Úvod > Články > Za sdílení 30 písní student zaplatí 12,2 milionu korun

Za sdílení 30 písní student zaplatí 12,2 milionu korun

A další novinky uplynulých dní: iPhone 3GS si koupíte za 20 tisíc... - WiMAX je dostupný v dalších městech - a více...

Firefox překonal hranici miliardy stažení

V pátek 31. července 2009 webový prohlížeč Firefox překonal historický milník v počtu stažení. "Za posledních pět let si uživatelé stáhli Firefox miliardkrát," píše Shannon Prior na blogu Mozilly, která se o vývoj Firefoxu stará.

"Je to monumentální událost - Firefox od svého debutu v listopadu 2004 ušel pořádný kus cesty. Je to zásluha úžasné komunity. K [vývoji] kódů přispívají dobrovolníci z celého světa, Firefox testují a rozšiřují po celé planetě. Firefox 3.5 je dostupný v 75 jazycích, což je největší počet lokalizací ve srovnání s dalšími prohlížeči."

Do statistik navíc byla započítána jen stažení z oficiálních serverů Mozilly, nikoli z dalších serverů typu Softpedia.com či českých podobných stránek jako Stahuj.cz.

Za sdílení 30 písní student zaplatí 12,2 milionu korun

Pětadvacetiletý americký student Joel Tenenbaum dostal od soudu v Bostonu nařízeno zaplatit 675 000 dolarů, 12,2 milionu korun, za to, že si z internetu stáhl a dále sdílel 30 hudebních souborů.

Částku má zaplatit čtyřem nahrávacím společnostem, které způsobené škody vyčíslily na 750 až 30 000 dolarů na jednu skladbu (tj. 13 500 až skoro 543 000 Kč za píseň).

Jeol Tenenbaum je druhým Američanem, jenž byl k takto vysoké pokutě za sdílení hudby odsouzen. Minulý měsíc byla částkou 1,92 milionu dolarů (takřka 35 milionů korun) pokutována dvaatřicetiletá matka čtyř dětí Jammie Thomasová, jež stáhla a dále nabízela 24 skladeb. V roce 2007 jí bylo soudem nařízeno za skladby zaplatit 222 000 amerických dolarů, soud minulý měsíc však částku mnohonásobně navýšil.

WiMAX je už i ve Znojmě, Liberci a Pardubicích

České Radiokomunikace zahájili komerční provoz bezdrátového vysokorychlostního připojení k internetu přes WiMAX v dalších městech. Základnové stanice byly spuštěny v Liberci, Pardubicích, Znojmě a v další části Brna.

Před více než týdnem Radiokomunikace službu spustily v Ostravě, Brně a Olomouci. Do konce roku chtějí signálem WiMAX pokrýt celkem 25 měst. „Vybudování zcela nové telekomunikační sítě i v ostatních městech republiky představuje velice významný krok pro zvýšení nabídky a dostupnosti služeb Českých Radiokomunikací. V aktivitách nás podpořil velký úspěch služby WiMAX a pozitivní zájem o její využívání v Praze," říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací.

Radiokomunikace nabízejí maximální rychlost 5 Mbit/s pro download a 5 Mbit/s pro upload, což je nabídka určena firmám. Zájemci z řad domácností mají možnost si požádat o přípojku s rychlostí 3 Mbit/s (down) / 1 Mbit/s (up) za 999 Kč s daní.

Yahoo už nebude vyvíjet vyhledávač - vrhá se do náruče Microsoftu

Americké společnosti Microsoft a Yahoo uzavřely partnerství v oblasti internetového vyhledávaní a online reklamy. Součástí spolupráce, uzavřené na deset let, je, že Yahoo přestane vyvíjet svůj vyhledávač, jenž je druhým nejpoužívanějším na světě - ten nahradí vyhledávačem firmy Microsoft. Bing, přejmenovaný a upravený Live.com, si tak najde cestu k portálové jedničce ve Spojených státech.

Microsoft o Yahoo stál už dlouhou dobu, ale všechna dosavadní jednání o odkoupení firmy nebo technologie vyhledávače Yahoo selhaly. Naposledy Microsoft za konkurenta nabídl 47,5 miliardy amerických dolarů (více než 860 miliard korun), takovou částku však Yahoo označilo za neúměrně nízkou a nabídku odmítlo. Od té doby se zdálo, že zájem Microsoftu opadl, což několikrát potvrdil i jeho šéf Steve Ballmer.

Navázaní spolupráce se proto nyní jeví jako překvapivé - nicméně podle některých odborníků se k ní v zákulisí schylovalo dlouho. Obě firmy si k sobě hledaly cestu hlavně proto, že Microsoftu se na na webu, a tedy na trhu s webovou reklamou, od počátku nedaří a Yahoo zase musí řešit dlouhodobé problémy spočívající v poklesu zisků.

Výsledkem jednání je tedy nová dohoda o spolupráci, jejíž součástí je mimo jiné následující:

  • Yahoo přestane s vývojem vlastních technologií pro vyhledávání,

  • propustí blíže neupřesněný počet zaměstnanců z řad vývojářů a dalších odborníků na vyhledávací algoritmy,

  • bude využívat vyhledávač Bing od Microsoftu.

  • Yahoo převezme prémiovou inzerci ve výsledcích vyhledání na portále Yahoo i Bingu,

  • dá Microsoftu desetiletou licenci na své technologie pro vyhledávání, které Microsoft může integrovat do svého vyhledávače i jinam.

  • Yahoo bude mít plný přístup ke statistice dotazů s chování uživatelů.

  • Microsoft po dobu 5 let bude Yahoo odevzdávat 88 % příjmů z reklamy ve vyhledávání.

  • Dohoda neovlivňuje ostatní reklamy na webech obou společností, týká se jen reklam ve vyhledávání.

  • Použitý bude reklamní systém Microsoft AdCenter.

  • Někteří zaměstnanci Yahoo se stanou zaměstnanci Microsoftu.

  • Dohoda nijak nezahrnuje online služby obou společností, jako je e-mail, instantní komunikátor aj.

Obě společnosti si od spolupráce slibují zlepšený konkurenční boj s Googlem, kterému patří drtivá část trhu s vyhledáváním (+ 80 %), a který ovládá i online reklamu. Yahoo přitom ještě přednedávnem spolupracovalo právě s ním, což se ovšem nelíbilo regulátorům, kteří nařídili jejich partnerství ukončit.

Spolupráci Yahoo a Microsoftu ještě musí schválit federální regulátoři v USA. Vzhledem k drtivému náskoku Googlu na trhu se ovšem jakýkoli zásah z jejich strany zdá nepravděpodobný.

iPhone 3GS se prodává v Česku. Za 20 tisíc

Mobilní telefon iPhone firmy Apple dorazil na český trh. Nový typ iPhone 3GS, obecně označovaný za mírné vylepšení předchozího modelu, je k mání u českých operátorů za srovnatelné, ale vysoké ceny. Nedotovaný zákazníka vyjde na bezmála 20 tisíc korun, například T-Mobile jej nabízí ve Twist sadě s kreditem 10 Kč za 20 049 Kč.

Nedotované ceny u O2 byly stanoveny na 15 895 Kč za model s pamětí 16 GB a 18 395 Kč s 32 GB místa. Telefon v kombinaci v různých balíčcích a v rámci nabídek s minimálním měsíčním plněním zájemce stojí od 10 895 Kč do 16 395 Kč.

T-Mobile iPhone dále nabízí za 13 499 Kč až 17 999 Kč v závislosti na výši minimální měsíční útraty (250 Kč až 2300 Kč). U Vodafonu zákazník v závislosti na tarifu a ve spojení s datovým tarifem Připojení na stálo zaplatí od 8 977 Kč až do 18 377 Kč. Bez datového tarifu 9 977 Kč až 18 377 Kč.

3. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...