Úvod > Články > Kindle číslo tři

Kindle číslo tři

Šéf známé firmy Amazon Jeff Bezos se snaží odpovědět na otázku, jestli bude jeho oblíbená čtečka Kindle stejně revoluční v četbě novin, jako je při četbě knih. Nečekaně proto dal na trh třetí verzi.

Kindle DX je větší, má zabudovanou čtečku PDF a vylepšenou internetovou navigaci. Za větší rozměr ale zaplatíme, místo 359 dolarů rovnou 489 dolarů, navíc v ruce budeme mít více než půlkilovou krabici. Displej o úhlopříčce 9,7 palce má automatické přetáčení (stejně jako iPhone nebo iTouch) z vertikální do horizontální polohy a měl by být vhodnější pro četbu novin a časopisů nežli šestipalcový Kindle 2.

Stejně jako u dvojky zde najdeme bezdrátové stahování zdarma a převod textu i grafiky do černobílé verze pomocí technologie eInk. Do paměti se vejde 3 500 knih. Rozměry verze DX jsou 10,4 x 7,2 x 0,28 palce, pro porovnání verze 2 měla rozměry 8 x 5,3 x 0,36 palce a displej o šestipalcové úhlopříčce. Zbytek technických parametrů je stejný - od bezdrátového připojení pomocí vlastní technologie Whispernet a spojení s 3G sítí Sprint.

Od letošního léta budou za zlevněnou cenu nabízeny předplatné hned tří velkých amerických denníků – New York Times, Washington Post a Boston Globe, což mohou ocenit zejména ti, kteří žijí v oblastech, kde není možné objednat dodávání těchto novin poštou. Amazon současně podepsal smlouvu se třemi nakladatelstvími, které pokrývají 60 procent amerického trhu s učebnicemi. Tím vyhověl řadě univerzit, které přislíbily nabízet Kindle studentům.

Společnost Amazon sice nehodlá uveřejnit, kolik čteček první a druhé generace se již prodalo, nicméně uvádí, že tam, kde existuje jak klasická, tak i elektronická verze knihy, prodej digitální verze tvoří 35 procent celkového prodeje. Celkově portál Amazon nabízí v digitální podobě 275 tisíc různých knih, což zahrnuje i 107 ze 112 knih, které jsou na dnešním seznamu nejprodávanějších knih.

Reakce veřejnosti je zatím nejistá, zatímco někteří jsou z nové verze nadšeni, řada analytiků se pozastavuje nad vysokou cenou a vysokou váhou. Samotní zákazníci, především ti, kteří si ještě včera koupili Kindle druhé verze, se cítí podvedeni, protože mají pocit, že si koupili zastaralý model za plnou cenu. A tak teprve budoucnost ukáže, jestli sázkou na plnou verzi novin, které jsou ve zkrácené verzi na internetu zdarma, vsadil Bezos na správného koně.

13. 5. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...