Úvod > Články > P2P: Windows 7 jsou šířeny s viry

P2P: Windows 7 jsou šířeny s viry

A další novinky uplynulých dní: Mobilní síť nové generace už i v Ostravě - Blokování obsahu pokračuje. T-Mobile nabízí Dětský zámek - a více...

P2P: Windows 7 jsou šířeny s viry

Několik společností zaměřených na bezpečnost počítačů a sítí varuje, že kopie Windows 7, jež jsou ke stažení dostupné přes bittorent a různé webové úschovny, obsahují několik vzorků malwarových nákaz. Uživatelé nevědomky vytvářejí velký botnet.

Microsoft sice už dvakrát pro veřejnost uvolnil dvě testovací vydání nového operačního systému Windows 7 (Beta a nyní RC), ale uživatelé instalační soubory stále stahují přes neoficiální kanály, jako je Bittorrent a jiné p2p sítě. Nakažené kopie se objevují i na webových úschovnách typu Rapidshare.

Podle výsledků společnosti Damballa se malwarové infekce s Windows 7 šíří vcelku velkou rychlostí — infikovanou verzi systému si v minulých dnech ve špičce stáhlo 552 uživatelů za hodinu. Pirátská verze Windows 7 obohacena o malware, se na sítích objevila 24. dubna. 

Není to poprvé, co se na internetu objevily Windows 7 nakažené malwarem. Už dříve v tomto měsíci byly některé balíky na bittorrentových sítích nakaženy trojskými koňmi a různým spywarem. 

Uživatelům, kteří stojí o vyzkoušení Windows 7 RC, se proto důrazně doporučuje, aby si instalační balík stáhli přímo ze stránek Microsoftu. Stažení i používání systému je bezplatné a životnost této verze je více než jeden rok. Na téže stránce Microsoftu uživatel získá i produktový klíč. Pro stahování obrazu instalačního DVD z jiného zdroje navíc s cracky či keygeny tudíž postrádá smyslu.

http://www.microsoft.com/windows/windows-7/

Mobilní síť nové generace už i v Ostravě

Společnost Telefónica O2 oznámila, že na území Ostravy spouští mobilní síť třetí generace. Díky tomu mohou její zákazníci využívat podstatně rychlejší mobilní internetové připojení. Firma chce dostupnosti 3G využít co nejrychleji a obyvatelům Ostravy připravila nabídku připojení za akční cenu.

Samostatný mobilní internet zákazníci získají za 600 korun, ale v kombinaci s domácím internetem ADSL dokonce jen za 150 Kč měsíčně.

"Spuštěním mobilní sítě nové generace v Ostravě dostáváme našemu slibu o pokrytí této slezské metropole. Navíc ještě nabízíme v současnosti nejvýhodnější mobilní internetové připojeni na trhu," řekl Jan Karas, ředitel pro segmentový marketing společnosti Telefónica O2 a doplnil: "Stejně jako při spuštění této sítě v Plzni jsme i zde navázali spolupráci s Magistrátem města a připravujeme speciální akce, jejichž cílem je usnadnit komunikaci zdravotně handicapovaným lidem. V rámci naší filantropické strategie tak pomáháme technologiemi tam, kde je to nejvíce potřeba."

Zákazníci mohou k 3G síti připojit své notebook a netbooky pomocí USB modemu. Jeho cena činí 1 995 včetně daně, při podpisu smlouvy se závazkem na dva roky za něj ale zaplatí jen 1 Kč. Standardní cena služby O2 mobilní internet činí 750 Kč včetně DPH, pokud si ale zájemci službu objednají do konce května, dostanou slevu a za připojení budou platit 600 Kč i s daní. Jsou-li zájemci již  zákazníky Telefónicy a využívají-li připojení k internetu přes O2 ADSL, připojení přes 3G je vyjde na pouhých 150 Kč měsíčně. 

Mobilní síť nové generace je zatím dostupná na území Prahy, Brna, Plzně a Ostravy.

Intel dostal nejvyšší pokutu v historii

Evropská komise udělila společnosti Intel historicky vůbec nejvyšší pokutu. Výrobce čipů má za porušování pravidel hospodářské soutěže EU zaplatit 1,06 miliardy euro, téměř 29 miliard korun).

Eurokomisařka Neelie Kroesová prohlásila, že účelem antimonopolního řízení je hlavně v budoucnu ochránit spotřebitele v Evropské unii. "Intel poškodil miliony zákazníků v Evropské unii," řekla. 

Intel byl evropským regulátorem vyšetřován od roku 2000. Komise došla k závěru, že Intel porušil pravidla hospodářské soutěže tím, že uplácel počítačové výrobce, aby nevyráběli počítače s procesory konkurenční firmy AMD. Kromě toho měl počítačové firmy uplácet za úplné zastavení či brzdění prodeje takových přístrojů a i uvedení nových modelů s čipy AMD.

Podle Komise dále Intel poskytoval obrovské slevy společnosti Media Markt, největšímu evropskému řetězci počítačových obchodů, výměnou za to, že z prodeje stáhne stroje s procesory od AMD. Kvůli tomu bylo podle Kroesové zákazníkům upřena možnost, aby si mohli vybrat a koupit počítače s procesory konkurence. 

Intel s rozhodnutím Evropské komise "silně nesouhlasí" a chystá se proti němu odvolat. Výkonný ředitel společnosti Paul Otellini v prohlášení řekl, že "rozhodnutí komise je špatné a EK zcela ignoruje tu skutečnost, že na trhu s mikroprocesory panuje vysoce konkurenční prostředí".

"Spotřebitelé nebyli poškozeni vůbec ničím," řekl Otellini.

Pokuta ve výši 1,06 miliardy euro je nejvyšší pokutou udělenou jedné firmě. Několik po sobě jdoucích prvenství prozatím držela společnost Microsoft, kterou Evropská komise v roce 2004 pokutovala částkou 677 milionů eur za zneužívání svého dominantního postavení na trhu, v roce 2006 ji uložila zaplatit dalších 280,5 milionu eur a v roce 2008 dokonce 899 milionů eur (celkem tedy Microsoft musel komisi zaplatit 1,7 miliardy eur).

Evropská unie není jediným regionem, kde Intel čelil antimonopolnímu vyšetřování. V roce 2005 se firma dohodla s antimonopolním úřadem v Japonsku a v loňském roce ji pokutu 25 milionů dolarů (500 milionů korun) udělil regulátor v Jižní Koreji. V posledních dnech se objevují spekulace, že Intelu by mohlo hrozit antimonopolní řízení i v Austrálii. 

Blokování  obsahu pokračuje. T-Mobile nabízí Dětský zámek

Mobilní operátor T-Mobil zprovoznil bezplatnou službu, pomocí které mohou rodiče své děti chránit před nevhodným obsahem a propagačními SMS a MMS. 

Tzv. Dětský zámek blokuje přístup k obsahu s erotickou tématikou či násilím. "Zprovoznění Dětského zámku je dalším krokem v našem úsilí o co nejvyšší ochranu dětí při používání mobilu. Tuto snahu považujeme za zcela zásadní součást programu společenské odpovědnosti," vysvětluje Jitka Chocová, manažerka CSR společnosti T-Mobile.

Díky nové funkci mohou zákazníci zamezit tomu, aby z konkrétní SIM bylo možné přistupovat k obsahu nevhodnému pro děti a mladistvé do 18 let. Dětský zámek také blokuje propagační SMS a MMS a i prémiové SMS používané třeba k erotickým chatům. 

Aktivace nové funkce probíhá například  přes SMS, portál Můj T-Mobile, telefonicky na infolince operátora nebo i přímo ve značkové prodejně T-Mobile.

Vedle Dětského zámku nabízí T-Mobile rodičům také služby Můj limit, Moje přečerpané jednotky a Moje útrata, které umožňují mít útratu dětí za mobilní služby pod kontrolou. "V nejbližší době zavedeme další aktivní opatření, které pomůže zvýšit bezpečí dětí. Jde o blokování přístupu zákazníků T-Mobile k internetovým stránkám s nelegálním obsahem (konkrétně ke stránkám s dětskou pornografií) na základě databáze britské Internet Watch Foundation," uzavírá Jitka Chocová.

Ubuntu One: Synchronizace složek a sdílení dokumentů 

Společnost Canonical s komunitou začala betatestování nové webové služby Ubuntu One. Ta majitelům operačních systémů Ubuntu umožní synchronizaci složek mezi počítači i sdílení jednotlivých souborů s vybranými uživateli. Testování je zatím neveřejné, ale členové komunity mohou požádat o pozvánku na adrese www.ubuntuone.com

Sychronizaci a sdílení obstarává vlastní aplikace, která po instalaci vytvoří vlastní složku v domovském adresáři. Potřebný software již běží na současné verzi Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) a stejně jako celá služba bude široké veřejnosti dostupný v říjnu letošního roku, kdy vyjde Ubuntu 9.10 (Karmic Koala).

Když uživatel do složky přidá soubory, naopak je smaže, nebo aktualizuje, změny se odešlou na server Canonical a záhy proběhne synchronizace obsahu na dalších počítačích uživatele. Firma Canonical v současné době nabízí 2 GB místa zdarma a 10 GB prostoru za 7 euro měsíčně (necelých 200 Kč). Canonical však tvrdí, že ceny a velikost poskytnuného prostoru se můžou změnit.

Složky a soubory je možné sdílet i s třetí stranou, tj. s počítači, ke kterým uživatel jinak nemá fyzický přístup. Sdílení s dalšími lidmi se jednoduše nastaví pravým kliknutím na složku či soubor a výběrem akce z kontextové nabídky. Pro Ubntu One je dostupné i webové rozhraní, v němž může uživatel spravovat obsah a přistupovat k němu i bez klientského softwaru. 

Ubuntu One je dostupný pouze pro Ubuntu 9.04 a vyšší. Služby tedy nelze používat v jiných linuxových systémech, natož Windows či Mac OS X. Canonical však nevylučuje, že Ubuntu One se později v takových verzí objeví. To bude ale záviset na vývojářích třetích stran. 

V plánu je během následujících měsíců přidat do softwaru další funkce a upravit Ubuntu One in pro desktopové prostředí KDE.

Švédové omezili stahování pirátského obsahu

Průzkum mezi švédskými uživateli internetu ukázal, že soud s provozovateli The Pirate Bay a nový protipirátský zákon přinesl odstrašující efekt. Hlavně mladí Švédové přiznávají, že z internetu méně stahují nelegální kopie hudby, filmů i softwaru. Případných postihů se nejvíce bojí uživatelé mezi 15 až 24 lety. Údajně třetina z nich přestala autorsky chráněný materiál stahovat. 

Distributoři hudby pro online obchody zase hlásí, že prakticky okamžitě od vynesení rozsudku nad zakladateli The Pirate Bay, jednoho z nejznámější bittorrentových trackerů a vyhledávačů, a od uvedení nového protipirátského zákona stoupl zájem uživatelů o online nákup obsahu z autorizovaných zdrojů.

Že se Švédové bojí právních postihů, bylo patrné už 1. dubna, kdy ve Švédsku začal platit zákon IPRED, jež zábavním firmám a držitelům práv umožňuje snáze se dostat k osobním údajům lidí podezřelých z porušování autorských práv. Zákon jim totiž umožňuje, aby podezřelé osoby vyhledali na základě údajů od poskytovatelů připojení. Mezi 31. březnem a 1. dubnem zásadní měrou (někde až na polovinu) kleslo vytížení sítí. Více v článku Lidé se bojí přísnějších zákonů a už tolik nestahují. Vytížení sítí klesá

V reakci na represivní charakter zákona se však největší švédští poskytovatelé připojení jej rozhodli bojkotovat. Přestali ukládat informace o tom, komu v daný čas patřila IP adresa počítače, z něhož mělo docházet k porušování autorských práv. Zákon totiž obsahuje několik děr, které jim tohle umožňuje, resp. nezakazuje. IPRED firmám poskytujícím připojení nařizuje jen to, jaké údaje o klientech nesmí ukládat, ale nespecifikuje, jaké údaje uchovávat musí. 

 

18. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...