Úvod > Články > Největším technickým fiaskem se staly Windows Vista

Největším technickým fiaskem se staly Windows Vista

A další novinky uplynulých dní: Opraveny tisíce chyb ve Windows 7 ― Microsoft se soudí kvůli implementace linuxového jádra ― V Praze se brzy vypne analogový signál ― a více...

Windows 7 se blíží do fáze RC

Společnost Microsoft pokračuje v práci na operačním systému Windows 7. Steve Sinofsky, viceprezident pro vývoj Windows a Windows Live, na blogu věnovaném tomuto systému milionům testerů po celém světě poděkoval za plodnou spolupráci a slíbil, že Microsoft bude prostřednictvím blogu informovat o změnách v nových testovacích sestaveních.

Od vydání veřejné verze Windows 7 Beta, která byla dostupná ke stažení od počátku ledna do půlky února, už vývojáři opravili více než 2 000 chyb a přidali desítky novinek. Většina z nich týká grafického rozhraní, zejména pak lepší práce s hlavním panelem, průzkumníkem Windows, Windows Media Playerem a funkcí Knihovny. Podle vývojářů došlo i k celkovému zvýšení výkonu systému a jeho odezvy.

Vývoj velkým tempem pokračuje a do fáze RC (kandidáta na vydání) by se připravované Windows měly dostat v dubnu. Je jasné, že do Sedmiček se už žádné funkce nepřibudou, již dříve Microsoft prohlásil, že co se softwarového vybavení týče, kompletní byla už Beta. Kód konečné verze Windows se od RC bude lišit jen minimálně, budou se pouze opravovat chyby.

Microsoft žaluje TomTom. Prý porušuje patenty i v linuxovém jádru

Společnost Microsoft se pustila do právní pře s holandskou společností TomTom, známým výrobcem navigačních systémů a softwaru pro automobily.

Předmětem sporu je porušování celkem osmi patentů, které drží Microsoft. Pro open source komunitu může znít jako varování i to, že tři z těchto patentů se týkají implementace linuxového jádra. Od doby, kdy Microsoft obvinil linuxové distributory a open source vývojáře z toho, že porušují stovky jeho patentů, jde o vůbec první žalobu v souvislosti s porušování jeho patentů v linuxovém průmyslu.

Důvodem žaloby, zní z Microsoftu, je neochota společnosti TomTom se s Microsoftem dohodnout na spolupráci. Redmondská korporace společnost TomTom už k jednání vyzvala několikrát, ta však na na požadavky nereagovala.

Pět patentů, které má TomTom porušovat, souvisí s (proprietární) navigační technologií používanou v automobilech, zbylé tři s technikami správy souborového systému (FAT).

Microsoft zároveň vylučuje, že by se tyto spory měly převést na celou open source komunitu a distributory linuxových systémů pro desktopy či servery. Chce jen dosáhnout dohody s firmou TomTom a uzavřít s ní takové dohody o licencích, jaké má s dalšími výrobci systémů pro automobily.

Praha se brzy ponoří do analogové tmy. Připravte se na digitál

V poslední dubnový den skončí v Praze klasické analogové televizní vysílání. Pro diváky to znamená jediné: nechtějí-li o televizní vysílání přijít, musejí se na přechod na digitál řádně připravit. Sloužit k tomu má šňůra osvětových seminářů pro laickou veřejnost.

Jak uvádí server Digizone.cz, celkem pětadvacet seminářů pro širokou veřejnost, na kterých se mohou o digitalizaci dozvědět vše potřebné, proběhne v Praze mezi březnem a dubnem. „Cílem seminářů je vysvětlit jak jednoduše zvládnout přechod na digitální televizní vysílání a dát Pražanům příležitost zeptat se odborníka, jak postupovat v konkrétním případě. Vstup je zdarma, semináře jsou určeny pro nejširší veřejnost," řekl  mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání v ČR Rostislav Starý.

 

Semináře v Praze ohledně digitalizace

Termíny seminářů pro veřejnost v měsíci březnu. Zdroj: Digizone.cz

Kdo semináře nestihne navštívit během března, může je navštívit v podobných lokalitách ještě v dubnu, kdy se budou opakovat.

Zorientovat se v některých otázkách digitalizace se můžete už teď na stránkách SetTopBox.cz, kde naleznete i praktické rady pro výběr set-top boxů nutných k příjmu digitálního televizního vysílání. 

Největším technickým fiaskem se staly Windows Vista

Operační systém Windows Vista se stal držitelem nelichotivého prvenství, v soutěži Fiasco Awards, jejíž vyhlášení proběhlo v Barceloně, získal 86 procent hlasů a byl zvolen za největším technický propadák.

Za Windows Vista se na druhé příčce umístil projekt SAGA a mezi finalisty nechyběly známé značky jako Google Lively (virtuální svět Googlu, který byl už zrušen), OLPC (projekt Jeden laptop pro dítě) nebo známá hra Second Life.

Volný se zaměří na vlastní síť a přemýšlí o mobilních službách

Telekomunikační operátor Volný, který koncem loňského roku přešel pod křídla skupiny Dial Telecom, hlásí nové strategické plány. Chce se zaměřit na služby poskytované ve vlastní síti (na principu LLU, zpřístupnění místní smyčky) a na trhu se chystá přijít s novým portfoliem služeb pro firemní klientelu. Uvádí to tisková zpráva společnosti.

"Jsme přesvědčeni, že nejvhodnější dlouhodobou strategií pro VOLNÝ je poskytování služeb na vlastní síti, kde máme plně pod kontrolou náklady, kvalitu a přidanou hodnotu služby. V případě, že budeme schopni nabízet zákazníkům stejnou přidanou hodnotu i přeprodejem služeb poskytovaných na cizích sítích, budeme o této variantě uvažovat,“ říká Aleš Zeman, předseda představenstva společnosti VOLNÝ.

Volný si pohrává i s myšlenkou poskytování mobilních služeb a chce nabídnout jejich kombinaci se stávajícími fixními řešeními. "Stejně jako to učinili mobilní operátoři, i my bychom rádi nabídli našim zákazníkům kombinaci fixních a mobilních služeb. Nicméně v této oblasti dosud narážíme na nerovnou regulaci až diskriminaci, kdy mobilní operátoři mohou volně působit na fixním telekomunikačním trhu, zatímco fixní operátoři na mobilním nemohou,“ dodává Aleš Zeman.

Gmail postihl velký výpadek. Žádná data se však neztratila

Jedna z nejpopulárnějších freemailových služeb Gmail od Googlu zažila minulý týden několikahodinový výpadek.

Ten nastal úterý v ranních hodinách našeho času a trval zhruba až do oběda. Problém měl podle prvních informací postihnout všechny uživatele na celém světě, hlásily některé weby a diskusní fóra. To se však nepotvrdilo, postiženi byli jen evropští uživatelé. Nepotvrdily se ani divoké spekulace o napadení serverů Googlu útočníky ani spojitost s nedávnými problémy s vyhledávačem Googlu.

Google se uživatelům ihned omluvil a slíbil, že se bude snažit příčinu výpadku co nejdříve odhalit. Tu zjistil už během úterní noci našeho času:

„V úterý ráno jsme prováděli rutinní údržbu na jednom z našich evropských datacenter. Většinou údržbu ani nezaznamenáte, jeho funkce zastoupí některé z dalších center. Nicméně tentokrát došlo k nepředpokládaným vedlejším účinkům nového kódu, jehož účelem je udržovat vaše data geograficky blízko, a tak se stalo, že další evropské datacentrum bylo přetíženo a problém se začal kaskádovitě šířit po celé síti. Technikům trvalo hodinu, než vše vrátili pod kontrolu. Chyby v kódu byly nalezeny a opraveny,“ píše se ve zdůvodnění.

2. 3. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...