Úvod > Články > Piráti, třeste se!

Piráti, třeste se!

Stahování multimediálního obsahu je dnes denní rutinou i pro méně znalé uživatele internetu a IT technologií. Co více, nejde o nelegální činnost a pokud dodržíte jistá pravidla, nemusíte se bát postihů. Česká protipirátská unie vytahuje do boje další zbraně tak, aby co možná nejvíce ochránila majitele autorských práv.

Léta letoucí nebyla dostupná centrální úložiště dat, tedy servery, které se zabývají výměnným obsahem. Jejich provozovatelé mohou tvrdit cokoli, ale v podtextu je jasné, že 90 procent kapacity jejich diskových polí tvoří obsah, jenž je autorsky chráněn. Tyto portály sice dělají první poslední proto, aby tento závadný obsah odstranily, nicméně je jasné, že na sdílení ilegálních dat profitují. Je to něco jako autobazar, jeho provozovatel také ví, že skoro všechny vozy mají stočené kilometry a falešnou servisní knihu, ale oficiálně s tím nic dělat nemůže, protože to obvykle není on, kdo kilometry „na vrtačce“ stáčí.

Příznivá doba pro lidi

Nemusíme si nic nalhávat, současná doba přeje domácím uživatelům počítačů a internetu, stahování dat není ilegální, činíme-li tak pro vlastní potřebu a neposkytujeme-li tato data dále. Stíhán je pouze ten, kdo data na web umisťuje, resp. ten, kdo je šíří dále jakoukoli formou nebo veřejně produkuje. Najít se dá na webu téměř cokoli. Ať již filmy, které ještě nejsou v kině ani na DVD, kompletní série televizních seriálů, koncerty a hudební produkce, komplexní diskografie skupin i jednotlivců, software, knihy a další autorsky chráněný materiál.

Kdo umí používat Google, ten najde prakticky cokoli. Do vyhledávacího pole postačí obvykle napsat řetězec obsahující interpreta, album nebo píseň a dále slovo rapidshare. Výsledkem je obvykle výpis odkazů na různá diskuzní fóra, nikoli přímé odkazy na výměnné servery. Na těchto fórech se dozvíte odkazy na nejrůznější novinky ze všech oblastí. Když se jimi „prohrabete“, stáhnete si i to, co vlastně nepotřebujete, jen proto, abyste TO měli na svém disku, v teple domova. Oblíbená vlákna se dotýkají filmů, hudby, PC softwaru, navigačního softwaru a také erotické tématiky.

Kdo je vinen?

Když se oprostíme od štěstí domácích uživatelů, kterým domů přitékají gigabajty kontroverzních dat, pak je zde pohled jiný - a to autorský. Pokud jste byli někdy autorem čehokoli, pak pochopíte, že zneužití a bezplatné šíření vaší práce je nehoráznost. Sám jsem měl takové pocity, když jsem zjistil, že Google vesele naskenoval jednu moji publikaci kompletně a u dalších bylo vždy alespoň několik stran. Je to pocit zklamání, marné práce s nechutí proti tomuto trendu společnosti bojovat, neb jde o boj marný.

V takovém případě začnete přemýšlet, kde je chyba, kdo zavinil tuto situaci? Dle mínění České protipirátské unie je část viny zejména na provozovatelích warezových fór. Tam je hlavní skladiště odkazů na výměnné sítě. A když se zamyslíme, co třeba takové vyhledávače, které na tato diskusní fóra odkazují? Nejsou na vině i tyto portály? Google a další vyhledávače by měly odkazy tímto směrem vyřadit z indexace, ale to provedou až ve chvíli, kdy je na dané fórum či závadný obsah webu někdo upozorní.

Vyhledávače jsou tedy v obdobné pozici jako servery s výměnným obsahem nebo de facto i warez fóra, které mohou tvrdit, že přeci oni ty odkazy na své stránky vědomě nedali. Dali je tam uživatelé a ti opět mohou použít výmluvu, že je jen náhodně našli na internetu. Cesta k viníkovi je složitá, možná o to více, že například Centrum má na svém portálu záložku MP3, ve které se snadno dohledáte k určité skladbě. A pozor, na oko to vypadá, že linky směřují jen na služby typu I-legálně, vedou ale i jinam, přímo na soubory ke stažení.

Jak bude protipirátská unie bojovat?

Jak vidno, Česká protipirátská unie se snaží bojovat. Začala se snažit bořit most mezi výsledným obsahem na výměnných úložištích a koncovým uživatelem. Dle posledních informací se snaží eliminovat warez fóra a odkazy na ně ve vyhledávačích. Z tohoto titulu přešla některá fóra na neveřejný systém obsahu, který je zobrazen jen a pouze registrovaným členům. Ti jsou podrobeni kontrole, navíc Google a ti další nezaindexují přímo odkazy na RS, ale pouze název vlákna. Takže boj se opět míjí účinkem.

Do velkých vyhledávacích portálů se patrně toto uskupení také nepustí. Byl by to předem prohraný boj, navíc soudní spory by se vlekly mnoho let a věřím, že zástupci vyhledávače by si neměli problém nechat zaplatit nejlepší právníky, aby tento spor vyhráli. Unie tedy bojuje zase na špatné straně barikády. Snaží se nachytat lidi, kteří provádějí upload na RS a podobné služby nebo majitele garážové DVD půjčovny, která sotva živoří.

Závěrem

Je jisté, že se Česká protipirátská unie nenudí, možná by jen mohla hledat problémy tam, kde ve skutečnosti jsou. Domácí uživatelé, kteří stahují dle libosti různorodý obsah, se bát nemusí. Poskytovatelé obsahu a dat si obvykle vždy najdou cestu, jak svá data mezi lidi dostat. Pro autory a majitele autorských práv ale nadcházející doba nevypadá dvakrát růžově, doby, kdy i bezvýznamný interpret mohl prodávat své CD za pětistovku, jsou pryč, a dá se říci, že minimálně hudba a filmy jsou běžné populaci daleko dostupnější než v minulosti.

26. 5. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...