Úvod > Články > BSA: Připravte se na zásah. Už brzo ve vaší čtvrti

BSA: Připravte se na zásah. Už brzo ve vaší čtvrti

A další novinky uplynulých dní: Dneškem začíná online sázení i v Česku - Google Android na netboocích - Telefonování z budky dražší o 150 % - a více...

Počet volání a odeslaných SMS na Silvestra zase stoupl

Během silvestrovské noci a prvních hodin Nového roku si lidé ve srovnání s loňskem zase více volali a poslali i více textových zpráv. S odvoláním na údaje českých mobilních operátorů o tom informuje Česká tisková kancelář na svém webu FinančníNoviny.cz.

Počet hovorů oproti předchozímu Silvestru stoupl o 1,1 milionu na 54,9 milionu uskutečněných volání. O pár procent vzrostl i počet odeslaných krátkých textových zpráv, jichž si Češi vyměnili celkem 36,2 milionu.

Podle uveřejněných informací si přes síť operátora T-Mobile lidé poslali 13 milionů SMS, což je oproti předchozímu Silvestru nárůst o necelé procento. Nicméně přes T-Mobile se letos méně volalo (23,3 milionu spojení, pokles o 2,2 procenta).

Konkurenční společnost Telefónica O2 zaznamenala přes 14,5 milionu krátkých textových zpráv a 20 milionů hovorů. Přes pevnou síť se uskutečnilo 2,3 miliony volání.

Operátor Vodafone hlásí, že počet SMS odeslaných v této době dosáhl úrovně 8,7 milionu, což je přibližně stejně jako loni, a telefonních spojení bylo 11,6 milionu.

Dneškem začíná online sázení i v Česku

Po letech snahy tuzemských sázkových kanceláří na trh přichází pro Čechy možnost uzavírat sportovní sázky i prostřednictvím internetu. Zelenou tomu před časem dalo ministerstvo financí.

Ode dneška je možné sázet přes internet u pěti největších sázkových kanceláří: chce-li však sázkař internetové sázení provozovat, bude se muset jít zaregistrovat na některou z poboček Sazky, Tipsportu, Fortuny, Chance či Synot Tipu, kde předloží doklad totožnosti a číslo bankovního účtu. Na místě si své uživatelské konto "nabije" kreditem pro sázení.

Češi doposud mohli sázet jen u konkurenčních zahraničních společností, což se českým sázkovkám nelíbilo. Podle odhadů přicházely o 3 až 4 miliard korun ročně, které Češi prosázeli na zahraničních webech. 

Telefonování z budky dražší o 150 %

Telefónica O2 od 29. prosince 2008 zavedla nové ceny za telefonování z budek. Nejznatelnější změna nastala u volání na pevné linky, kdy minuta hovoru prakticky zdražila o 150 %. Cena za volání do mobilních sítí zůstala stejná.
Cena jednoho impulzu vzrostla o 50 %, z deseti na patnáct korun. Zároveň se ale doba impulzu zkrátila z dosavadních pěti minut na pouhé tři. Minuta volání na pevné linky tedy stoupla o tři koruny.

Na druhou stranu Telefónica O2 prodloužila dobu jednoho impulzu u volání do sítí mobilních operátorů ze 40 sekund na celou minutu. Tím se vyrovnává zdražení impulzu a minuta hovoru na mobily tak zůstává stejná (15 Kč).

Cena vzrostla i u krátkých textových zpráv. Zatímco se za jednu SMS platilo 2 Kč, o teď zákazníci za jednu zprávu zaplatí pět korun. Souběžně s tím klesla cena zpráv do zahraničí, z dvanácti na deset korun.

Telefónica O2 zdražování zdůvodňuje stále menším zájmem o telefonní budky. Na některých místech České republiky dokonce ty nejméně používané ruší.

O rušení telefonních budek se snaží i Český telekomunikační úřad ―  důvodem je, že na jejich provoz přispívá i stát, a jak média nezapomínají připomínat, podle dřívějších čísel má jí i o více než 100 milionů korun ročně.

BSA straší Slováky zásahy

Poté, co jsme v polovině prosince na našem serveru uveřejnili článek o BSA (Pravá tvář BSA. Byznys a vysoká politika), se nám ozval čtenář z Bratislavy, který upozornil na novou kampaň u našich východních sousedů. Že se BSA snaží zastrašovat, jak jsme v článku psali, už nikoho nepřekvapí, nicméně jak se zdá, BSA ve svých „varováních“ přitvrzuje. Dalším dokladem je heslo nové kampaně ― Připravte se na zásah. Už brzo ve vaší čtvrti.

Bilboardy s tímto textem se v prosinci objevily na různých místech Bratislavy (možná i jinde), a to ve čtvrtích, kde podle BSA je nejvyšší míra pirátství ― přesněji řečeno, na těchto místech sídlí firmy, na které bylo podáno nejvíce anonymních udání.

Microsoft možná propustí 15 000 lidí

Médii už poměrně dlouhou dobu kolují spekulace, že společnost Microsoft se chystá propustit až 15 000 svých zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že zaměstnává celkem 90 000 lidí, šlo by o snížení stavu o 17 %. Dříve se přitom spekulovalo jen o 10 procentech.

Podle neověřených zdrojů by se propouštění mělo nejvíce dotknout týmu MSN a zaměstnanců z EMEA (tj. z oblasti Evropy, Blízkého Východu a Afriky).

Google Android na netboocích

Zajímavé informace se v posledních dnech vynořují v souvislosti s operačním systémem Google Android, který je primárně určený pro chytré mobilní telefony (jako je jediný současný model HTC G1). Několika skupinám se ho totiž podařilo nainstalovat i do miniaturních notebooků (netbooků). Dohady, že by Google svůj Android mohl využít i pro tento segment trhu, tak zase získaly trochu na síle.

Pro někoho však tato skutečnost, že Android funguje i na osobních počítačích, nemusí překvapit. Důvodem je, že Android je postaven na jádru Linuxu, jež si našel místo už na milionech osobních počítačů.

Tým lidí z webu VentureBeat.com úspěšně zkompiloval Android na Eee PC a hlásí, že takřka veškerý hardware tohoto netbooku spolehlivě pracuje, včetně zvuku, grafické karty a 3G karty.

Jestliže vás zajímají detaily přečtěte si původní článek na zmíněném webu a také nově vytvořené FAQ.

5. 1. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...