min.

Levné volání z anglického mobilu: Nyní do ČR už za 1,5 Kč/min.

Anglický Vodafone nedávno rozesílal svým zákazníkům SMS-ky s informací o snížení ceny volání do zahraničí, tentokrát až na cenu 1,50 Kč za minutu hovoru. Do této velmi nízké minutové sazby je k našemu potěšení zařazené také volání do České republiky.

Na úvod je vhodné uvést, že nejvýhodnější volání do ČR je samozřejmě přes internet. Nejčastěji používanou aplikací pro internetová volání je Skype, který nabízí:

-        volání ze Skype na Skype (tj. z počítače na počítač) je zdarma
-        volání ze Skype na pevnou linku v České republice je za cca 0,50 Kč
-        volání ze Skype na mobilní telefony v České republice je za cca 4,20 Kč

Na druhou stranu jsou situace, kdy Skype není příliš vhodné použít - ať už díky tomu, že volaná osoba není příliš počítačově zdatná, nebo například nižší rychlost internetového připojení nedovoluje kvalitní spojení internetového hovoru.

Mobilní operátoři v Anglii poskytují ke Skypu velmi konkurence schopnou nabídku. Konkrétně anglický operátor Vodafone nabízí na předplacených kartách (kartách na kredit) výhodné ceny rozdělené podle toho, jestli voláte do zahraničí na pevnou linku nebo na mobilní telefon:

-        na českou pevnou linku stojí minuta hovoru 5 penny (0,05 libry) za minutu - neboli 1,50 Kč/minutu (sleva 50% oproti ceně, kterou si účtoval anglický Vodafone v první polovině roku 2008)
-        na české mobilní telefony stojí minuta hovoru 15 penny (0,15 libry) za minutu - tj. 4,50 Kč/minutu

Když se nad uvedenými cenami volání více zamyslíte, tak z pohledu českého mobilního uživatele jsou ceny až nepochopitelné. Při srovnání těchto sazeb se sazbami českých mobilních operátorů při vnitrostátních hovorech - tj. při hovorech v rámci České republiky - zjistíte, že často je výhodnější volat z anglického mobilu do Čech (vzdálenost 1000 a více kilometrů), než českým mobilem například z Prahy do Kladna (vzdálenost 20 km).

Pro úplnost zde jsou také ceny za volání opačným směrem - tj. ze SIM karty českého Vodafone do Anglie. Jedna minuta za volání Čech do Anglie stojí ze SIM karty českého Vodafone 11,31 Kč. Jinými slovy minuta zahraničního volání (ČR vs. Anglie) je u Vodafone ČR 2,5x dražší v případě hovoru na mobilní telefon a 7,5x dražší při volání na zahraniční pevnou linku, při srovnání s jeho britským jmenovcem.

V této souvislosti je vhodné zmínit určité omezení typické pro Českou republiku, které brání častějšímu využívání nejvýhodnějších sazeb při volání ze zahraničí. Jak je uvedeno výše, většinou jsou nejnižší sazby hovorného určené pro volání na pevnou linku.

Bohužel v ČR byl projekt pevných linek částečně poškozený zákaznicky nepřívětivou cenovou politikou bývalého státního Telecomu. Především vysoký měsíční poplatek za samotné vlastnictví pevné linky se stal pro pevné linky likvidační. V této cenové politice víceméně pokračuje také nástupce Telecomu, kterým je Telefónica O2, a výsledkem je každým rokem se snižující penetrace pevných linek.

V Anglii je situace s pevnými linkami zcela odlišná. Pevnou linku mají snad všechny domácnosti. Telefonní číslo pevné linky je povinná součást naprosté většiny různých anglických formulářů (např. objednávek zboží, bankovních dokumentů, atd.). Předpokládá se, že každá domácnost disponuje pevnou linkou. Není proto příliš překvapující, že v Anglii nejsou tak masivně rozšířeny mobilní telefony, jako v Čechách.  Významná část Angličanů si vystačí s pevnou linkou a nepoužívá mobilní telefony, případně mobily používá minimálně - tj. často nemají mobilní telefon u sebe a neznají ani své telefonní číslo. Pro Čecha tento postoj může působit nezvykle.

Na závěr bych doplnil, že předplacené SIM karty (tj. SIM karty na kredit) od anglických operátorů jsou zdarma nebo za symbolickou 1 libru, proto pokud budete v Anglii trávit delší dovolenou, případně pracovní/studijní pobyt, tak je výhodné pořídit si anglickou SIM kartu.

8. 1. 2009

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...