Úvod > Články > Datové schránky znovu na pořadu dne

Datové schránky znovu na pořadu dne

Už jen týdny zbývají do povinného a zákonem nařízeného používání datových schránek pro doručování úředních dopisů. Dnem 1. listopadu je jejich používání povinné.

O datových schránkách jsme psali již třikrát (další linky v odkazovaném článku). Poměrně hladký chod této služby, jež měla usnadnit doručování zásilek od úřadů k firmám (povinně), popřípadě fyzickým osobám (volitelně), se však několikrát zadrhl a dnes je situace klasická: nestíhá se. Jenže jde o akt, který nelze posunout, jedině snad zákonem - a na to je stejně pozdě.

Datovou schránku si k dnešku aktivovala asi každá desátá firma a každý dvacátý úřad. Provozovatel, Česká pošta, se obává, že zájem na poslední chvíli systém neunese a zhroutí se. Naštěstí v tomto případě jde o jalovou výmluvu. Na rozdíl od liknavosti lidí při výměně pasů, občanek či řidičáků, nebo podávání daňového přiznání, měl provozovatel s "poslední chvílí" počítat.

Proč "naštěstí"? Protože zásadním zádrhelem bylo rozhodnutí ministerstva vnitra. To, ač působí v režimu překlenovací vlády s omezeným mandátem, začalo do rozjetého projektu šťourat. Ministryně Kolářová dva měsíce před (už jednou posunutým) termínem otevřela otázku výběru dodavatelů. Prý je třeba zjistit, jestli nebylo třeba vypsat výběrové řízení a provést tendr. Zatím si jednotliví aktéři systému datových schránek zajišťovali dodavatele hardwaru a softwaru sami, čímž cena klesla pod povinný limit.

Centrální výběrové řízení je sice hezká věc, ale po zkušenostech s nimi bych po něm tak nadšeně nevolal. Příkladů s potopenými projekty je dost a dost. Začít dva měsíce před spuštěním přezkoumávat, jestli stávající průběh je v souladu se zákonem, je diletantismus. Ministerstvo zjevně nemá plán B: když přezkum odhalí, že je něco v nepořádku, jaký bude další postup, když termín je na krku? Ohánět se dodržováním zákona je přinejmenším kulišáctví a zakrývání pravých důvodů pro přezkum. Jaké jsou, netuším.

Zatím se ví o problému s nežádoucí konverzí dokumentů, která vede k jejich nečitelnosti. To je zjevně mnohem větší potíž, protože i včas spuštěný systém bude logicky nepoužitelný.

Po prvním listopadu tedy budou úřady posílat firmám úřední dopisy do jejich schránek. Dopis bude po desátém dnu po odeslání do schránky považovaný za doručený. Firma bez aktivované schránky se o dopisu nedozví - a může tak něco fatálně prošvihnout. Jak však doručí úřad, který si schránku nespustil, dopis firmě, která ji má (nemluvě o tom, která ji nemá), to přesahuje mé povědomí o technických možnostech zázraků. Mluví se o tom, že se dopis vytiskne a doručí klasicky. Nad tím jásají právníci a advokáti, protože vyhraných sporů bude neúrekom. Většina soudů ostatně patří mezi těch skoro 7 tisíc firem, které schránku nemají, přitom úřední obálky s modrým pruhem tvoří 40 % jejich poštovní agendy.

Zmatek bude převeliký i proto, že nezjištěný počet firem je nefunkční. Pošta použila jako zdroj adres obchodní rejstřík, který ovšem není zdaleka up-to-date. Zajímavé je, že ti, co schránku mít nemuseli, ale přesto o ni požádali, jdou právnickým osobám příkladem - cca 55 % má schránku aktivovanou. Orgány veřejné moci jsou naopak na chvostu, dokonce i za firmami, protože schránkou disponuje necelých 6 %!

Jsem opravdu zvědavý, jak tato taškařice dopadne.

Vláda v pondělí rozhodla, že spuštění datových schránek nejen nebude odsunuto, ale naopak: bude uspíšeno. Termín "pseudoostrého" spuštění stanovila do konce tohoto týdne. Hodlá tím předejít problémům, které by se mohly objevit 1. listopadu při ostrém spuštění. Jiřík ze Zlatovlásky by si povolal ke splnění nesplnitelného - podle dosavadního a známého stavu - úkolu mravenečky nebo jinou pracovitou havěť. Koho si povolají provozovatelé systému, nebylo v době uzávěrky tohoto článku známo.

21. 10. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.