Úvod > Články > Jak a před čím bránit svoje telefony

Jak a před čím bránit svoje telefony

PDA, smartphony, Blackberry a jiná udělátka. To všechno nám má ušetřit zejména čas (i když naučit se s nimi pracovat spoustu času zabírá). Těmi, kterým ovšem podobná zařízení čas šetří zcela jistě, jsou IT piráti a jiní živlové. Schválně, kolik z vás má zabezpečený svůj mobilní telefon?

Je sice pravda, že elektronická kriminalita se zatím stále ještě zaměřuje spíše na počítače stolní, jenže doba jde dopředu, a tak se i uživatelé musí připravit na nová nebezpečí, které pokrok zcela nevyhnutelně přináší.

Jako příklad dobře poslouží množství spamů. V loňském roce měly spamy znamenat až 98 % objemu e-mailů na celém světě. S mobily to tak hrozné není, ale i tak jsou čísla alarmující. Podle společnosti Cloudmark, dodavatele antispamových řešení z USA, obdrželi v Americe v roce 2007 lidé 1,1 milionu mobilních spamů. V roce 2008 toto číslo vzrostlo ještě téměř o 50 procent. Potřeba chránit se je tedy nasnadě, a to nejen v této oblasti.

Co přineslo takový rozmach malých chytrých hraček? Krom toho, že jsou právě malé a chytré, je to i rozvoj technologií. V oblastech s dostupnou sítí UMTS je možné dosáhnout rychlostí srovnatelných s připojením přes DSL a dokonce i technologie GPRS je pro posílání e-mailů a příležitostný přenos dat dostačující.

Zkrátka a dobře - jsou tyto přístroje stále chytřejší a chytřejší, v zásadě se dnes jedná o malé počítače, jejichž systémy a už ani výkon se na první pohled od těch větších příbuzných neliší. To je také důvod, proč jejich počet neustále závratně stoupá. Předpověď na rok 2010 odhaduje, že počet smartphonů bude v porovnání s notebooky dvojnásobný.

Malé udělátko může přinést velké výhody, pokud jej ovládáte správně. Ovšem dá se předpokládat i to, že jej ztratíte či bude ukradeno daleko snáze, než by se to mohlo stát s laptopem. Navíc narozdíl od notebooků jsou podobná zařízení takřka neustále v pohotovostním režimu, a proto jsou daleko náchylnější k napadení. Zamýšleli jste se někdy nad všemi možnostmi funkce bluetooth? Nad tím, co se stane, když se připojíte k místní síti?

A víte, které viry jsou schopné napadnout váš mobil, PDA či smartphone? Uvědomme si, že zabezpečení kódem PIN je vlastně pouze k smíchu. K něčemu je vám pouze v případě, že je telefon vypnutý. A tehdy ochrání při základním nastavení pouze data na SIM kartě a nikoli v přístroji samotném.

Ještě v roce 2006 podle průzkumů obsahovala osobní a citlivá data pouhá čtvrtina tehdy nepříliš rozšířených PDA přístrojů a smartphonů. Dnes je jako velmi osobní pomůcku využívá přes 90 % lidí. Jsme náchylní k tomu, abychom se stali na našich pomůckách závislí. Využíváme je jako externí paměť a přitom si často neuvědomujeme, jak náchylná je k poškození nebo narušení zvenčí.

Dejte si pozor např. na Trojan.SymbOS.Skuller a Rommwar, mohou mobilní telefon zablokovat úplně. Trojské koně Trojan.SymbOS.Cardblock a Worm.MSIL.Cxover automaticky mažou ze zařízení veškerá data. Virus CardBlock se specializuje na paměťové karty. Pokud oběť spustí škodlivý kód maskovaný jako nástroj SIS, dojde k zablokování přístupu do paměti, všechny aplikace jsou poškozeny a SMS a MMS zprávy vymazány.

To jsou jen některé z radostí, které nás v míře stále hojnější v budoucnosti čekají. Pochopitelně bránit se nejen můžeme, ale i musíme. V současnosti se zabezpečení mobilních přístrojů věnuje více a více firem. Všichni se snaží nabídnout řešení bezpečnosti, které bude jednoduché a zároveň efektivní. K tomu je pochopitelně nutná aktualizace, která se dnes i na mobilních přístrojích stahuje automaticky. Tedy jediná starost vzniká pouze s objemem přenesených dat.

Předpoklad úspěšné ochrany je zablokování přístroje přes sms (nabízí např. poslední verze Mobile Security Enterprise Edition ruské společnosti Kasperski Lab). Řešení je přímo bondovské. Okamžitě po zjištění ztráty či krádeže tak můžete poslat přímo sebedestrukční sms, která může přístroj zcela vyčistit. Ti, kteří nemají na podobné věci žaludek, mohou přístroj pouze zcela zablokovat. I tak ale existuje volba složek, které budou smazány.

Další přímo špionská „fíčura“, kterou programy na potlačení mobilní kriminality můžete použít, je tzv. SIM Watch. Pokud vám telefon někdo ukradne a vymění v něm kartu, váš přístroj vám stejně dokáže i z této nové ohlásit, že je zase v chodu. I s novým číslem.

Jak vidno, bránit už se máme jak. Vzhledem k tomu, že dnes každý z nás jeden dva mobily vlastní určitě, vyplatí se zřejmě zainvestovat něco málo i do ochrany našich dat v nich. Na závěr už tedy nezbývá než s trochou nadsázky konstatovat, že pokud bude v dalších verzích ochranných programů s odesláním ohlašovací sms zabudovaný i paralyzátor, budou krádeže mobilních telefonů vyřešeny jednou provždy. 

19. 6. 2009

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...