Úvod > Články > Je to tady. Windows 7 oficiálně ke stažení

Je to tady. Windows 7 oficiálně ke stažení

A další novinky uplynulých dní: TV Barrandov startuje. V HD kvalitě je v síti 802.cz ― Volání na mobily možná zlevní a více...

Microsoft oficiálně nabízí Windows 7 Beta ke stažení

Společnost Microsoft oficiálně uvolnila betaverzi nového operačního systému Windows 7 ke veřejnému testování. 

O tom, že Windows 7 Beta jsou k dispozici ke stažení na p2p sítích, jsme psali minulý týden v článku Windows 7 (Beta 1) ke stažení. Vypustil je sám Microsoft? Teď je tedy toto testovací sestavení oficiální a může je stáhnout každý zájemce, který si chce nové Windows vyzkoušet. 

Na výběr máte dvě verze, 32bitovou a 64bitovou (obraz ISO, první má velikost 2,44 GB, druhá 3,15 GB). 

„Beta program operačního systému Windows 7 je určen výhradně pro zkušené uživatele počítačů. Nedoporučujeme proto instalaci testovací verze těm uživatelům, kteří nemají dostatečnou technickou znalost. Dále je zapotřebí brát v úvahu, že se nejedná o konečnou verzi produktu a není tedy vhodné v této fázi provádět srovnání produktu s jinými verzemi. V této fázi se jedná pouze o produkt, který stále ještě může obsahovat nekompletní funkcionalitu, a u kterého nebyla ještě zcela dokončena optimalizace kódu. Zároveň prosíme uživatele, aby poskytli zpětnou vazbu a tím nám pomohli odstranit případné chyby a nedostatky v systému Windows 7 před jeho uvedením na trh,“ říká Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice. 

Minimální požadavky na hardware jsou: 32bitový/64bitový procesor o frekvenci 1 Ghz, 1 GB operační paměti, 16 GB volného místa na disku a grafická karta s podporou DirectX 9 se 128 MB paměti (kvůli prostředí Aero).

Maximální počet stažení (přesněji licencí) je 2,5 milionu, poté už nebude možné si systém stáhnout. Může se stát, že servery Microsoftu budou ještě pár dní přetížené, takže níže uvedená stránka nemusí správně fungovat a stahování instalačního disku může být pomalejší. Zkušební verzi Windows 7 lze používat do srpna letošního roku. Bez aktivačního klíče však jen 30 dní od instalace.

Další informace o Windows 7 a beta programu naleznete na stránkách Microsoftu

Na popud ČTÚ klesnou ceny za volání do mobilních sítí

Český telekomunikační úřad vydal rozhodnutí o ceně, které mobilním operátorům od února stanoví novou výši maximální velkoobchodní ceny za ukončení volání v jejich mobilních sítích. Jedná se o ceny, jež platí operátoři mezi sebou za volání směrované do mobilní sítě. Uvádí to tisková zpráva ČTÚ.

Rozhodnutí o ceně se týká společností Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone. Výše maximální velkoobchodní ceny se bude měnit ve třech krocích, a to od 1. února 2009 na cenu 2,65 Kč/minutu, od 1. července 2009 na 2,31 Kč/minutu a od 1.1. 2010 na 1,96 Kč/minutu. 

Jak Úřad dále uvádí, snížením velkoobchodních cen se snaží vytvořit prostor pro snížení cen pro koncové uživatele u volání do mobilních sítí. 

TV Barrandov startuje. V HD kvalitě je v síti 802.cz

V Česku začal vysílat televizní kanál Barrandov. Na český trh přichází coby pokus stát se životaschopnou alternativou k největším českým televizím a svou programovou skladbou chce oslovit hlavně současné třicátníky.

TV Barrandov nabídne kromě evropských filmů, kriminálek a dokumentů také pořady z vlastní tvorby (např. talk show Jana Saudka, cyklus Milování, jehož tvůrcem je Fero Fenič aj.), podvečerní zpravodajský blok 90 min a další. Svůj prostor dostanou i studentské snímky či amatérská videa. 

Televize Barrandov je distribuována nejen terestrickým digitálním signálem, ale i přes satelit, kabel a IPTV. Právě uživatelé IPTV se mají na co těšit: společnost Mattes AD, jejíž služby triple play (internet, telefon, televize) jsou známy pod značkou 802.cz, totiž svým zákazníkům TV Barrandov nabízí ve full HD kvalitě. 

„Věřím, že TV Barrandov obohatí televizní nabídku mnoha kvalitními pořady. Diváci jistě ocení možnost zajímavý obsah sledovat v té nejlepší obrazové kvalitě. Full HD rozlišení je u současných televizorů v podstatě standardem a nároky diváků na kvalitu obrazu neustále rostou,“ říká Petr Pobořil, ředitel a jednatel společnosti MATTES AD.

O sázení přes internet je obrovský zájem

Od 5. ledna je možné se zaregistrovat k online kursovému sázení u pěti největších českých sázkových kanceláří. Ty už první den hlásily velký zájem sázkařů, kterých se chvíli po otevření měly přijít zaregistrovat tisíce. Jen sázková kancelář Tipsport hlásí, že během prvních šesti hodin od otevření poboček se zaregistrovaly 4 000 lidí. Osobní návštěva pobočky sázkové kanceláře je nutná kvůli doložení věku sázejícího, který musí být starší 18 let.  

České sázkové kanceláře očekávají, že v tomto roce jim díky online sázkám stoupnou tržby o desítky miliony korun. Češi přitom u zahraničních internetových sázkových kanceláří ročně prosázejí v průměru 3 až 4 miliardy korun. 

12. 1. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...