Úvod > Články > Windows 8 a nový vícejádrový systém Barrelfish

Windows 8 a nový vícejádrový systém Barrelfish

Windows 7 sice na trh přijdou už na konci měsíce, ale už teď se objevují zprávy o další generaci Windows – kromě toho vývojáři z ETH v Curychu a britského Microsoft Research představili vývojovou verzi zcela nové operačního systému, který se Windows v ničem nepodobá.

Už je takovým koloritem technických nadšenců, že jakmile Microsoft něco řekne o jednom operačním systému, začnou se ihned zajímat o to, co přijde po něm. Stejně tak tomu bylo i v případě Windows 7, o nichž jsme vám během dvou let pravidelně přinášeli informace – ať šlo o ranou vývojovou verzi, která se musela instalovat vedle Windows Vista, s nimiž sdílela i grafické rozhraní, nebo o poslední články věnované testování Windows 7 RC.

Každopádně už v dubnu Microsoft začal shánět mozky na nový projekt, nástupce Windows 7, které dokončil letos v červenci a které se začnou prodávat koncem října. Windows 7 tedy poněkud ztratily punc tajemného systému a zraky lidí se ubírají směrem k Windows 8.

Samozřejmě že informací o Windows 8 není moc, a ty, o kterých víme, nejsou Microsoftem nikterak potvrzené. Nicméně Stephen Chapman, který provozuje web UX Evangelist a dlouhodobě přináší novinky ze světa Windows, na svém blogu přinesl několik zjištění, které se připravovaného systému týkají. K novinkám se dostal pečlivou, až detektivní prací: sledoval profily jednotlivých zaměstnanců a spolupracovníků Microsoftu, kteří na svých profesních webech a sociálních sítích jako LinkedIn uvádějí informace o své práci a nadcházejících projektech.

A zjistil následující:

Windows 8 mají obsahovat novou integraci API pro hibernaci a systém TLZ pro lepší kompresi souborů. Není moc jasné, co TLZ v podání Microsoftu bude znamenat, ale obyčejně se za TLZ označuje archiv TAR zkomprimovaný pomocí LZMA, což je bezztrátový kompresní algoritmus využívaný v programu 7-Zip a napříč platformami (Unix a podobné, ale i Windows). Engine TLZ by měl tedy nahradit Xpress zavedený ve Windows Vista a zaručit by měl rychlejší a efektivnější uspávání a probouzení Windows 8.

Bezpochyby zajímavější je další novinka týkající se přímo jádra Windows, přesněji jeho ochrany pomocí nástroje PatchGuard, známého též jako Kernel Patch Protection. PatchGuard slouží v 64bitovém jádru Windows k jeho ochraně, brání jeho úpravě cizím softwarem – tedy chrání Windows před vážnými bezpečnostními hrozbami. Je známo, že byť PatchGuard má svůj smysl, nešťastné z něho jsou antivirové společnosti, které svůj software musely speciálně pro 64bitové Windows přepsat.

Tentokráte jim Microsoft opět moc radosti neudělá, protože PatchGuard bude ve Windows 8 vylepšen: zkomplikuje tím život nejen útočníkům, ale dost možná zase i výrobcům antivirů. Zásahy do jádra Windows možná budou větší než při přechodu z Vist na Win7 (Vista má jádro 6.0, Windows 7 6.1), takže Windows 8 by mohly být "velkým novým vydáním" s řadou změn oproti Sedmičkám. Ale to se teprve uvidí.

Další vylepšení se dotknout technologie DA, DirectAccess, která je i v jádru Windows 7. Microsoft tuto technologie prezentuje následovně: "Uživatelům mobilních zařízení umožňuje bezproblémový přístup do korporativních sítí bez nutnosti použití VPN (virtuální privátní sítě)“.

Pro koncového uživatele je asi nejpodstatnější to, jak se mu s operačním systémem pracuje – čili jaké má systém grafické uživatelské rozhraní (GUI). Hodně přepracovaného grafického rozhraní s dočkaly i Windows 7, kde byl kompletně předělán například hlavní systémový panel (task bar). Jen jako zajímavost: Microsoft se prý nechal inspirovat původním panelem, který se v roce 1985 objevil ve Windows 1.0 (viz snímek).

A nového grafického rozhraní se mají dočkat i Windows 8. Nakolik vzhled nových Windows bude jiný, se nemá cenu dohadovat. Každopádně Microsoft dává dohromady tým, který na novém GUI bude pracovat. A hovoří se o "nové generaci GUI frameworku".

Padají taktéž otázky, zda Windows 8 budou už jen čistě 64bitovým systémem – to znamená, že „klasické“ 32bitové Windows by již neměly být na trhu. Posledním 32bitovým systémem měly být Windows Vista a Windows 7 podle původních plánů měly vyjít jen ve své 64bitové podobě. Microsoft nakonec od toho ale upustil.

Jiný operační systém než Windows: Barrelfish

Microsoft se nesoustředí jen na vývoj nových generací Windows. Prostřednictvím vědců z univerzit, jejichž výzkum sponzoruje, probíhají přípravy zcela nových operačních systémů. Přednedávnem se hovořilo o vývoji systému Singularity a Midori, který ze Singularity má vycházet, ale dalším počinem ve výzkumu OS je systém Barrelfish.

Odborníci ze švýcarské techniky ETH v Curychu ve spolupráci s britským Microsoft Research spustili tento měsíc webovou stránku www.barrelfish.org, na které prezentují koncept zcela nového operačního systému s podporou mnoha procesorových jader. Detailní představení systému a jeho pojetí zájemci najdou v článku výzkumného týmu (formát PDF).

Barrelfish není tak zcela neznámým projektem, pracuje se na něm už od roku 2004, ale až 14. září vývojáři uvolnili jeho experimentální vydání. Pro někoho může být zajímavé, že obsahuje i různé knihovny třetích stran, které podléhají open-sourcovým licencím BSD a odvozených. Tým vývojářů slíbil, že už brzy by měla světlo světa spatřit kompletnější a použitelnější verze.

Na výše zmíněném webu je projekt Barrelfish prezentován jako "nový operační systém určený pro výzkum, který je stavěn od píky". Hlavní motivací vývojářů je prozkoumat, jak nelépe strukturovat operační systém pro prostředí s vícenásobnými procesorovými jádry a více procesory. Současná verze Barrelfish je určena pro procesory x86-64, ale za zmínku stojí i to, že vývojáři pracují na podpoře procesorů ARM. Těm se obecně předpovídá velká budoucnost kvůli nízkým nárokům na energii. Procesory s architekturou ARM se dnes používají převázaně v různých mobilních přístrojích, ale připravují se i pro nasazení na netbooky (malé notebooky), na kterých jsou s to pohánět linuxové operační systémy. Systémy Windows jako takové na ARM nefungují (nepočítáme-li Windows Embedded CE) a Microsoftu bylo už mnohokráte analytiky doporučeno, aby Windows pro tyto procesy přeportoval. To však v současnosti moc pravděpodobně nevypadá.

1. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...