Úvod > Články > Microsoft chce netbooky dostat z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP

Microsoft chce netbooky dostat z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP

Společnost Microsoft poprvé v historii přiznala, že její klientská divizi čelí konkurenci ze strany více linuxových firem. Čím dál větší starosti jí dělá i firma Apple, ale největším trnem v oku jí jsou netbooky – ty chce už koncem roku nahradit počítači dle svých představ, které zvednou prodejnost Windows.

Microsoft ve výroční zprávě pro americký regulační úřad SEC (U.S. Securities and Exchange Commision, Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států) jmenoval firmy Canonical a Red Hat jako své konkurenty v klientské divizi. Obě zmíněné společnosti se věnují vývoji linuxových systémů: Canonical stojí za systémem Ubuntu, na světě nejoblíbenější linuxovou distribucí pro osobní počítače, Red Hat je zase nejsilnějším hráčem v oblasti nasazování linuxových řešení do velkých firem. První jmenovaný tedy konkuruje systému Windows pro PC, druhý jejich serverové verzi.

Zatímco Red Hat je přední společností v oblasti open source a ve své oblasti konkurentem Microsoftu už několik let, firma Canonical se i přes několik let trvající úspěch svého Ubuntu u domácích uživatelů do „oficiálních papírů“ redmondské společnosti dostala vůbec poprvé. Důvodem je v posledních dvou letech dynamicky rostoucí trh s malými přenosnými počítači, netbooky, na kterých se systém Ubuntu a další linuxové distribuce objevují.

Zatímco prodej klasických notebooků (obvykle s předinstalovanými Windows Vista) stagnuje – letos se dle odhadů analytiků prodá zhruba stejný počet kusů jako loni (asi 130 milionů) –, trh s netbooky neustále prudce roste. Letos má jejich prodej oproti roku 2008 stoupnout o skoro 100 % na zhruba 33 milionů kusů (údaje firmy Display Search).

Nástup netbooků koncem roku 2007 pro Microsoft znamenal příchod konkurence do oblasti, kde dosud vládl jen on sám. Netbooky otevřely dříve nevídanou možnost Linux masově se šířit OEM kanálem mezi zákazníky. Problém totiž byl, že netbooky jsou málo výkonné na to, aby zvládly na hardware velmi náročný operační systém od Microsoftu, Windows Vista. Vista měly v roce 2007 problém běžet na standardních noteboocích, natož aby se uchytily na ještě méně výkonných počítačích s procesory Intel Celeron M, později Intel Atom, s integrovanými grafickými kartami a SDD disky. Prvních několik milionů kusů netbooků se proto prodávalo výhradně s různými systémy postavenými na jádru Linuxu – tomu se brzy podařilo obsadit 90 % tohoto segmentu trhu.

„Klientská sekce [Microsoftu] čelí silné konkurenci zavedených firem s různými přístupy k trhu s PC. Konkurenti jako Apple, Canonical a Red Hat na trh dodávají konkurenční komerční softwarové produkty včetně variant Unixu,“ uvádí Microsoft v hlášení 10-K.

„Apple má k oblasti PC integrovaný přístup a jeho podíl na trhu vzrůstá, zvláště ve Spojených státech a ve spotřebitelském segmentu.“ Zatímco Microsoft a ostatní firmy se i kvůli ekonomické recesi ve světě topí v červených číslech, Apple neustále zvyšuje zisky, a to hlavně díky stoupající prodejnosti Macintoshů (podíl Mac OS X se na trhu operačních systémů za pár posledních let zdvojnásobil) a mobilních zařízení jako iPhone.

„Operační systém Linux, který je rovněž odvozen od Unixu [jako Mac OS X od Applu] a je dostupný zdarma pod licencí GPL, si získává podíl zejména na rozvíjejících se trzích, protože výrobci počítačů jsou konkurenčními tlaky nuceni snižovat náklady u nových levných PC,“ naráží Microsoft na stoupající poptávku pod netboocích. „A i naši partneři jako Hewlett-Packard a Intel aktivně pracují na alternativních operačních systémech založených na Linuxu.“

Netbooky pro Microsoft znamení velkou konkurenci, protože aby alespoň vůbec Windows na tomto segmentu trhu prodával, musel oprášit osm let staré Windows XP a ještě zásadně snížit cenu za jejich licenci – ta se pohybuje v hladinách několika málo dolarů, což byla ještě před pár lety, kdy Windows neměly na trhu s PC konkurenci, nemyslitelná cena.

Analytici stejně jako výrobci počítačů Microsoft upozorňovali, že není možné prodávat netbooky, jejichž cena se pohybuje kolem 250 dolarů (s Linuxem), s Windows, za jejichž licenci má zákazník zaplatit dalších 50 a více dolarů. Fakticky vzato licence Windows činila nejdražší položku na těchto PC – proto i před příchodem Windows 7 se OEM výrobci varují, že kvůli cenám Windows 7 o netbooky s tímto systémem může být menší zájem nebo naopak může vzrůst prodej počítačů s Linuxem.

„Microsoft chce, aby netbooky zmizely z trhu,“ říká Rob Helm z Directions on Microsoft. „Chce je nahradit lehkými notebooky, které budou mít dlouhou výdrž baterie a které budou stát dost na to, aby na nich běžely Windows.“

Tím potvrzuje to, o čem se v poslední době často mluví: a to že než aby se Microsoft přizpůsobil současným trendům na trhu, trh přizpůsobí vlastní zájmům, jak už tolikrát v historii. Potvrdil to vlastně i šéf Microsoftu Steve Ballmer na zasedání FAM (Financial Analyst Meeting) 30. července.

Ballmer jako jediný z představitelů Microsoftu se nebál otevřeně použít slova „netbook“ a přiznal, že to jsou právě tyto levné počítače, které nejvíce škodí klientské divizi Windows.

Uvedl, že jedinou záchranou, která přinese Microsoftu vyšší výnosy, je na trh uvést takové osobní počítače, které budou co do hmotnosti a mobility srovnatelné s netbooky, ale jejich výkon bude mnohem vyšší – takový, aby na nich obstojně běžely Windows 7. Podle jeho slov by „nové tenké laptopy“ měly být na trh uvedeny již tento rok, patrně společně se zahájením prodeje Windows 7, tj. na konci října.

Ballmer své přesvědčení o tom, že trh potřebuje jiné počítače, opírá o vlastní zkušenost se zákazníky. „Když se s nimi bavím, často mi říkají, 'netbooky jsou super, ale proč nemají větší obrazovku?'“ Nastínil také cenu nových přístrojů, které podle něj nebudou tak levné jako netbooky, jejichž cena se pohybuje mezi 200 a 400 dolary. Přístroje, jaké si přeje Microsoft, budou dražší – aby se v nich skryla cena licence Windows 7.

I když Microsoft ve výroční zprávě K-10 uvádí jako své další konkurenty společnosti jako Google, Mozilla aj., Ballmer nevěří v úspěch připravovaného operačního systému Chrome OS, kterým chce Google zanedlouho osazovat právě netbooky a další počítače, ani existujícího systému Google Android. Novou konkurenci označil za slabou. „V jejich úspěch nikdo nevěří.“

Bob Helm z Directions on Microsoft tvrdí, že Microsoft se svými prohlášeními o nedostatečném výkonu netbooků – stejně jako o jejich slabé výbavě, nepohodlné klávesnici apod. – bude snažit zákazníky odrazovat od jejich nákupu. Uvádí stejný důvod, a to že nízká cena licence Windows za netboocích zásadně snižuje příjmy Microsoftu.

Levné Windows XP jsou tak po 8 letech stále vlajkovou lodí redmondské firmy, byť již nechtěnou. Na osobních počítačích jim stále patří s přehledem většina trhu a na netboocích vládnou.

Microsoft potvrdil, že na netboocích se na podzim objeví už Windows 7 – má to však jeden háček. Windows 7 i přesto, že jsou svižnější a méně náročně než Windows Vista, mají stále vyšší nároky na hardware než XP. Proto Microsoft bude na netbooky dodávat hlavně nejlevnější edici: Windows 7 Starter, která „není plně funkční“. Microsoft sice upustil od hlavního omezení, které spočívalo v nemožnosti spustit více než tři programy naráz , ale přesto si uživatel nebude moci dovolit to co s plnohodnotným systém, ať už Windows 7, nebo Linuxem. Výrobci jako Dell v reakci na nářky uživatelů proto oznámili, že budou prodávat netbooky s různými edicemi Windows 7 – ovšem za ty si zákazníci budou muset připlatit.

13. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...