Úvod > Články > Prasata létají: Microsoft uvolnil kódy pro Linux

Prasata létají: Microsoft uvolnil kódy pro Linux

Patrně jeden z nejpřekvapivějších okamžiků v historii Microsoftu. Firma, jež své podnikání a celou firemní politiku opírá o uzavřený software a softwarové patenty, kterých vlastní s přehledem nejvíce, uvolnila programové kódy přímo pro jádro jejího velkého konkurenta - pro Linux.

(První část nadpisu jsem přebral od Marry Jo Foley, blogerky serveru ZDnet.com, která je známá svými sloupky o Microsoftu. Zajímáte-li se o dění kolem redmondské firmy, blog All about Microsoft je pro vás jako stvořený.)

Firma Microsoft, jejíž produkty jsou [takřka] všechny proprietární (tj. recept na jejich přípravu si MS bedlivě střeží) a čistě komerční, totiž vydala víc než 20 000 řádků programových kódů přímo pro jádro jednoho z největších konkurentů, kterým v novodobé historii čelí. A to přímo Linuxu, jenž se čím dál častěji objevuje napříč celým odvětím IT, od vestavěných zařízení, přes mobilní přístroje a PC až po servery a nejvýkonnější superpočítače na světě. Pozici Microsoftu u domácích uživatelů sice Linux na PC nemůže nijak vážně ohrozit (i když na netboocích mu „sebral" desítky milionů dolarů), ale úspěšně mu konkuruje hlavně v korporativní sféře, u firemních zákazníků, a to na různých typech serverů a v oblasti virtualizace.

Součástí nyní uvolněných kódů je několik ovladačů pro lepší podporu virtualizace Linuxu na serverech Windows přes hypervizor Microsoftu. Vylepšením linuxového jádra si Microsoft slibuje jediné: Že firemní klientela svou infrastrukturu může klidně postavit na serverech Windows a Linux z železa přenést nebo rovnou nasadit do virtuálního prostředí - vydané ovladače totiž zaručují to, že Linux poběží s velkým výkonem nad Windows Server s virtualizačním nástrojem Hyper-V. Jde vlastně o zesílení konkurenčního boje s firmou VMware, které vládne světu virtualizace.

Uvolnění kódů pro linuxové jádro je historický moment, Microsoft je vůbec poprvé poskytl přímo linuxové komunitě a firmám, které se na vývoji Linuxu podílejí. Vydání ovladačů pro konkurenční linuxové jádro zástupci firmy oznámili na O'Reilly OSCON, konferenci věnované open source. Že jde o důležitý moment v historii firmy zdůraznil i Tom Hanrahan ze společnosti Microsoft: „Je to zásadní milník, protože je to poprvé, co uvolňujeme kódy přímo pro linuxovou komunitu. Podstatné je i to, že je vydáváme pod licencí GPLv2, což je mezi lidmi z linuxové komunity upřednostňovaná licence."

Jak Mary Joe na svém blogu poznamenává, Kevin Turner, jeden z hlavních představitelů redmondského žraloka, přitom před týdnem partnerům z řad distributorů řekl, že Microsoft v současnosti bojuje proti "falešnému pocitu toho, co je zdarma" - narážel tím samozřejmě na obchodní modely firem, které se věnují vývoji, distribuci a podpoře open-sourcového softwaru, hlavně linuxových systémů.

Dvojí postoj špiček Microsoftu vůči open-source průmyslu však není ničím novým. Současný výkonný ředitel Steve Ballmer v minulosti řekl, že "Linux je rakovina, která napadá duševní vlastnictví všeho, čeho se dotkne". To bylo ale už velice dávno, v roce 2001 - od té doby se v IT průmyslu stalo hodně a nutně se musí měnit i chování Microsoftu.

Ovšem posledním velkým útokem Microsoftu na open source a Linux zvlášť bylo v roce 2007 nařčení, že open-sourcové projekty porušují minimálně 235 patentů, které on vlastní - podle většiny pozorovatelů ale šlo o pouhé zastrašování, které firmy mělo odradit od toho, aby si pořizovaly cokoli jiného, než co nese punc „(c) Microsoft Corporation". Ve vzduchu se totiž vznášela možnost případných žalob a vybíraní poplatků. Microsoft ani na opakované výzvy zainteresovaných lidí a firem nereagoval a neupřesnil, o jaké patenty má jít... A když v pondělí oznámil uvolnění kódů pro Linux, tento krok prezentoval jako „další doklad zlepšování integrace a interoperability Windows a Linuxu"...

Na vývoji Linuxu, jádra mnoha operačních systémů, se dnes podílí řada korporací. Mezi nejslavnější a největší firmy přispívající k jeho vývoji patří giganti jako Intel, IBM, Oracle, Red Hat, AMD nebo Novell.

Za vývojem a uvolněním tří ovladačů pro Linux stojí tým OSTC, Open Source Technology Center z Microsoftu, tým, jehož vede Greg Kroah-Hartman, programátor linuxového kernelu ze společnosti Novell. Firma Novell se ve své novodobé historii věnuje právě otevřenému softwaru a vyvíjí i linuxové systémy (SUSE Linux pro servery, osobní počítače a komunitní bezplatný operační systém openSUSE).

Byla vůbec první linuxovou firmou, která v roce 2006 podepsala s Microsoftem rozsáhlou smlouvu o spolupráci, která sice byla mnohými kritizována, ale z níž těží i ostatní firmy a uživatelé (namátkou jmenujme podporu formátu OpenXML v kancelářském balíku OpenOffice.org, projekt Mono, který je open-sourcovou implementací .NET v Linuxu a jiných unixových a unix-like systémech) a projekt Samba umožňující síťovou komunikaci Windows a Linuxu (souborové a tiskové služby mezi linuxovými servery, servery Windows a klientskými počítači).

"Našim původním záměrem při vývoji ovladačů pro Linux bylo umožnit, aby Linux mohl běžet jako virtuální stroj v Hyper-V, hypervizoru Microsoftu. (...) Díky těmto ovladačům Linux dostane stejná optimalizovaná syntetická zařízení jako Windows bežící v Hyper-V. Bez tohoto kódu sice Linux nad Windows může běžet, ale ne s takovým výkonem.", řekl vedoucí open-sourcové skupiny Microsoftu Tom Hanrahan.

"Zákazníci nám stále říkají, že by se rádi usadili na jedné virtualizační platformě - linuxové ovladače pomohou klientům, kteří používají Linux, aby zkonsolidovali své servery postavené na Linuxu a Windows do jedné virtualizační platformy, čímž se sníží složitost jejich infrastruktury," vysvětluje Hanrahan motivaci Microsoftu.

Postoj Microsoftu vůči světu open-sourcového softwaru se během posledních let zásadně mění - v oblasti vývoje a i zlepšování interoperability Windows s Linuxem aj. Redmondská firma v nedávné době podnikala, byť i pod konkurenčním tlakem nebo tlakem z Evropské komise, řadu kroků, kterými software s otevřenými kódy začala různě podporovat. Microsoft ve zprávě o uvolnění ovladačů pro Linux nezapomněl zmínit spolupráci s komunitou kolem PHP, jazyka konkurujícího jeho ASP, podporu PHP Engine optimalizující PHP 5.3 na platformě Windows a práci na vylepšení „velkého počtu PHP aplikací na Windows."

Microsoft se taky překvapivě vrhl na pomoc řadě projektů vedených Apache Software Foundation (Apache je přitom konkurent IIS od Microsoftu a patří mu většina trhu). Z projektů, na kterých se podílel, jmenuje Hadoop, Stonehenge a QPID. „Kromě toho jsme pracovali na vylepšení interoperability s Axis2 a pomohli jsme komunitě kolem Firefoxu tento webový prohlížeč optimalizovat pro Windows Vista a Windows Media Player. (...) A spousta dalších projektů je před námi."

Pro odborníky však příspěvek Microsoftu k vývoji linuxového jádra nijak zásadně šokující není. Novell s Microsoftem totiž na vývoji těchto kódů pracuje přes dva roky a otázka virtualizace a společný postup v této oblasti byl jedním z hlavních bodů zmíněné smlouvy o spolupráci. Uvolnění kódů pro Linux je jen pragmatickým krokem v obchodní strategii Microsoftu a logickým vyústěním několikaletého úsilí v některých směrech sblížit svět Windows a Linuxu na korporativní úrovni.

23. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...