Úvod > Články > Notebooky prý také ohrožují mužskou plodnost

Notebooky prý také ohrožují mužskou plodnost

Před několika dny proběhla médii zpráva o tom, že mužská plodnost je ohrožena notebooky. Podle blíže nespecifikované studie se tím notebook zařadil po bok slipům, mobilům a špatně tvarovaným cyklistickým sedlům.

To vše jsou nepřátelé varlat, která produkují čím dál méně spermií. Za posledních 50 let klesla mužská plodnost o polovinu a muži se dnes dělí o problémy s početím půl na půl. Počet spermií je na hranici považované za kritickou.

Tolik zpráva. Co si však počít s tímto faktem? Kamenem úrazu je mlhavost oné studie. Podle ní se varlata po nějaké době zahřejí, když má člověk, v tomto případě muž, notebook na klíně. Jenže varlata, jak známo, jsou dobře chráněná proti přílišné teplotě. Z praktického důvodu, kterým je právě regulace teploty, jsou varlata umístěna mimo tělo v šourku. Ten reaguje na vnější teplotu asi jako pes, když v horku vyplazuje jazyk. Šourek sice nic nevyplazuje, ale v teple se roztáhne, zvětší svou plochu, čímž se zvýší únik tepla z jeho povrchu a varlata jsou chráněná. V chladu se chová jinak, jak muži všeobecně vědí.

Proč tedy ten poplach? Prostý fakt zahřívání varlat (jak teplem z notebooku, tak vysokofrekvenčním vyzařováním z něj) není, ani podle studie, v žádném příčinném vztahu k neplodnosti vyvolané používáním notebooku na klíně. Opakuji: na klíně! Dejte si notebook na klín – kde je on a kde varlata? Možná, že fandové bondage a jiných libůstek si dávají notebook na varlata (zkoušel jsem to, je to značně nepraktické, přínos pro psaní mínusový, erotické potěšení také), ale normální, pardon většinový, uživatel ho má někde u kolen, aby na displej viděl a dostal se rukama na klávesnici. Ohroženi tak mohou být jen majitelé šourku modelu XXXL.

Ze všeho toho povídání  kolem ohrožení mužské plodnosti mi tudíž vycházejí dva empiricky podložené poznatky: okurková sezóna je v plném proudu a ti, co se obávají, že studii je nutno brát vážně, si mohou pořídit digitální teploměr a nalepit si ho na své mužství. Pokud jeho teplota překročí na delší dobu 38 stupňů, ať notebook odloží a začnou chladit.

V souvislosti s ohroženými spermiemi a množením lidstva mi na mysl vytanula informace o tom, že kdesi v Anglii výzkumníci vytvořili umělou spermii. Nabízí  se zajímavá spekulace, přijatelná jak pro darwinisty, kreacionisty, tak inteligentní plánovače. Malá terminologická odbočka: darwinisté zastávají názor, že život (na Zemi) vznikl samovolně vývojem a právě vývoj způsobil, že svět je takový, jaký je. Kreacionisté jsou tradiční zastánci Božího přínosu pro život – jedině Bůh mohl život a člověka stvořit. Inteligentní plán je vychytralým kompromisem: ano, evoluce má významné místo při formování života, ale Bůh přihlíží a sem tam vývoj tu pošťouchne, tu urychlí, tu pozastaví. Evoluční vlk se nažral a koza – Boží odpovědnost, člověk nic, člověk muzikant – zůstala celá.

Evoluce v širším smyslu slova platí i pro činnost člověka, pro společenský status, pro ekonomiku a průmysl. A pro technický vývoj. Člověk nebude na Zemi věčně a pravděpodobně ji opustí dříve, než se změní životní podmínky. Plodnost živých organismů vždycky závisela na vnějších vlivech, vliv chtění lidí byl jen zbožným přáním, i u ateistů. Proto není vyloučeno, že ubývání spermií a pokles jejich kvality je jen dalším vývojovým stupněm/Božím zásahem, jak libo. Přispívá k tomu i technologický rozvoj, mobily a notebooky.

Třeba je na čase zkusit ještě zachovat stávající model homo sapiens sapiens, ale jít cestou kvality. Experimentování s přirozeným početím je na konci: Země je přelidněná, potravinové, surovinové a energetické  zdroje vyčerpané, pud sebezáchovy lidí oslaben - lokální konflikty jsou na denním pořádku. Umělá spermie s předem definovanou genetickou výbavou má logicky šanci. Kouzlem nechtěného se ani Příroda, ani Bůh nemuseli namáhat: lidé si to vymysleli sami...

24. 7. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...