Úvod > Články > URL bude možné zadávat i v arabštině a čínštině

URL bude možné zadávat i v arabštině a čínštině

Od příštího roku čeká internet docela slušný otřes, jaký zde dlouho nebyl. Zatímco doposud šlo zadávat URL adresy jen latinkou, nyní budou domény možné i v nelatinských tvarech – arabštině, čínštině a dalších asijských písmech.

Internet na celém světě používá 1,6 miliardy uživatelů. Celá polovina z nich však používá jazyky, jež v písemném projevu nemají s latinkou, používanou v Evropě a anglosaských zemích, nic společného.

V průběhu října by měl být projekt, navrhovaný již roku 2008, konečně definitivně schválen, a to na setkání Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) v jihokorejském Soulu.

Podle prezidenta ICANN, Roda Beckstroma, by mohly být první podobné adresy spuštěny v polovině roku 2010. ICANN přitom na projektu spolupracuje s americkou vládou, a současně nachystalo velké hlasování na internetu pro všechny uživatele.

Samozřejmě jsou s tím spojené technické obtíže, které se už od roku 2008 pokoušejí vyřešit, avšak 16. listopadu by mělo být řešení hotové a spuštěné pro první testování. Bylo např. potřeba vytvořit zcela nový překladatelský systém a změny budou zaneseny do Domain Name System, kde doménové jméno bude podobně jako v telefonním seznamu převedeno do IP adresy, které bude počítač druhé strany rozumět. Nelatinská písma budou systémem rozpoznána a přeložena.

V některých zemích, např. Číně nebo Thajsku, už podobné systémy, díky nimž šlo zadat URL adresu ve vlastním jazyce, zkoušeli. Nefungovaly však na všech počítačích a neměly samozřejmě mezinárodní schválení.

Jak to ovlivní celou internetovou světovou komunitu, je nyní těžké posoudit, zvláště z důvodu vysoké migrace podobných uživatelů. V Anglii jsou velké skupiny muslimských obyvatel (nejčastějším jménem v Anglii pro nově narozené kluky bylo Muhammad), po celé Evropě, i u nás, čínské a vietnamské komunity.

Je otázkou, jak by se pak rozvíjel národní internet, když by tyto skupinky v rámci „svých“ států na „svých“ doménách rozjely podobné nelatinské stránky a URL. Takže byste na doméně .cz našli hodně podobných cizokrajných stránek a Google by „v češtině“ (podle domény) mohl vybrat právě je.

Také je otázkou, nakolik bude překladač adres spolehlivě fungovat. Avšak největší otázkou zůstává, jak se latinkou píšící člověk dostane na arabské nebo čínské stránky, pokud nebude znát arabské ani čínské písmo. Jistě, dá se oponovat, co by tam dělal, ale mnohé zpravodajské servery používají vedle novinek ve svých jazycích i anglické mutace zpráv. Pokud však odkaz na jejich stránky bude v arabštině, nemusí být jednoduše dohledatelné.

Ale jak to tak bývá, skutečnost ukáže až samotná praxe.

29. 10. 2009

Autor: Jan Lipšanský

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...