Úvod > Články > Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém?

Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém?

Společnost Intel vydala novou testovací verzi operačního systému Moblin 2 Beta. Moblin je označován za systém nové generace mobilních přístrojů a různých vestavěných zařízení, ale v současnosti si zuby brousí hlavně na netbooky, které se těší obrovské popularitě uživatelů po celém světě.

Pár slov úvodem

I když Intel stojí za vývojem nového operačního systému, nebuduje jej od píky. Napsat kompletně nový systém se všemi součástmi, který by měl masově oslovit klienty po celém světě, by teď asi nikam nevedlo. Stejně jako řada jiných společností i Intel využil již dlouho existující jádro — Linux. To zaručuje mnohem rychlejší vývoj celého projektu, kompatibilitu s řadou hardwaru a taky softwaru.

Moblin je zkratkou Mobile Linux, tedy „Linux pro mobilní zařízení“. Jeho hlavní doménou mají být netbooky a různé jiné přenosné přístroje (označované jako MID), jejichž úkolem je uživateli umožnit přístup k internetu, webovým aplikacím, kancelářským programům a multimédiím. 

Intel (a jeho partneři) jej vyvíjí již pár let a systém jako takový je optimalizován pro běh na přístrojích s úspornými procesory Intel Atom.

 

 

Beta verze Moblinu přináší tedy skvělou podporu pro současné čipové sady Intelu a také vlastní velice jednoduché a intuitivní grafické rozhraní, které se naučí okamžitě ovládat i naprostý počítačový začátečník. 

Firma Intel nedávno strategicky předala jeho vývoj pod záštitu organizace Linux Foundation a také při vývoji spolupracuje se společností Novell, která sama sází na linuxová řešení a vyvíjí operační systémy jak pro domácí, tak i firemní zákazníky (distribuce openSUSE, SUSE Linux Enterprise Desktop a SUSE Linux Enterprise Server). To, že Moblin je přístupný vývojářské komunitě, nastartuje jeho rychlejší vývoj a také se hovoří o přípravě jeho portu na architekturu procesorů ARM, Intelu sice konkurující, ale mnoha lidmi označovanou za platformu budoucnosti. 

Vývojáři několik alfa verzí tohoto systému (tj. vývojové velice mladých sestaveních) už uvolňovali v minulých měsících, ale jeho současná podoba se od těch dob výrazně změnila. Velký skok zažilo grafické uživatelské rozhraní (GUI), kdy celkem rozšířené, ale tuctové prostředí XFCE, jež fungovalo jen jako prozatímní řešení, bylo nahrazeno zcela novým a svěžím GUI postaveným na frameworku Clutter, jež je protkáno řadou grafických efektů (hardwarově akcelerované prostředí). 

Pokud bychom chtěli nějak srovnávat Moblin a Google Android (kterému kdekdo prorokuje světlou budoucnost v oblasti mobilních zařízení), u Moblinu najdeme jedno velké plus, totiž že využívá standardní Xorg server, na němž běží většina linuxových distribucí. Přítomnost serveru Xorg znamená hlavně to, že na Moblinu fungují vlastně všechny programy známé uživatelům Linuxu, jako je Ubuntu, SUSE, Mandriva a další. Pro ně by tedy práce s Moblinem neměla být takovým velkým skokem do neznáma jako u Androidu, pro který existuje stále velice málo aplikací a který i kvůli chybějícímu X serveru není zralý na nasazení na osobní počítače.

Praktická práce v „záložkách“

Jestliže máme vypíchnout nějaké hlavní rozdíly od jiných operačních systémů, tak musíme vybrat právě je grafické rozhraní. Vývojáři Moblinu je označují za interaktivní — s tím musíme souhlasit.

Zatímco většinou ve Windows, Mac OS X nebo populárních linuxových distribucích máte při spuštění počítače před sebou pracovní plochu, ikony, nabídky se zástupci programů aj., Moblin vám nabízí okamžitý přístup ke všem hlavním činnostem — jeho uživatelské rozhraní rovnou nabízí hlavní funkce systému. 

Na prvním obrázku na začátku článku vidíte Moblin tak, jak vypadá po startu (mimochodem úžasně rychlém; systém se spouští za několik málo sekund od zapnutí netbooku). Tady vidíte, jak je „úvodní stránka“ rozdělena.

 

 

Na levé straně máte panel pro události v kalendáři, úkoly a také rychlý přístup k oblíbeným programům. Na pravé části obrazovky najdete seznam dokumentů, se kterými jste nedávno pracovali, nebo aktuální informace o vašich přátelích ze sociálních sítí (Twitter a Last.fm). Vše v podobě jasných náhledů. 

V horní části obrazovky pak je k dispozici panel nástrojů. Neexistuje zde hlavní systémový panel se spuštěnými aplikacemi, jak to znáte z Windows. Nástrojový panel vám ale umožňuje přepínat mezi jednotlivými sekcemi systému, které se liší svým zaměřením.  (To však neznamená, že nemůžete pracovat s okny aplikací, viz níže).

Moblin je propagován coby operační systém pro snadnou práci s webovými aplikacemi, sociálními sítěmi a multimédii. A to jsou opravdu ty hlavní funkce, ke kterým vás panel nástrojů zavede. 

Přepnout se můžete do aplikace pro aktualizaci stavu v sociálních sítích nebo do komunikátoru, kde si můžete popovídat s přáteli (různé sítě). Na panelu samozřejmě nechybí tlačítko pro přepnutí do sekce s webovým prohlížečem s okamžitým vyhledáváním v historii a rychlým přístupem k oblíbeným webovým stránkách (v podobě náhledu). Prohlížeč obsahuje jádro Gecko, tedy stejný základ jako Firefox. Možná by ale WebKit slušel více...

Z praktického hlediska je velice povedená sekce pro multimédia. Stejně jako zbytek systému je rovněž po grafické stránce dělána do podoby náhledů, zde tedy náhledů multimediálního obsahu. Vidíte poslední přidané fotky, nedávno přehrávanou hudbu (náhledy obalů alb) nebo filmy. Práci s vaší multimediální sbírkou ulehčuje vyhledávací pole, do kterého stačí zadat klíčové slovo (např. jméno hudebního interpreta) a ihned se vám zobrazí seznam relevantního obsahu. Moblin umí navíc spolupracovat i ostatními zařízeními doma, včetně dalších počítačů a různých multimediálních zařízení. 

Někdo by mohl nabýt dojmu, že v tomto operačním systému nelze pracovat s okny programů. Samozřejmě lze. Seznam otevřených aplikací je dostupný opět z panelu nástrojů — přes poslední tlačítko s třemi kroužky. Rozdělení práce s okny programů hodně připomíná funkci virtuálních ploch známou z linuxových systémů. Jen místo pojmu „virtuální pracovní plocha“ se v Moblinu používá slovíčko „zóna“. 

 

 

Předposlední tlačítko vám otevře seznam nainstalovaných programů, jež jsou v nabídce rozděleny podle typu práce (Příslušenství, Správa systému, Hry, Grafika, Internet, Multimédia, Kancelář, Ostatní, Nastavení). Namísto dlouhého hledání programů v nabídkách může člověk zase použit vyhledávací pole — stačí pár počátečních písmen a voilá. U každého programu ještě existuje možnost „připíchnutí“ do oblasti „Oblíbené programy“, která se zobrazuje v „domácí zóně“ (viz první obrázek).  

 

 

Operační systém Moblin 2 Beta si pro svůj netbook můžete stáhnout ze stránek projektu (666 MB :-)). Stažený obraz stačí vypálit na CD nebo přenést na USB klíčenku. Systém se pro vyzkoušení nemusí ani instalovat. (Upozorňujeme, že podporu uzavřených multimediálních formátů (mp3, wma, …) zatím budete hledat marně. Ta přibude až u výrobců netbooků v OEM verzi, kteří za ni budou muset zaplatit licenční poplatky. Dá se předpokládat, že kodeky pro proprietární formáty budou časem dostupné i přes vývojáře z komunity.)

Potáhne jiný styl rozhraní systému?

Při pohledu na grafické prostředí Moblinu vás asi napadne, že až podezřele připomíná některá prostředí z mobilních telefonů. Přinést intuitivní ovládaní mobilů na obrazovky počítačů se pokoušelo už několik firem (třeba Asus s upraveným linuxovým systémem Xandros nebo Acer a jeho Linpus Lite), ale dá se říct, že až teď se to někomu podařilo s úspěchem. Vzhledem k tomu, že Moblin se ještě nachází ve vývojové fázi, je zřejmé, že jeho prostředí před finálním vydání dozná zásadních změn a doplnění. 


Prohlídka systému Moblin. Větší video zde.

Když v roce 2007 na trh vlétly netbooky (první vlaštovka Asus Eee inspirovaná přístroji OLPC pro děti z rozvojových zemí), prakticky na všech modelech běžely linuxové systémy. Když se však do prodeje dostaly netbooky se systémem Windows XP Home, Linux se začal vytrácet. Na některých trzích se netbooky s ním neprodávají ještě/už vůbec. 

Zatímco Microsoft to zdůvodňuje tím, že zákazníci chtějí „opravdový operační systém“, jiní v poklesu podílu Linuxu na subnoteboocích viděli více faktorů a hlavně to, že Microsoft umí tahat za ty správné nitky. Nicméně ať už byly důvody jakékoli, fakt je ten, že Linux (jako operační systémy pro PC) se dostal do rukou i naprostých laiků, vytvořil se pro něj konečně životaschopný OEM kanál a cena Windows XP Home díky zdravému konkurenčnímu prostředí výrazně klesla (jedna licence pro netbooky vyjde na asi 15 dolarů, tedy zhruba 300 Kč — naproti tomu ještě ve výprodejích stojí originální instalační CD Windows XP Home s licencí na jeden počítač více než 2 tisíce korun). 

Netbooky se ukazují jako skvělé místo pro inovace v různých oblastech — i změny v grafickém prostředí operačních systémů jsou po letech vítanou změnou. Jenomže mají se tyto změny šanci ujmout i u běžných domácích uživatelů? Nechtějí přece jen mít uživatelé své známé Windows i na ultrapřenosných zařízeních? Je opravdu zvyk tak nepoddajná železná košile?

A co si vy myslíte o Moblinu a podobných pokusech různých firem konkurovat Microsoftu v oblasti operačních systémů pro netbooky, potažmo každé PC?

 

28. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...