Úvod > Články > Gmail: nová funkce Laboratoř leccos usnadní

Gmail: nová funkce Laboratoř leccos usnadní

Služby společnosti Google se neustále dynamicky vyvíjí, každým dnem přibývají v zavedených webových aplikacích nové funkce a fičurky. V Gmailu přibyla funkce Laboratoř, která zpřístupňuje uživateli různé zásuvné moduly a vylepšení.

Funkce Laboratoř fungovala již určitý čas v anglické jazykové verzi, nyní je dostupná i v českém jazyce. Jedná se o soubor experimentálních funkcí, které nejsou ještě zcela odladěny, ale můžete je využívat s vědomím, že nemusí fungovat vždy. Kromě toho se tyto nové funkce chovají jako zásuvné moduly (plug-iny), které lze kdykoli vypnout. I když nejsou tyto funkce a moduly ještě zcela odladěny, fatální zásah do uživatelských dat a e-mailů nelze očekávat. Spíše jejich nefunkčnost nebo nekorektní funkčnost. 

U každého doplňku je jednoduchá volba Aktivovat nebo Deaktivovat. Změny provedené v nastavení aplikujete pomocí tlačítka Uložit změny v horní nebo dolní části obrazovky. Osobně jsem ale žádné výrazné problémy nepozoroval. Funkci Laboratoř naleznete v pravém horním rohu obrazovky po přihlášení na Gmail. Je označena zelenou barvou, takže upoutá vaši pozornost. Laboratoř si nejprve musíte aktivovat poté, co uvidíte seznam doplňků a funkčních modulů. Podívejme se nyní jednotlivě, jaké moduly lze v současné době aktivovat a k čemu slouží. Výběr jsme zúžili na nejdůležitější funkce Laboratoře. 

Offline – Tento doplněk dokáže pomocí prohlížeče otevřít složku Doručená pošta i v případě, že budete v režimu off-line. Můžete tak používat známé funkce Gmailu a simulovat běžný e-mailový klient přímo v prohlížeči.  

Úkoly – Pomocí úkolů si do Gmailu můžete přidat seznam úkolů. Poté, co si přidáte tento doplněk do svého nastavení, klikněte nad polem chatu v levé části stránky na odkaz Úkoly. V pravé části se zobrazí seznam úkolů – chcete-li přidat úkol, klikněte kdekoli v seznamu a začněte psát. Úkol lze rovněž vytvořit z e-mailu: při prohlížení e-mailu vyberte z nabídky Další akce možnost Přidat k úkolům. 

Náhledy ze služby YouTube v poště – Tento doplněk zobrazí náhledy videí z YouTube přímo v rámci okna poštovního rozhraní. Podobné doplňky existují pro služby Picasa, Flickr nebo Yelp. 

Rychlé odkazy – Do levého sloupce přidá pole, jež v Gmailu umožňuje jediným kliknutím přejít na jakoukoli adresu URL, pro kterou lze vytvořit záložku. Do seznamu si uložíte oblíbené weby a pak na ně snadno a rychle přejdete. 

Superhvězdy – Rozšiřuje využití rozlišení e-mailů dle symbolů. Již nebudete nuceni využívat jen klasickou hvězdu, ale vytvoříte si vlastní skupiny symbolů. Tato funkce umožňuje i rozšířené vyhledávání v e-mailech označených různými symboly.  

Vlastní klávesové zkratky – Umožňuje přizpůsobit mapování klávesových zkratek. Přidá novou kartu Nastavení, na které můžete změnit mapování kláves pro různé akce. 

Gesta myší – Konverzace můžete procházet gesty myší. Podržením pravého tlačítka a pohybem myší vlevo přejdete na předchozí konverzaci, pohybem myši vpravo přejdete na další konverzaci a pohybem nahoru se vrátíte na zobrazení složky Doručená pošta. Toto se ale může bít s gesty internetového prohlížeče. 

Vylepšení podpisů a Náhodný podpis – Umístí podpis v odpovědi před citovaný text a odebere přerušovanou čáru, jež se nachází mezi podpisy. Takto by se ale Gmail měl chovat standardně a nejen na základě doplňku, každopádně díky za něj. Náhodný podpis pak vloží za e-mail podpis ze seznamu náhodných podpisů. 

Chat / Štítky na pravé straně – Změna umístění některých modulů na opačnou stranu, než jste běžně zvyklí.  

Skrýt počty nepřečtených položek – Šetří místo na obrazovce tím, že skryje zprávy o stavu vašich přátel. Důvodů pro zapnutí této funkce ale může být i více (osobní důvody, kolega hledící přes rameno apod.) 

Detektor zapomenuté přílohy – Zamezí náhodnému odesílání zpráv bez příslušných příloh. Pokud se zmíníte o připojení souboru, ale zapomenete soubor skutečně připojit, budete k tomu vyzváni. 

Vlastní barvy štítků – Umožňuje vytvořit vlastní kombinaci barev štítků. Místo výběru standardní barvy štítku z rozevíracího seznamu můžete kliknout na příkaz Přidat vlastní barvy. 

Vrátit zpět odeslání – Tímto modulem odložte odeslání zprávy o pár sekund po stisknutí odesílacího tlačítka tak, abyste byli schopni toto odeslání ještě stornovat a obsah mailu upravit. 

Vylepšení titulků – Díky tomuto modulu uvidíte, zda dorazila nová pošta, a to i tehdy, pokud je okno Gmail minimalizováno. 

Řada těchto doplňků je velmi dobře využitelná. Osobně bych vyzdvihl například inteligentnější vkládání podpisů do odpovědí na e-maily, upozornění na chybějící přílohu nebo vylepšení titulků. Každý si přijde na své. Jak vidno z podmínek, Google může kteroukoli funkci stáhnout z provozu bez vašeho souhlasu, takže jde spíše o experimentální význam těchto funkcí, možná je lepší si na ně příliš nezvykat.

8. 4. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...