Úvod > Články > Acer uvádí notebook s Windows 7 a podporou 3D obrazu u filmů i her

Acer uvádí notebook s Windows 7 a podporou 3D obrazu u filmů i her

A další novinky uplynulých dní: Windows 7 jsou již v prodeji - IBM spolupracuje s Ubuntu - a více...

Nové Windows 7 jsou už k dostání

Nejnovější operační systém od Microsoftu se začal objevovat na pultech českých obchodů. Řada prodejců počítačů Windows 7 již nabízí i s novými přístroji. K dostání je tedy jak OEM verze (vázaná na nové počítače a hardware obecně), tak i krabicové verze, které jsou však dražší.

Ceny nových Windows se pohybují od asi 2 400 Kč (OEM, edice Home Premium) do zhruba 7 500 Kč (krabicová verze, edice Ultimate). O přibližných cenách a rozdílech v jednotlivých edicích jsme vás na našem serveru informovali v minulém týdnu v článku Vycházejí nové Windows 7. Víte, jaká edice se hodí pro vás?

Stejně jako v minulosti však největší počet licencí Microsoft prodá společně s novými počítači velkých výrobců – zvlášť kupované licence (krabice) tvoří dlouhodobě minimum z celého prodaného objemu (údaje hovoří o maximálně pěti procentech).

Acer tvrdí, že Microsoft připravuje nový operační systém pro korporace

Počítačová firma Acer ústy svého šéfa prohlásila, že Microsoft údajně chystá zcela nový operační systém, který by měl být určený pouze korporativní sféře. Uvádějí to přední zahraniční IT média s odvoláním na agenturu Reuters.

J.T. Wang ze společnosti Acer dále řekl, že žádné bližší informace o novém systému nemá. Nicméně právě prostřednictvím Aceru v minulosti do světa uniklo už několik informací o technologickém vývoji v Microsoftu, které se ukázaly jako spolehlivé; naposledy to například bylo i přesné datum uvolnění finální verze Windows 7 na trh. "Netuším, kdy bude nový operační systém – zaměřený pro korporace – uvolněn, ale co vím, Microsoft na jeho návrhu již pracuje," uvedl.

Nyní se jen může dále spekulovat, jak by nový systém měl vypadat a na čem by měl být založený. Faktem zůstává, že operační systémy od Microsoftu, které se v současnosti používají, vycházejí ze stejného základu, což dnes nemusí být už tak výhodné. Řada firem – včetně velkých korporací a třeba i akciových a dalších burz – kvůli nutnosti práce v reálném čase, vysoké spolehlivosti a právě co nejmenších odezev, přešla na systémy založené na jádru Linuxu a Solaris (vyvíjeného společností Sun Microsystems). V tomto ohledu by proto nový systém nemusel vůbec patřit do rodiny Windows.

Acer uvádí na trh notebook s 3D obrazovkou

U společnosti Acer na chvíli ještě zůstaneme. Od června letošního roku se hovořilo o tom, že chystá nový notebook, který uživatelům umožní sledovat filmy ve třech rozměrech. Tehdy se vědělo jen to, že díky vestavěnému softwaru bude možné ve 3D sledovat i obyčejné dvourozměrné snímky.

Acer nyní uveřejnil další informace: notebook Acer Aspire 5738PG má displej s uhlopříčkou 15,6 palce při rozlišení 1366 x 768 pixelů, o sledování 3D filmů a "prostorové hraní" her se postará software a brýle společnosti TriDef. Na počítači běží Windows 7 Home Premium, přístroj váží necelé 3 kilogramy (2,79 kg) a pohání jej procesor Intel Core 2 Duo T6600 taktovaný na 2,2 GHz s 2 MB cache. Výkon v oblasti grafiky zaručí karta ATI Mobility Radeon HD4570 s 512 MB vlastní paměti. Různé varianty modelu budou dostupné až se 4 GB operační paměti (RAM) a diskem s kapacitou až 500 GB. Cena nového Aceru by se měla pohybovat kolem 800 dolarů (v přepočtu asi 14 000 Kč, cena v Evropě a speciálně v ČR bude ovšem vyšší – pokud zde vůbec počítač bude uveden).

Obsah Twitteru ve výsledcích hledání na Googlu i Bingu

Společnost Google oznámila, že uzavřela dohodu o spolupráci s mikroblogovací službou Twitter. Hledání ve vyhledávači Googlu bude propojeno s obsahem této sítě a ve výsledcích se v reálném čase objeví položky pocházející z mikroblogů.

Google však novinářům nechtěl odkrýt podrobnosti dohody ani finanční podmínky.

Kromě vyhledávání v příspěvcích na Twitteru v "hlavním" vyhledávači Google dále spustí speciální službu "Social Search" (Prohledávání sociálních sítí) v rámci Google Labs, službu, která uživatelům umožní vyhledávat v tweetech a blogových zápiscích přátel a kontaktů, které jejich přátelé sledují.

Oznámení Googlu přišlo nedlouho poté, co spolupráci s Twitterem oznámil i jeho rival Microsoft. Microsoft kromě vyhledávání v reálném čase v obsahu Twitteru nabídne v rámci svého vyhledávače Bing i vyhledávání ve Facebooku, nejpopulárnější sociální síti na světě.

IBM a Canonical: Ubuntu pro firmy

Společnost IBM a Canonical, která se stará o vývoj linuxového systému Ubuntu, společně firemní klientele poskytnou nové softwarové řešení – operační systém Ubuntu provázaný s IBM Client for Smart Work. Součástí balíku, který poběží i na novém Ubuntu 9.10, je kancelářská sada IBM Lotus Symphony a systém Lotus Notes (e-mail, groupware) doplněné o webové Lotus iNotes a nástroje pro spolupráci LotusLive.com

Firemní klienti mohou toto softwarové řešení používat jednak jako klasický linuxový desktop, jednak také jako virtualizovaný desktop pomocí softwaru VERDE od společnosti Virtual Bridges (Virtual Enterprise Remote Desktop Environment).

IBM, Linux i Virtual Bridges tímto novým řešením chtějí firmám nabídnout levnější alternativu produktů Microsoftu. IBM hovoří hlavně o alternativním řešení pro "spolupráci, e-mail, webové aplikace a přímočaré kancelářské úkony."

Nabídka původně vznikla jen pro africký trh, ovšem teď je určena už i firmám ve Spojených státech. Poději by řešení mělo být dostupné klientům po celém světě. Náklady spojené s jedním uživatelem v tomto propojení Ubuntu a produktů IBM začínají na 36 dolarech ročně, v čemž IBM a Canonical vidí velkou přednost oproti nabídkám Microsoftu a všem nákladům, které jsou jinak spojeny s přechodem firem na Windows 7 a další nové aplikace od Microsoftu.

26. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...