Úvod > Články > Malé notebooky s novým operačním systémem míří na trh. Budou i zdarma

Malé notebooky s novým operačním systémem míří na trh. Budou i zdarma

Na konferencích Intel Devoloper Forum a LinuxCon zástupci firem zvučných jmen demonstrovali své plány v oblasti netbooků a nového operačního systému Moblin. Mobilní počítače budou díky telekomunikačním operátorům dostupné i za nulovou cenu.

Už v minulém týdnu se šířily zprávy o tom, že na konferenci IDF v San Franciscu (Intel Developer Forum) bude oznámeno uvedení mobilních počítačů s novým operačním systémem založeným na jádru Linuxu – Moblinem, který je vysoce optimalizovaný pro běh na procesorech Intel Atom. Vývoj systému Moblin (zkratka MOBilní LINux) začal v Intelu, poté jej pod svou záštitu přebrala organizace Linux Foundation, která sdružuje řadu světoznámých firem (IBM, Hitachi, Novell, Red Hat, Oracle, Intel, Fujitsu, AMD, Google, Motorola, Nokia, Adobe, Sun Microsystems, Toshiba a řada dalších).

Beta verze (zkušební) Moblinu byla široké veřejnosti zpřístupněna v květnu letošního roku. Od té doby si zájemci mohou vývojové verze průběžně stahovat a zkoušet – k tomu není nutné Moblin instalovat, stačí jej přenést na USB klíčenku a z té jej spustit při startu počítače.

O operačním systému Moblin jsme si povídali dříve: Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém?

Původní video z Moblin 2.0 Beta

Minulý týden server Zdnet.com přinesl rozhovor s Imadem Sousou, šéfem Intel Open Source Technology Center (Centra pro open-sourcovou technologii). Ten řekl, že „už brzy OEM [výrobci počítačů] začnou hlásit uvedení netbooků s Moblinem na trh. Oznámení přijde asi za týden.“

Moblin ještě není úplně hotov – už brzy by se však na webu Moblin.org měla objevit stabilní verze. Sousou k tomu řekl, že Intel (jenž projekt Moblin nastartoval) nechce, aby byl Moblin označován za stabilní vydání, dokud ho výrobci počítačů nezačnou – po pečlivých testech podpory veškerého hardwaru – na netboocích dodávat na trh. „Finální verze bude dostupná ke stažení za pár týdnů.“

Práce na operačním systému finišují za zavřenými dveřmi a opravují se chyby, které nahlásili výrobci počítačů a také firmy vyvíjející další linuxové systémy (na Moblinu se podílí také Canonical – Ubuntu – a gigant Novell – linuxové systémy pro firmy i domácí uživatele: SLED, SLES, openSUSE).

Imad Sousou dále řekl, že nové verze Moblinu budou vycházet pravděpodobně každých šest měsíců, podobně je tomu u jiných populární linuxových distribucí, jako je Ubuntu, Fedora nebo Mandriva.

Hardware i software zdarma

O netboocích a Moblinu se hovořilo před pár dny i na konferenci LinuxCon konané v Portlandu. Příchod nových osobních počítačů s linuxovým operačním systémem přislíbil Jim Zemlin, výkonný ředitel Linux Foundation. „Tento týden uvidíte nové zajímavé netbooky, kterou budou naprostou bombou. Skvělé na nich bude jejich cena.“

Ve své řeči uvedl, že do roka nebude nutné za hardware ani software platit. Na mysli měl nový obchodní model pro Linux i netbooky: „Netbooky budou zdarma, budou součástí smluv o poskytování bezdrátového připojení k internetu. Takovému modelu je s to vyhovět jenom bezplatný software, jako je Linux. Ekonomická strategie Microsoftu do něj vůbec nezapadá,“ řekl Zemlin.

Ve vyspělých státech, či lépe řečeno ve státech s vyspělou infrastrukturou pro mobilní připojení k internetu, je už celkem normální, že operátoři lidem netbooky nabízejí k mobilním datovým službám za velice nízké ceny. Dotované přístroje jsou opravdu za hubičku a symbióza telekomunikačního trhu a PC průmyslu, přináší ovoce oběma stranám: viz článek Netbooky mění trh s PC. Zásluhou operátorů a rychlého mobilního internetu. A je dost trapné, že v České republice se netbooky dostaly do povědomí lidí díky jejich distribuci firmou věnující se zahradní technice a nikoli v důsledku snahy telekomunikačních operátorů.

Pro někoho je to sice už ohraná píseň, ale netbooky dělají Microsoftu už dlouho starosti. Kvůli nim mu i vůbec poprvé v historii klesly příjmy i zisk a aby Microsoft zastavil rozmach linuxových systémů na stále populárnějších netboocích, musel sáhnout k tomu, co by čekal málokdo: ceny za licence Windows XP, které se poté na netboocích objevily a dnes trh ovládly, klesly na úroveň několika dolarů.

Příští měsíc však Microsoft na trh pustí Windows 7, které chce dostat i na netbooky. Problém je, že Windows 7 jsou stále mnohem náročnější na hardware než Windows XP a svou náročností se moc neliší od Windows Vista, které se na netboocích ani neohřály. Microsoft navíc už dávno řekl, že na netbooky se budou více hodit (a více dodávat) Windows 7 Starter – tento okleštěný systém má však řadu omezení. A to proto aby se nestalo, že lidé netbooky budou vracet se slovy, že Windows 7 jsou moc pomalé a netbooky nefungují, jak by si představovali.

Na toto téma hovořil i Jim Zemlin:

„Aby Microsoft zvýšil svůj podíl na tomto rychle rostoucím segmentu trhu, udělal to, že Windows XP poskytl zdarma. Ale tohle nemůžou vydržet věčně, to nemůžou udělat v případě Windows 7,“ řekl.

Počítačoví výrobci, kteří v rámci konkurenčního boje musejí ceny netbooků a PC obecně stále tlačit níže a níže, se obávají toho, že Microsoft nasadí pro Windows 7 vyšší ceny (to je stoprocentní věc), což může uškodit i jim. O tom už v nedávné minulosti hovořili několikrát, teď se na toto téma vyjádřil i Dirk Hohndel ze společnosti Intel. „Když se bavím s výrobci počítačů, často slyším, že Microsoft nechce zopakovat extrémní snížení cen za licence, jako tomu bylo s Windows XP Home. To, co chtějí, je naopak zásadně zvýšit ceny netbooků s Windows 7.“

O vztahu Microsoftu k netbookům více v článku Microsoft chce dostat netbooky z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP.

Podle Dirka Hohndela se trh s netbooky rozdělí na více úrovní právě podle ceny: levné a středně drahé modely malých PC se budou prodávat s Moblinem (a jinými systémy na bázi Linuxu), drahé budou s Windows 7.

Uvedl také to, o čem hovořili nedlouho před ním jiní představitelé linuxového průmyslu: netbooky s Linuxem, Moblinem, se od netbooků s Windows nebudou lišit jen cenou. Dnešním úkolem pro linuxový průmysl, úkolem, který je už hodně ztělesněný právě v Moblinu, je vytvořit něco zcela nového, nikoli systém, který svými funkcemi a vzezřením napodobuje Windows.

Při zahajovací řeči na setkání LinuxCon Bob Sutor z IBM uvedl, že Linux (pro osobní počítače) se musí soustředit na to, v čem je dobrý, v čem jsou jeho přednosti. Snaha dohnat Windows, soutěžit s nimi za každou cenu tím, že se vývojáři budou snažit Linux pro desktopy jim přiblížit, je podle něj slepou uličkou. Vývojáři by měli Linux udělat co nejzajímavější tak, že právě ukáží jeho odlišnosti, výhody a předvedou, v čem je dobrý. (Viz IBM: Linux by se neměl snažit dohánět Windows).

Dirk Hohndel řekl, že právě Moblin je jedním z příkladů, které tuto filozofii splňují. „Z Moblinu nechceme udělat systém, který se hodí na každé PC. Chceme se soustředit na něco jiného. Je to systém pro mladé lidi, kteří jsou pořád v pohybu, je to systém pro toho, kdo chce druhý počítač, který si s sebou vezme do kavárny a bude tweetovat.“

Ubuntu + Moblin = Ubuntu Moblin Remix

První oficiální oznámení o Moblinu mířícím na trh společně s netbooky přišlo od společností Canonical – která stojí za vývojem operačního systému Ubuntu – a Dell, světoznámého výrobce počítačů. Dell na konferenci IDF ohlásil, že na svůj netbook Dell Inspiron Mini 10v, který se v současnosti dodává společně s Ubuntu 8.04, předinstaluje systém Ubuntu Moblin Remix.

Jak je z názvu jasné, jedná se o jakéhosi hybrida sestaveného jak z Moblinu, tak Ubuntu (z aktuální verze 9.04). Spolupráce společnosti Canonical a vývojářů Moblinu byla oznámena již zkraje letošního června a jejím výsledkem je tedy operační systém založený na linuxovém jádru, v němž se snoubí technologie z Ubuntu i Moblinu, přičemž zůstává zachováno novátorské grafické rozhraní Moblinu. Cena nového Dell Inspiron Mini 10v bude 299 $, tj. asi 5 000 Kč.

Ubuntu Moblin Remix

Ubuntu Moblin Remix, raná vývojová fáze. Větší snímek zde.

Intel předvedl Moblin na fóru IDF nejprve na mobilním telefonu s dotykovým displejem. Později na IDF proběhly důležité informace o podpoře proprietárních technologií v Moblinu: Microsoft totiž pro něj připraví port své technologie Silverlight, která tak bude dostupná nejen na netboocích, ale i dalších mobilních přístrojích včetně telefonů nebo i na nettopech (malých desktopech). Předinstalovaný Moblin bude dále podporovat od základu Flash a obsahovat bude i kodeky pro multimediální obsah (filmy, hudba).

O Moblin kromě Dellu projevily zájem i další společnosti: Acer, Asus a jak na konferenci IDF oznámil Renee James, viceprezident společnosti Intel, partnerství chce navázat i Samsung (tomu obrovskou měrou stoupla prodejnost PC právě díky netbookům prodávaným v rámci telekomunikačních služeb; Samsung má podepsané smlouvy o spolupráci s více než polovinou evropských operátorů, kteří netbooky distribuují s datovými tarify).



Ubuntu Moblin Remix na netbooku Dell

Velkou otázkou ale je, zda se nových netbooků s Moblinem dočkáme i my. A už vůbec není jasné, jestli se na našem trhu nové přístroje objeví za nulovou či velmi nízkou cenu v rámci datových služeb. Vzhledem ke stavu mobilního internetu v Česku však blízká budoucnost příliš slibně nevypadá. Ale nechejme se překvapit, co si na nás operátoři přichystají.

25. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...