Úvod > Články > FTTH v Evropě podruhé

FTTH v Evropě podruhé

Společnost IDATE, na základě požadavku FTTH Council Europe, před nedávnem zveřejnila přehled prvních vlaštovek v podobě FTTH v Evropě. Během průzkumu IDATE identifikovala 167 míst, kde se rozjely iniciativy FTTx podporované spíše veřejným než soukromým sektorem.

V polovině loňského roku bylo v Evropě slabě přes půl miliónů zákazníků FTTx (viz obrázek níže; poznámka 1 v obrázku: FTTx = FTTH, Fiber To The Home, nebo FTTB, Fibre To The Building, nebo FTTO, Fibre To The Office, nebo FTTD, Fibre To The Dormitory) a necelé dva milióny domů měly k optice přístup. Nejen v nových členských státech se o optiku provozovatelé moc neperou, ale i ve vyspělejší části EU se prakticky 95% všech zákazníků nachází pouze ve čtyřech zemích: Švédsko, Itálie, Dánsko a Holandsko.
Zdroj: IDATE

Veřejné programy vedou nad soukromými

Ve většině případů se jedná o programy městských úřadů nebo rozvodných společností (70%) a stavebních společností (13%). Mnohem méně jdou do FTTx provozovatelé, ať dominantní (7,8%), tak alternativní/ISP (8,7%). Statistika je zde trochu nepřesná, neboť největší programy FTTx jako italský FastWeb (zahrnující 13 měst) a švédský B2 (zahrnující 53 měst) se počítají každá jako jeden program, jedno místo nasazení.

Magistráty vycházejí z priorit EU ve formě e-government a chápou kvalitní infrastrukturu jako nutný prostředek komunikace s občany a podnikatelským sektorem. S tím souvisí také dostupnost prostředků z evropských, národních nebo regionálních zdrojů vyčleněných právě na širokopásmové iniciativy, tedy tolik potřebné finanční zázemí pro budování optických přístupových sítí.

Dominantní telekomunikační provozovatelé ani alternativní provozovatelé se do optiky zatím nepouštějí, protože všechny finance jdou do rozvoje DSL, kterou chápou jako ideální technologii pro málo osídlené oblasti. Obecně není v tomto evropském sektoru dost finančních prostředků pro nasazování FTTH.

Co země, to jiný princip

Různé země na čele iniciativ FTTx mají různé důvody pro rozvoj optiky do domu. Ve Švédsku je značná veřejná podpora budování metropolitních optických sítí (städnets), které se už vloni implementovaly ve 200 městech z celkových 290. Podobně v této skandinávské zemi panuje politická vůle podporující rozvoj nezávislých infrastruktur poskytujících otevřený přístup každému poskytovateli širokopásmových služeb. Takže městských optických sítí hojně využívají ISP pro své nabídky služeb.

V Itálii má prim soukromá iniciativa v podobě FastWeb. kromě toho se do FTTx pouštějí také rozvodné společnosti (elektrické a plynárenské). Holandsko zase staví na své tradiční kabelové infrastruktuře, která je ideální pro rozvoj FTTx.

Technologie

Ve sledovaných řešeních FTTx se nejčastěji využívá architektura založená na Ethernetu, nikoli pasivní optická síť (PON, Passive Optical Network). Jedním z důvodů může podle IDATE být malý rozsah implementace FTTx, protože v malém měřítku je Ethernet lepší volbou z hlediska škálovatelnosti než PON. Ethernet je také typický pro nové projekty FTTx, protože PON je vhodnější pro telekomunikační provozovatele na cestě směrem k FTTx.

Předpovědi

Do roku 2008 má být v Evropě přes 3,5 miliónů FTTx přípojek (viz obrázek porovnávající předpokládaný podíl FTTx na trhu širokopásmových přípojek v jednotlivých regionech světa). Skutečný rozvoj ale velice ovlivňují velice rozdílné přístupy národních regulátorů, ale také rychlost nasazování modernějších variant xDSL (zejména ADSL2+) či nabídka plné kombinace služeb kabelových provozovatelů.
Zatímco optika do domu bude do roku 2008 podle předpokladů IDATE v Evropě realitou pro 5% zákazníků širokopásmových přípojek, v USA si ve stejné době FTTx užije celých 15% zákazníků.

27. 4. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.