Úvod > Články > Technologie U3 má budoucnost

Technologie U3 má budoucnost

Ne, U3 není název revivalové hudební skupiny, jde o pokročilou technologii určenou pro přenos programů, her a utilit na flash disku bez nutnosti instalovat aplikace na počítači. Vše podstatné máte vždy s sebou a můžete tak své oblíbené programy spouštět rovnou z flash disku.

Když jsem o této technologii zaslechl prvně, nedával jsem jí příliš velkou šanci. Jakmile jsem ale zakoupil první USB flash disk, který tuto technologii podporoval, tak jsem změnil názor. Jde o velmi užitečnou cestu k aplikacím, které jsou dostupné bez instalace na jakémkoli PC. Oceníte ji zejména v momentě, kdy se pohybujete mezi více počítači (domov, práce, rodina, známí) a potřebujete mít občas s sebou určité aplikace. Na žádném počítači je pak nemusíte instalovat a následně odinstalovat, protože máte vše potřebné s sebou na flash disku.

Co to je U3 technologie?

Technologie U3 vznikla v roce 2004 jako společný projekt společností SanDisk a M-system. U3 je technologie, která dělá z USB disků mnohem chytřejší zařízení, které tak neslouží už jen pro přenos dat, ale také zároveň jako zázemí, kde lze instalovat programy a používat je na jakémkoli počítači, kam USB disk připojíte. Omezeni jste samozřejmě operačním systémem, ke kterému flash disk připojujete. Několikrát jsme zde skloňovali slovo technologie. V případě U3 však je know-how ukryt z větší části v základním software, který je na flash disku dostupný při jeho koupi.

Hlavní know-how je v obslužném softwaru

Nejčastěji se s U3 setkáte v případě flash disků SanDisk. Na obalu bývá tato technologie zmíněna a při prvním zasunutí USB disku do počítače také poznáte zásadní rozdíl oproti jiným flash diskům, které jsou určeny jen pro uložení dat. Jde o přeinstalovanou aplikaci U3 Launchpad, která má velmi příjemné uživatelské rozhraní a na flash disku zabírá pouhých cca 6 MB, což je v případě vysokokapacitních flash disků zanedbatelná hodnota. Samozřejmě, nejste nuceni tuto technologii využívat, aplikaci lze odinstalovat a udělat z U3 flash obyčejnou flashku pro přenos dat. Drtivou většinu U3 flash pamětí lze zaheslovat, což oceníte při její ztrátě.

Dostupné aplikace pro technologii U3

Důležitou informací pro většinou uživatelů před samotnou koupí takovéto flashky je fakt, jaké aplikace lze díky technologii U3 využívat. Popravdě, není jich moc a ani málo, ale rozšiřují se doslova geometrickou řadou. Aplikací je opravdu dost, od softwaru na prohlížení obrázků či videa, přes hry, e-mailové klienty, až po internetové prohlížeče. Můžeme ale jmenovat zcela konkrétně. K dobrému výběru patří ICQ klient (například Pidgin, Qip ad.), prohlížeč internetových stránek (Opera, Firefox nebo třeba Maxthon), Skype, Avast, e-mailový klient Mozilla Thunderbird nebo archivační nástroj WinRAR.

Samostatným segmentem jsou pak multimédia, i zde máme mnoho možností. Například oblíbený Winamp, NTI Ripper, Spider Player nebo Handy CD Ripper. Také v případě grafiky si můžeme vybírat. Dostupné jsou aplikace XnView, IrfanView nebo Easy Slide Show. Na své si přijdou také IT odborníci. Dostupné jsou aplikace Putty, WinSCP, NT File Recovery a další. Jako třešničku na dortu pak doplním dostupnost kompletního kancelářského software OpenOffice.org. Více se budeme softwarem pro U3 flash disky zabývat v navazujícím článku. Podrobný přehled softwaru pro U3 naleznete zde.

Závěrem

Nutno doplnit, že řada aplikací je vázána licenčním ujednáním a některé rozhodně nejsou zadarmo. Přímo na stránkách podpory U3 technologie lze názorně vidět, který program je bezplatný a za který je nutné zaplatit. Osobně mám nejlepší zkušenosti s řadou U3 flash disků SanDisk Cruzer. Prodávají se v provedení Micro (základní řada), Titanium (odolná řada) a Contour (luxusní řada). Na jejich spolehlivost, a v případě řady Titanium i odolnost, nedám dopustit. V navazujícím článku se budeme věnovat podrobněji aplikacím pro U3 flash disky.

15. 1. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...