Úvod > Články > Wireless HD kráčí do domu

Wireless HD kráčí do domu

Televize, ať už LCD nebo plazmové, se chvályhodně tenčí. A pokud pomineme cenu, tak poslední nepříjemností zůstává klubko kabelů, které potřebujeme pro připojení reproduktorů, kabelových boxů či DVR. Po několika letech slibů, kdy se horovalo pro lecjakou dnes prakticky polozapomenutou technologii, je zde další možnost.

Společnost SiBeam by mohla mít to pravé řešení – bezdrátový přenos, a hned v HD. To se lehce řekne, ale složitěji udělá. Samotný přenos není takový zázrak, ale HD znamená obrovské množsví dat, pro porovnání přetáhnout celý film v HD potřebuje stejnou kapacitu, kterou ještě nedávno potřeboval dům s kancelářemi pro „obyčejné“ internetové připojení. 

SiBeam využívá 60 GHz spektrum, které je pro přenos velkého množsví dat ideální. Proto se často používá pro přenos mezi budovami, občas jej také používá americké námořnictvo pro přenos informací mezi válečnými loďmi na moři. Rychlost by mohla dosáhnout až 25 Gbit/s, pro porovnání uvádím 10,2-Gbit/s dosažených HDMI 1,3. Dosah je 10 metrů.

Hlavním problémem byla až dosud nutnost používat speciální, a tím i velmi drahé, čipy. Pro námořnictvo schopné cucat z téměř neomezeného vojenského rozpočtu to samozřejmě problémem není, ale obyčejný uživatel, který prostě nechce mít za televizí klubko drahých kabelů, nebude ochoten zaplatit za novinku několik tisíc dolarů.

Firmě SiBeam trval vývoj nových čipů téměř pět let a utratila za něj 75 miliónů dolarů. Výsledkem jsou čipy, které místo několika tisíc budou stát jen několik set dolarů. A na rozdíl od těch, které používá námořnictvo, mezi vysílačem a přijímačem může být i překážka.

O novou technologii se pochopitelně zajímá celá řada firem. Toshiba představila počítač s kapacitou bezdrátového HD, Gefen zase adapter schopný přenášet HD signál kamkoliv. LG a Panasonic zase ukázaly nové televize. SiBeam ale nehodlá zůstat jen ve Spojených státech a míří i do dalších zemí. 60 GHz spektrum je ke komerčnímu použití schváleno v Brazílii, Rusko, Indii, Číně a Asii obecně. Začátkem září jej schválila také EU. Téměř okamžitě se do konzorcia WirelessHD přihlásil také Phillips.

Tím se také na evropský trh dostaly první komerční výrobky. Od počátku roku 2009 existuje WirellesHS Authoriyed Test Center a několik výrobků již získalo certifikát. Vedle již zmíněného počítače je to hlavně televize Panasonic Z1, která se vedle Spojených států a Asie začala prodávat také v Evropě.

Pravdou je, že snížit cenu na desetinu je zcela určitě krok správným směrem. I tak ale adapter Gefen stojí 999 dolarů, což je oproti 40 dolarům za kabel pořád ještě příliš moc.

Mezi další konkurenty patří aliance Wireless GigaBit Alliance, propagující sice stejné spektrum, ale jinou specifikaci. Zapomenout nemůžeme na technologii Wireless USB se spektrem 3,1 až 10,6 GHz a rychlostí 480 Mbit/s. Poslední konkurencí je WHDI (Wireless Home Digital Interface), využívající technologie firmy AMIMOM. WHDI používá 20/40 MHz z povoleného 5 GHz spektra. 

5. 11. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...