Úvod > Články > Windows 7 Starter pro netbooky: nezměníte ani pozadí plochy

Windows 7 Starter pro netbooky: nezměníte ani pozadí plochy

A další novinky uplynulých dní: Microsoft vydal druhý servisní balík pro Windows Vista - Již brzy si koupíte online hudbu z celé EU - a více...

Microsoft spouští nový vyhledávač ― Bing.com

Snahy Microsoftu získat silnější půdu po nohama v oblasti webu pokračují. Vyhledávač Live.com se mění a s tím i jeho jméno. Nový vyhledávací nástroj Microsoftu se jmenuje Bing a najdete jej na webové adrese www.bing.com.

Celosvětově bude spuštěn už za pár dní, 3. června. V České republice stejně jako v dalších evropských zemích zatím poběží jen v testovacím režimu.

Microsoft, jak tvrdí, se snažil Bing.com upravit tak, aby více vyhovoval uživatelům. „Cílem Bing je usnadnit každodenní vyhledávání informací a rozhodování uživatelů, kteří například hledají výhodné nákupy, plánují dovolenou, potřebují služby řemeslníku a podobně,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

Tomáš Koška, manažer online služeb pro oblast střední a východní Evropy ze společnosti Microsoftu dále říká: "Naše údaje říkají, že pouze čtvrtina uživatelů je spokojená s výsledky svého vyhledávání. Většina dotazů je pro vyhledávač příliš obecná a uživatelé si se záplavou odkazů nevědí rady. Bing tyto problémy odstraňuje intuitivnějším vyhledáváním a lepším tříděním odkazů".

Uživatelé v Česku jej budou používat, aniž by si toho asi byli vědomi. Naše portálová jednička Seznam.cz totiž Bing integruje do svého vyhledávání pro zahraniční stránky. Do provozu by se Bing přes do prostředí Seznamu měl dostat v srpnu letošního roku.

„Ke změně nástroje pro vyhledávání ve světě jsme se rozhodli po důkladném srovnání vyhledávací technologie Microsoftu s tou, kterou jsme dosud využívali. Vyhledávací nástroj Bing nám poskytuje mnohem více prostoru pro přidání vlastních funkcí i pro marketingové nástroje, které budou výsledek vyhledávání ve světovém internetu efektivněji prezentovat uživatelům,“ říká výkonný ředitel Seznam.cz Pavel Zima. „Pro hledání na českém internetu se nic nemění, vyhledávání Seznamu uživatelé najdou na všech vyhledávacích službách, jako jsou Firmy.cz, Zboží.cz, Mapy.cz, a další.“

Microsoft ve své tiskové zprávě uvádí, že Bing zásadně ulehčí práci uživatelům. Podle (blíže nespecifikovaných) výzkumů údajně lidé nepoužívají internetové vyhledávače pro jednoduchou navigaci na webu. „Polovinu času vyhledávání stráví uživatelé tím, že upřesňují původní dotaz, aby se dostali k požadovanému výsledku. Podle statistik přitom pouze jedno ze čtyř vyhledávání přinese očekávaný výsledek. Navíc dvě třetiny uživatelů od vyhledávače neočekávají informaci, ale pomoc s rozhodováním o koupi, využití služby nebo s plánováním svého času. Na takové použití ale stávající vyhledávače nejsou stavěné. Databáze vyhledávačů obsahují příliš velké množství odkazů, ale minimum informací, kterým navíc chybí struktura," tvrdí Microsoft.

Bing má tyto nedostatky odstranit (zatím jen ve Spojených státech, kde poběží v ostré verzi). Mezi jeho hlavní výhody oproti konkurenci mají patřit „přesnější výsledky“, „lepší struktura a jednodušší rozhraní“ a „snazší práce a porozumění v nejčastějších oblastech vyhledávání“.

Jednotný online prodej hudby se blíží

Online nákup hudby by již neměl být vázán na jednotlivé státy. Držitelé autorských práv k hudebním dílům jsou blízko dohodě, která umožní, aby si uživatelé mohli koupit online hudbu ve všech členských státech Evropské unie. Uvádí to Česká tisková kancelář na svém webu FinančníNoviny.cz s odvoláním na článek v ekonomickém listu The Wall Street Journal.

Dohoda o poskytování panevropské licence znamená, že zájemci o hudbu (v podobě mp3, resp. wma) už nebudou vázáni na obchodníka ve své zemi, ale nahrávky si budou moci zakoupit ve všech členských státech Unie. Současná pravidla pro udělování autorských práv jsou totiž příliš složitá a uživateli neumožňují si hudební stopy zakoupit za výhodnějších podmínek v zahraniční.

Blížící se dohodu si pochvalují i nahrávací společnosti. Jak ČTK dále uvádí, o jistých změnách uvažuje i společnost Apple, jež sama úspěšně prodává hudbu přes iTunes. V současnosti si však není jistá, zda iTunes zpřístupní všem zájemcům z Evropy.

Microsoft vydal druhý servisní balík pro Windows Vista

Současný operační systém Microsoftu pro osobní počítače se dočkal druhého opraveného balíku. Ten obsahuje všechny dosud vydané aktualizace a opravy, žádné nové funkce zásadního charakteru nepřibyly. To není zas takové překvapení, protože kromě "proslulého" druhého servisního balíku pro Windows XP byly v zásadě všechny servisní balíky vždy spíše shrnutím předešle vydaných oprav. V SP2 pro Windows Vista se ale objevuje vylepšený Windows Search (vyhledávání v počítači), upravené multimediální centrum (Windows Media Center) a také se zlepšila podpora přehrávání BluRay disků.

Dostupná je verze jak pro 32bitové Windows Vista, tak i pro 64bitové. Druhý servisní balík však zatím ještě není veřejnosti dostupný v češtině, podporovány jsou zatím jen hlavní jazyky; angličtina, němčina, francouzština, španělština a japonština.

Vlastníte-li anglickou verzi systému, stahovat můžete přímo ze stránek Microsoftu: 32bit, 64 bit.

Windows 7 Starter. Některá omezení mizí, jiná zůstávají

Nejnižší edice Windows 7, připravovaného operačního systému od Microsoftu, nebude zatížena tolika restrikcemi jako Windows Vista Starter nebo XP Starter. Nicméně i tak řada z omezení pro práci s počítačem zůstává.

Že se Microsoft chystá upravit Windows 7 Starter, se spekulovalo již několik týdnů. Microsoft ale dřívější domněnky potvrdil.

Změny přišly i kvůli tomu, že tato připravovaná edice Windows má být hlavním systémem Microsoftu určeným pro netbooky. Uživatelům se však nelíbila představa, že by mohli mít současně spuštěné jen tři programy, což je hlavní omezení v edicích Starter i předchozích verzí Windows.

Edice Starter u verzí Vista a XP byly původně určeny jen rozvojovým zemím, kde není přístupný nový a výkonně dostačující hardware. Netbooky však do této kategorie ale nespadají ― jak ukazují testy, současné subnotebooky jsou s to obstojně fungovat s jakoukoliv edicí Windows 7 (dostupná RC verze je edicí Ultimate).

Microsoft tedy ustoupil a třiaplikační restrikci z Windows 7 Starter odstranil. Nicméně několik zbylých omezení zůstalo. Mezi ně patří:

  • absence Aero Glass (grafické efekty prostředí Windows)

  • nemožnost upravit si prostředí podle sebe (uživatel si nezmění ani pozadí pracovní plochy, barvy oken nebo systémové zvuky)

  • nepůjde přepínat mezi účty uživatelů bez odhlášení

  • chybí podpora více monitorů (tedy ani projektorů)

  • nemožnost přehrávat DVD

  • chybí Windows Media Center

  • chybí Remote Media Streaming pro vysílání hudby a videa

  • podpora domén

  • XP Mode, režim podpory XP pomocí virtualizace

Nákaza Gumblar je horší než Conficker, varují experti

Odborníci na softwarovou bezpečnost varují před  vzorkem Gumblar, který napadá počítače s Windows přes webové stránky. Přibývají doménová jména, ze kterých na napadané počítače proudí další škodlivý software. Malware krade údaje o FTP účtech, které používá ke svému dalšímu šíření. Sleduje i aktivitu uživatele napadeného systému a odcizuje i různá jiná hesla.

Útoky vzorkem Gumblar začaly letos v březnu, kdy byly napadeny různé webové stránky po celém světě. Malware na napadené weby vkládal další škodlivé kódy, které zneužívaly bezpečnostní díry v programech Adobe Acrobat Reader a také Flash Player.

Společnost ScanSafe označuje Gumblar za nebezpečnější než Conficker. Jenom její filtry zjistily, že 37 % všech blokovaných vzorků malwaru za první dva květnové týdny tvořil právě on. Gumblar dále na infikované počítače instaluje další nákazy včetně trojských koní, které monitorují aktivitu uživatelů a kradou různé autentizační údaje k různým účtům.

1. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...