Úvod > Články > Vykašlete se na multifunkčnost. Ta už není in!

Vykašlete se na multifunkčnost. Ta už není in!

Tablety a PDA, k tomu nějaký ten mininotebook, iPhone by ve výčtu chybět taky neměl… Existují ale i přístroje, které umí jen jednu věc, zato pořádně. Ovšemže ale působí snobsky!

Multifunkční udělátka pro práci i zábavu, všemi oblíbená, všemi zatracovaná. Klasickou cestou výrobců je dnes nacpat do přístrojů funkcí, co se do nich vejde, a doufat, že se nesesype systém a zákazník se bude s to se vším naučit zacházet. Dnes se ale podívejme na jinou cestu. Na úzkou, velmi úzkou specializaci.

Pokud se o nejrůznější „gadžety“ zajímáte, určitě vašim zrakům neunikl Bookeen. Podle všeho se jedná o nejvěrnější napodobeninu papíru, která si ovšem bere to nejlepší z elektroniky (zejména zvyšování rozlišení a zvětšování písma). Booken na první pohled vypadá jako tablet, ovšem v zásadě neumí (a ani umět nechce) nic jiného než číst knihy.

Záměr výrobce je ovšem přinést čtení s absolutním komfortem. Text na displayi je viditelný prakticky ze všech úhlů, což umožňuje technologie tzv. elektronického inkoustu.

Jak osvětlují české stránky Bookeenu, základním komponentem elektronického inkoustu jsou miliony miniaturních mikrokapslí o průměru, který je srovnatelný s průměrem lidského vlasu. Každá mikrokapsle obsahuje v čirém roztoku uložené pozitivně nabité bílé částečky společně s černými částečkami, které jsou nabity negativně. Mikrokapsle jsou uloženy mezi elektrodami a jsou vystaveny působení elektrického pole. Začne-li na částečky působit negativní elektrické pole, bíle částečky se přesunou do vrcholu kapsle a zviditelní se na displayi.

Výsledek je skutečně působivý. I na světle se display chová asi tak, jak by se choval papír a kniha je stále čitelná. Bez podsvícení, takže nedochází k namáhání vašich očí. Celé to působí nesmírně cool, a kdekoli něco takového vytáhnete, nejen že si budete moci přečíst svůj oblíbený e-book, ale i rozhodně vzbudíte zájem a údiv všech okolo.

Jak se dá tušit, dostáváme se k nějakému tomu ALE. Hlavním proti v případě Bookeenu je jeho cena. Základní verze se u nás prodává za více než devět tisíc korun, což pro většinu respondentů nebude přijatelné ani s vědomím, že na jedno nabití dokážou přečíst až osm tisíc stránek.

Z Bookeenu se tak stává docela drahá hračka pro intelektuály, kteří si mohou dovolit okázalost. Přiznejme si ale také, že právě jim je celé udělátko určeno, a i když se nebude jednat zrovna o nejpočetnější z cílových skupin, stále je jich dost, aby se Booken užil.

Přímo navazující, i když již pro daleko větší a rozhodně ne intelektuálskou cílovou skupinu, je jedno z nejnovějších udělátek na trhu. CrunchPad (česky bych se přimlouval za název Přechroustávač) (http://www.techcrunch.com/2009/06/03/crunchpad-the-launch-prototype/) nebude umět pro změnu nic jiného, než pouze a jen surfovat po internetu.

Klávesnice se sice bude dát připojit externě, ale jinak jde o dotykový display, na kterém poběží pouze internetový prohlížeč. Přístroj tak vlastně předběhl tablet od Applu, na kterém ale mají běžet kromě prohlížeče i ostatní aplikace iPodu. Předbíhá ho i cenově, protože zatímco očekávaná hračka od Applu má stát pět set až tisíc dolarů, CrunchPad je uživatelům k dispozici za „pouhých“ tři sta dolarů (což je ovšem zahraniční cena Bookeenu).

CrunchPad je zatím k dispozici pouze v prototypu, ale rozhodně na sebe strhává pozornost všech internetuchtivců kolem celého světa.

Pokud se nad oběma přístroji zamyslíme, musíme dojít ke dvěma závěrům. Ten první, negativní, bude znít: Lidi už nevědí co by, žádná krize není a naše rozežranost nezná mezí. Druhý vývod nás ale může přivést k zamyšlení nad tím, že lidé naopak znají své preference velmi přesně.

Třeba Bookeen nenabízí v zásadě nic jiného než čtení knih. Když jej budete mít v ruce, nebude vás rozptylovat nic okolo (maximálně si můžete pustit do uší nějakou hudbu). Jeho monofunkčnost se tak v konkurenci všech udělátek s milionem funkcí možná stává do jisté míry výhodou.

Podobné je to pak u CrunchPadu, i když ten má přece jen širší využití (které je omezené pouze omezeními dnešního internetu), ale jinak minimalizuje to všechno z počítače, co nepotřebujete k surfování.

V obou případech se jedná o poměrně drahé hračky, které sází na svou výjimečnost (i když druhá z nich se dozajista třese na zpopularizování a masové šíření). V obou případech musí vést k jejich koupi jasné rozhodnutí, že už máte dost všech možných přístrojů, které vlastně ani nepotřebujete. Vždyť vy si přece chcete buď jenom číst knihy, a nebo brouzdat po netu!

8. 7. 2009

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...