Úvod > Články > Microsoft se (ne)poučil. Windows 7 v podobě různých edic, ale i zdarma

Microsoft se (ne)poučil. Windows 7 v podobě různých edic, ale i zdarma

Společnost Microsoft odtajnila své další plány s vydáním Windows 7. Jaké edice si budete moci pořídit? Jak získat Windows 7 zdarma? Budete moci přejít na Sedmičky z Windows XP, aniž byste museli platit novou licenci v plné výši?

Operační systém Windows Vista byl a vlastně stále je pro spoustu zákazníků matoucí. Na trhu je totiž v mnoha edicích a uživatelé nevědí, jaké jsou pro ně nejvhodnější. I předchozí systém Windows XP byl "mnohaediční", jenže uživatelé se nejčastěji setkávali s výběrem mezi Windows XP Home (pro domácí použití) a Windows XP Professional (s rozšiřujícími funkcemi). A i když se v posledních letech  stále častěji objevovala edice XP Media Center, byly dvě zmíněné (Pro a Home) nejčastěji skloňovanými systémy (pomineme-li odrůdy, jako jsou verze bez Windows Media Playeru a další, určené pro malý segment trhu).

Windows Vista však vyšly ve variantách, kterým bylo věnováno stejně místa (či lépe řečeno, nebyl kladen důraz na žádnou z nich), a uživatelé byli zmatenější než kdy předtím. Microsoft vlastně jasně neřekl, na které edice se mají uživatelé zaměřit. Již proslulým problémem je případ Windows Vista Home Basic ― uživatelé si nakupovali nové počítače s tímto systémem v domnění, že budou mít všechny slibované "WOW" funkce, jenže jejich systém jimi vůbec nedisponoval. (Kvůli tomu a kvůli označení počítačů logem "Vista Capable" čelí Microsoft v USA hromadné žalobě. Microsoft může dostat vysokou pokutu, ale to je jiné téma. Prozatím odkažme na loňský článek, který se touto problematikou zabýval: Podvod na zákaznících? Microsoft s Intelem se možná spikli).

Vista taková, Vista maková

Pro přehled uveďme základní dělení systému Windows Vista (opět opomeneme verze "N" bez Media Playeru, korejské "K" a "KN" edice stejně jako odnože pro embedded systémy).

Vista Starter: nejzákladnější a okleštěná verze Windows Vista určená jen pro rozvojové trhy.

Vista Home Basic: základní verze "pro všechny". Chybí však "WOW" slibované Microsoftem, tj. 3D akcelerované prostředí Aero a "pokročilejší" funkce. Tato verze se nelíbila ani některým skupinám v Microsoftu, které prosazovaly, aby se jí ani neříkalo "Vista".

Vista Home Premium: základní verze Vista, tentokráte už ale s prostředím Aero a lepší podporou multimédií (např. HDTV) a dalšími funkcemi zvyšujícími funkčnost systému a uživatelský komfort.

Vista Business: rozšířená edice systému, jež byla zaměřená spíše na firemní zákazníky nebo pokročilejší domácí uživatele (srovnatelná s Windows XP Professional). Přesto chybí multimediální prvky nebo funkce jako šifrování disku apod.

Vista Enterprise: edice, která není dostupná na pultech obchodů ani prostřednictvím OEM kanálu (tj. v předinstalované podobě na nových počítačích). Vychází z edice Business, ale navíc obsahuje další funkce, jako je podpora více jazyků (MUI), šifrování disků (BitLocker) a prvky pro kompatibilitu s UNIXovými systémy. Dostupná jen s korporativními hromadnými licencemi.

Vista Ultimate: už kompletní systém nabitý všemi dostupnými funkcemi z předchozích edicí. Kombinuje vše z Vista Home Premium a Business. Vysoká cena za licenci měla být kompenzována rozšiřujícími programy "Ultimate Extras" ― ty však vlastně nikdy nepřišly na svět (nepočítáme-li nějaké hračky na plochu nebo nové systémové zvuky a jednoduché logické hry). Právě tato skutečnost stála za řadou rozhořčených reakcí uživatelů.

Windows 7 měly výběr zúžit. Jenže...

Jestliže uživatelé volali ještě po něčem dalším než jen po tom, aby Sedmičky byly svižnější a propracovanější než Windows Vista, pak to byl počet edic nového systému. Spekulovalo se, že Microsoft se poučí a opravdu přijde na trh s menším počtem variant Windows 7. Jenomže, jak se zdá, moc se nepoučil. Nyní oznámený seznam edic totiž ukazuje, že uživatelé nebudou mít o moc snazší výběr. I když určitá změna k lepšímu zde je.

Windows 7 Starter: stejně jako Vista Starter, okleštěná verze Windows určená jen pro rozvojové trhy. Jako její předchůdce ani ona uživateli nedovoluje spustit víc jak tři aplikace naráz. Byť bude nasazena hlavně na rozvojových trzích, podle dostupných informací bude nasazena na netbooky. Z toho vyplývá několik skutečností.

Za prvé, Microsoft nepřipravil speciální netbookovou edici, jak se obecně myslelo, za druhé, s nenáročností Windows 7 v plnohodnotné podobě to nebude zas až tak žhavé, jak se uživatelé těšili (ač změna oproti Vistě je neoddiskutovatelná). Jestliže netbooky opravdu budou osazeny tímto okleštěným systémem umožňujícím souběžné spuštění jen tří aplikací, o svou pozici se příliš nemusí ani bát Linux (linuxové distribuce), kterému se na netboocích docela dobře daří. Ovšem bude záviset hlavně na výrobcích počítačů, jakou edici Windows 7 na své produkty nasadí (v závislosti na hardwaru dané řady netbooků to může být i vyšší edice). Starter však nevypadá jako šťastné řešení.

Windows 7 Home Basic: na rozdíl od Windows Vista ― což je ta lepší změna ― nebude edice Basic určena pro vyspělejší trhy (Severní Amerika, Evropská unie, Japonsko, Austrálie), čímž se předejde problémům s chybějícím Aerem apod. Není moc jasné, proč se o edici Starter hovoří jako o systému pro netbooky, Home Basic by byl daleko vhodnějším kandidátem.

Windows Home Premium: jedna z hlavních edicí Sedmiček. To je další z příkladů změny k lepšímu: byť se zdá, že Microsoft počet verzí Sedmiček zachoval, hlásí, že se zaměří jen na propagaci dvou, z nichž jedna je právě Home Premium. Zase půjde o podobně pojatou edici, jak tomu bylo v případě Vista Home Premium. Zaměřena bude na domácí uživatele, nabídne jim Aero a řadu multimediálních funkcí.

Windows 7 Professional: a jsme u druhé edice, na kterou Microsoft zaměří svou propagaci. Varianta Professional bude určena hlavně pro firemní klientelu, nabídne rozšiřující funkce ohledně sítí a dalších podnikových prvků a přitom zachová multimediální funkce z Home Premium. Jestliže bychom Home Premium měli připodobnit k edici Windows XP Home (resp. Media Center), pak Windows 7 Professional budou něco jako Windows XP Professional (nebo vlastně Windows Vista Business, ale Vista Business neměla v sobě všechny funkce a rysy Vista Home Premium).

Windows 7 Enterprise: jak už název napovídá, tato edice bude určena jen pro korporativní sféru. Kromě funkcí z edice Professional nabídne další, jako je šifrování disku pomocí aplikace BitLocker aj. Opět je zde paralela s edicí Windows Vista Enterprise. Nebude volně k dostání, ale bude vázaná dlouholetými licenčními smlouvami (Software Assurance) pro velké firmy.

Windows 7 Ultimate: Microsoft prý chvíli uvažoval, jestli nejvyšší edici nevyškrtnout ze svých plánů. Nakonec ale Ultimate zůstává. Kompletní verze Windows 7 bude dostupná všem zájemcům a bude se šířit i prostřednictvím OEM kanálu. Microsoft ale už neslibuje žádné extra aplikace (Extras).

Takže co se změnilo?

Na první pohled se tedy zdá, že Microsoft se prostě nepoučil a zase nabízí kupu různých edic nového systému, čímž jen ztěžuje situaci zákazníkům. A to nejen domácím, ale i firemní klientele ― ta zůstává totiž zmatena i dnes, co se Windows Vista týče (proto řada velkých firem vůbec Visty nenasadila). Název edice "Enterprise" může sice znít pro firemní klientelu nejlépe, navíc šifrování disků je dnes nutnost, ale leckoho mohou odradit smlouvy Software Assurance. Proto se zdá, že firmy budou muset sáhnout k Ultimate ― byť jde o nejdražší variantu, alespoň je zde záruka, že v ní nebudou chybět užitečné či nezbytné funkce.

Microsoft své rozhodnutí zachovat (základní) počet edic zdůvodňuje tím, že má miliardu zákazníků a je těžké přijít s jedním či dvěma systémy, které by uspokojily potřeby všech. A zopakujme znova, že důraz bude kladen zejména na edice Home Premium (které si pořídí většina domácností) a edici Professional (jež si najde místo ve většině menších a středních firem).

Pro pokročilého domácího uživatele se bude asi ale nejlépe hodit edice Ultimate, pokud chce využít všechny funkce nového systému. Některé z nich se sice dají nahradit aplikacemi jiných výrobců (BitLocker se dá nahradit například bezplatným programem TrueCrypt), ale jiné nikoli.

V Home Premium bude chybět dále třeba podpora vzdálené plochy (dá se ale doplnit aplikací jiného výrobce), pokročilejší zálohování (dá se opět doinstalovat nějaký z programů jiných výrobců), podpora EFS (šifrování složek a souborů, viz výše TrueCrypt) a třeba také přihlášení do domény. Tohle jsou sice funkce, které drtivou většinu domácích uživatelů nemusí zajímat, nicméně spousta lidí by je určitě ráda uvitala.

Mám XP, půjde upgrade?

Samozřejmostí je, že Microsoft nabídne možnost upgradu z Windows Vista na Sedmičky. Na kolik upgrade vyjde, není ještě jasné (stejně jako nejsou známy ceny jednotlivých edic). Daleko zajímavější jsou dvě skutečnosti: 1) Windows 7 budou v jistých případech zdarma, 2) možnosti upgradu budou moci využít i majitelé licencí Windows XP.

K prvnímu bodu. Windows 7 budou opravdu zdarma, ale jen pro pro majitele licencí Windows Vista, a to tehdy, když licenci získají po 1. červenci letošního roku.

Obecně upgrade bude možný v rámci stejné edice, tzn. pokud se k vám po 1. červenci dostane nový počítač s Windows Vista Home Premium, budete po vydání Sedmiček moci zažádat o bezplatný upgrade na Windows 7 Home Premium; máte-li Vista Business, můžete požádat o Windows 7 Professional atd. Vzhledem k nedostupnosti Windows 7 Home Basic na vyspělých trzích nebude existovat možnost upgradu z Vista Home Basic.

Majitelé žádající o upgrade, kteří licencí získali před 1. červencem 2009, budou muset upgrade zaplatit.

K druhému bodu. Upgrade z XP na Sedmičky bude sice možný, ale zákazníci se budou muset smířit s čistou instalací systému, tj. Windows 7 nebude možné nainstalovat bez zformátování disku (nutná záloha dat). Nejsou známy ani ceny upgradu z XP na Sedmičky  Vzhledem k tomu, že XP mají stále největší podíl na trhu operačních systémů pro osobní počítače, je upgrade na Sedmičky vítanou zprávou a i nezbytným krokem pro Microsoft. Je dost pravděpodobné, že upgrade bude opět probíhat na úrovni edic, tj. z XP Home/Media Center na 7 Home Premium a z XP Professional na 7 Professional.

5. 2. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...