Úvod > Články > Google Street View mapuje ČR na plné obrátky

Google Street View mapuje ČR na plné obrátky

Není to ani tak dlouho, co jsme mohli obyvatelům USA závidět službu Google Street View, díky níž jste se mohli procházet po téměř jakékoli ulici či silnici v Americe. Již nějaký čas služba funguje i v ČR a my se dnes podíváme, jak celá nástavba běžných map funguje.

V úvodu by asi bylo dobré zmínit, co služba Google Street View nabízí a jaký je její přínos pro uživatele. V soukromé sféře běžných domácích uživatelů nabízí možnost krokově procházet ulice a silnice z vlastního pohledu s tím, že některé partie zobrazení lze zvětšit a zaměřit se na detail. Na stránkách Google Maps si povšimněte ikony panáčka u zoomovací lišty. Jakmile tuto ikonu chytnete a přetáhnete nad mapu, zobrazí se ulice, silnice a obecně prostory, které služba pokrývá. Pokud ikonu panáčka pustíte v určitém místě, pak se zobrazí výhled na dané místo. Procházet se tak můžete po městech, kde jste nikdy nebyli. Nebo také zkontrolovat, zda jste měli zaparkované auto u domu, když Google mapoval vaši ulici. 

Dlužno dodat, že pokryta je prozatím pouze Praha a nejbližší okolí. A dále dálnice D1 do Brna a zpět. Mapování ale probíhá stále aktivněji, takže další lokace měst budou přibývat. Lidé tuto službu také využívají k orientaci v ulici, kam mají namířeno, aby věděli, na které straně ulice se nachází jejich cíl cesty, kde je dostupné parkoviště a jak je řešena ta či ona křižovatka. Jiné zase může zajímat bezbariérový přístup nebo se můžete podívat, kde budete bydlet o dovolené a jak vypadají hrady a zámky, kam máte namířeno. Jiný rozměr nabízí služba firemní klientele. Google, tak jak je jeho zvykem, nabízí v této webové aplikaci zviditelnění firmy a další navazující služby.

Historie a systém služby

Služba Street View byla spuštěna v květnu 2007. Jejím účelem bylo umožnit uživatelům prozkoumat svět prostřednictvím obrázků. V té době bylo pokryto pouze pět měst v USA. Tato funkce v Mapách Google uživatelům poskytuje panoramatická zobrazení ulic horizontálně v rozsahu 360° a vertikálně 290°. Google tyto obrázky shromažďuje pomocí speciálních fotoaparátů a zařízení, která pořizují snímky a přiřazují jim prostřednictvím zařízení GPS konkrétní polohu. Pořízené snímky se „sešijí“, aby vytvořily 360° panorama. Před zveřejněním a zpřístupněním obrázků v Mapách Google jsou rozmazány obličeje a registrační značky.



Nutno dodat, že focení exteriérů neprobíhá pomocí osob pohybujících se v terénu, ale pomocí speciálně upravených automobilů. Za tři roky vývoje služby již Google vystřídal řadu vozidel. Kromě fotoaparátu obsahuje technika v Google autě také jednotku GPS pro určování polohy a lasery pro určování vzdálenosti. Snímky Street View jsou omezeny jen na veřejně přístupné ulice. Zde si můžete prohlédnout seznam zemí a oblastí či měst, která Google právě projíždí. Pokud si vyfiltrujete ČR, pak zjistíte, že nyní se automobily pohybují hlavně v krajských městech. Po spuštění služby Street View pro určitou oblast mohou uživatelé požadovat odebrání obrázků své osoby, svého auta, rodiny a domů z této služby. Nicméně Google retušuje obličeje, SPZ a další kontroverzní nápisy.


Ovládání a kvalita zobrazení

Celkově vzato - jsou fotografie nově pořízené v Evropě často lepší kvality, než je tomu v USA. Důvodem je patrně upgrade snímacího zařízení. Ovládání je bezproblémové a intuitivní. Ulicemi se můžete pohybovat pomocí ovládacího prvku v rohu obrazovky, pro zoom jsou taktéž dostupná tlačítka. Přímo v aplikaci lze některé věci ovládat i myší. Například rotování obrazu kolem osy nebo přechod na jiné místo v okolí. Trošku zamrzí, že pro oddálení zoomu nelze využít myš přímo v ploše obrazu, ale musíte najet na příslušné tlačítko v ovládacím panelu. Naopak potěší funkce změny pohledu pomocí kurzorových šipek na klávesnici.

Resumé

Dá se říci, že tato služba má obrovský potenciál. Jednak z pohledu běžných uživatelů a také z pohledu reklamy. A jak to Google už mnohokrát předvedl, dokáže reklamu integrovat do webu vkusně - na rozdíl od některých jiných zpravodajských portálů. Uvidíme, jak rychle se podaří do Street View zařadit větší území Evropy tak, aby celá aplikace pro obyvatele starého kontinentu měla valnější smysl.

3. 11. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...