Úvod > Články > Radiokomunikace spustily WiMAX v dalších lokalitách

Radiokomunikace spustily WiMAX v dalších lokalitách

A další novinky uplynulých dní: Microsoft chce svá patentová práva vymáhat po celém světě - eBay prodává Skype - a více..

eBay prodává Skype. Většinový podíl připadne investorům

Společnost Skype se rozhodla se zbavit většinového podílu v dceřiné společnosti Skype Technologies. Tu přitom koupila před čtyřmi roky s vidinou, že ji komunikační program pomůže v dalším růstu -- chtěla hlavně propojit Skype s nákupy na eBay, ovšem taková strategie příliš úspěšná nebyla. Lidé Skype používají převážně k bezplatným videohovorům mezi počítači, což žádný zisk negeneruje. Placené volání na pevné linky a mobily ji loni na tržbách přineslo 551 milionů dolarů (skoro 10 miliard korun).

Současná hodnota Skype Technologies je odhadována na 2,75 miliardy dolarů (skoro 50 miliard korun), přitom eBay ji v roce 2005 koupila za 3,1 miliardy dolarů. Většinový podíl (65 procent) nyní připadne soukromým invertorům Silver Lake, Index Ventures, Andreessen Horowitz a Canada Pension Plan Investment Board.

O tom, že se eBay chtěl Skypu zbavit, se mluví už velice dlouho. Firma se podle svých vlastních slov nyní chce zaměřit na rozvoj platební služby PayPal.

Vyšel opravený OpenOffice.org 3.1.1

Bezplatný kancelářský balík OpenOffice.org vyšel v nové verzi. O setinku povýšené vydání výhradně opravuje některé objevené chyby v edicích pro různé platformy (Linux, Mac OS X, Windows).

Jmenovat můžeme například opravu několika různých chyb v tabulkovém procesoru Calc, textovém procesoru Writer, vylepšení exportu do PDF a vývojáři odstranili také chybu způsobující pád Calcu na Macintoshi.

Uživatelé linuxového systému Debian mají nyní k dispozici funkční balíčky 64bitové verze a uživatelé grafického prostředí KDE 4 se zase dočkali částečného obalení OpenOffice.org v edici od Novellu (+ Go-OO) do QT 4.5, tzn. lepší integrace do vzhledu KDE 4.

OpenOffice.org je zdarma dostupný balík kancelářských programů a je možné jej použít jako alternativu MS Office. Obsahuje textový procesor Writer, tabulkový Calc, pro práci s prezentacemi slouží Impress, s databázemi Base a s grafikou Draw.

Bohužel česká verze 3.1.1 pro Windows stále není dostupná, verze pro Linux naleznete pravděpodobně v repozitáři svého systému nebo na stránkách Go-oo.com: http://go-oo.mirrorbrain.org/stable/linux-i586/

Radiokomunikace spustily WiMAX v dalších lokalitách

Komerční provoz bezdrátové technologie WiMAX byl spuštěn v dalších šesti lokalitách, hlásí České Radiokomunikace. Vysokorychlostní připojení k internetu je v současnosti dostupné už i ve Zlíně, Ústí nad Labem, Karlových Varech a Uherském Hradišti. Kromě rozšíření do dalších měst došlo i k zvýšení pokrytí v Brně a Liberci.

V Liberci Radiokomunikace spustily vysílač ve Vratislavicích a v Brně v lokalitě Nebovidy -- jde už o třetí vysílač určený pro jihomoravskou metropoli.

„Od našich zákazníků v regionech jsme zaznamenali velmi pozitivní ohlasy na dostupnost služeb na bázi technologie WiMAX,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací. „V tuto chvíli je již technologie dostupná ve více než polovině měst, kam bude WiMAX v letošním roce rozšířen,“ dodává.

WiMAX od Českých Radiokomunikací je dnes dostupný v Praze -- vysílače Žižkov, Strahov, Prosek a Chodov --, Ostravě, Olomouci, Brně, Liberci, Pardubicích, Znojmě, Opavě, Prostějově, Plzni, Českých Budějovicích, Zlíně, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Brně a Uherském Hradišti.

Google Chrome získal OEM partnera: je na počítačích Sony VAIO

Společnost Google oznámila, že uzavřela dohodu o spolupráci s firmou Sony. Ta do svých počítačů VAIO předinstaluje jeho webový prohlížeč Chrome. Na trhu se prý už první takové modely notebooků objevují.

Google hlásil už vloni, že se bude snažit s výrobci počítačů podobné dohody o distribuci Chrome dosáhnout. Sony je tedy první společností, která jeho prohlížeč bude dodávat společně s OEM Windows. Internetový gigant si samozřejmě od toho slibuje, že vzroste tržní podíl jeho prohlížeče. Díky bundlování na trhu stále vládne Internet Explorer od Microsoftu, byť se jeho podíl neustále snižuje.

Microsoft chce, aby patenty platily celosvětově

Právní špičky společnosti Microsoft volají po vybudování celosvětového patentového systému. Ten je nutný prý proto, aby Microsoft a další korporace mohly své patenty uplatňovat po celém světě. Má jim to pomoci snadněji a rychleji se domáhat práv spojených s duševním vlastnictvím. Na blogu Microsoft on the issues to oznámil Horacio Gutierrez.

„V dnešním světě, v němž je propojeno vše se vším, ve světě globálního obchodu a společných inovací je na čase začít udělovat status světového patentu, který se bude zakládat na jediné patentové žádosti, žádosti prozkoumané a vyřízené jedinou autoritou — takový patent bude právně vymahatelný u jednoho soudního orgánu. Zharmonizovaný globální patentový systém by byl lékem na spoustu kritiky namířené na národní patentové systémy kvůli neovladatelným průtahům a nekonečným lhůtám pro vyřízení,“ prohlásil Gutierrez. Podle něj nový patentový systém podpoří obchodní soutěž a urychlí technologickou inovaci.

Microsoft v současnosti sám čelí obvinění z porušování patentů -- za to, že zneužil patenty souvisejících s XML v produktech MS Word 2003 a MS Word 2007, má jejich držiteli, společnosti i4i, zaplatit 290 milionů dolarů. Soud měl navíc v rukou důkazy, podle kterých Microsoft o patentech konkurenta věděl, ale přesto jeho požadavky na licencování ignoroval. Obě strany se kvůli tomu sešly už v roce 2001, tedy ještě před dokončením produktu MS Office 2003.

7. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...