Úvod > Články > Lattitude z dílny Google

Lattitude z dílny Google

Americký gigant Google rád překvapí. Novinkou by měl být start programu s názvem Lattitude, který by měl uživatelům mobilních telefonů umožňovat přehled nad tím, kde v dané chvíli jsou nejbližší přátelé.

Podle vyjádření mluvčího firmy Google nejde o žádnou novodobou podobu Velkého bratra, ale o možnost nalézt kamaráda, který je náhodou poblíž, případně umožnit informaci o tom, kde je manžel nebo dítě. Informaci totiž získáme (nebo poskytneme) jen o těch známých, které uložíme do zvláštního seznamu. Je tak možné třeba zjistit, že kamarád se již blíží k hospodě, případně jak je ještě daleko. Odpadne tak neustálé telefonování o tom, že už jedu.

Ochrana soukromí je dána tím, že se do systému musíme nejdřív přihlásit. I tak ale můžeme poskytovat jen informace o tom, ve kterém městě jsme, a detaily si nechat pro sebe. Celý systém dále podtrhuje to, jak moc je Google fixován na mapy. Nebyla by to ale společnost Google, kdyby někde v pozadí nebyly peníze. Google ostatně přiznává, že v budoucnosti hodlá na této aplikaci vydělávat. Pravděpodobně se bude jednat o cílené reklamy, které budeme na mobil dostávat podle naší okamžité lokality.

Lattitude je součástí firemní aplikace Maps for Mobile, ale může být využita i z upravené stránky iGoogle. Jako bývá zvykem, na začátku bude Lattitude fungovat jen na mobilech Blackberry, mobilech pracujících s operačním systémem Windows Mobile 5 a víc a na chytrých mobilech od Nokie. Samozřejmě se nezapomnělo ani na G1 mobil s platformou Android, majitelé iPhonu či iPod Touch si chvíli počkají. Ve chvíli, kdy tato aplikace pojede naplno, bude prý fungovat ve 27 zemích.

Celý systém využívá kombinování informace z GPS a blízkosti věží a bezdrátových sítí. Tím je dosaženo mnohem přesnějšího a hlavně automatického přístupu, nežli byl ruční postup využitý ve službě Dodgeball, kterou Google v lednu zrušil. Několika menším společností nabízí podobnou službu, jen namátkou lze připomenout BrightKite, Tripit nebo Loopt.

Systém ale umožňuje i zalhat. Nejenže si můžeme nastavit informaci tak, aby někteří členové „bratrstva“ náš mobil neviděli, ale můžeme se zneviditelnit úplně. A pokud ani tohle někomu nestačí, manuálně můžeme do systému nastavit jinou, nepravdivou informaci. Systém by nás měl automaticky upozornit ve chvíli, kdy je někdo z našich přátel nablízku, ale i to lze u některých osob vypnout. A tak se zdá, že Google tentokrát myslel spíš na vlastní budoucí příjmy nežli na něco, co zákazník opravdu potřebuje. 

6. 3. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...