Úvod > Články > Windows 7 a Karmic Koala: malými krůčky vpřed

Windows 7 a Karmic Koala: malými krůčky vpřed

Windows i Ubuntu se dočkaly v závěru měsíce října nových verzí. Více se mluví o Windows 7, který má Microsoftu udobřit uživatele a získat definitivně trh netbooků. Píše se o zásadní revoluci a mimořádných změnách. Je ale otázkou, co to přinese uživateli.

O Windows 7 toho bylo napsáno opravdu mnoho. Microsoft si dal pečlivě záležet na rozsáhlé reklamní kampani, vypouštěl RC verze, aby novináře nažhavil na recenze a vůbec celý kolotoč okolo tohoto operačního systému byl naprosto mimořádný. Ostatně stejně jako ohlasy recenzentů. Až na několik „čestných výjimek“ čteme stále totéž - totiž o změně, vyšším výkonu, o tom, že konečně nahradí tolik nepovedené Windows Vista. Byla nám slibována rychlost a funkcionalita XP a grafika ještě lepší než u právě zmiňovaných Vista. 

Osobně se jen těžko mohu ubránit dojmu, že W7 budou „obamovské“. Hlavním motem je slovo změna a programem vymezení se proti zlým, hloupým a pomalým Vista. To je ale poněkud podivná obchodní strategie, i když zřejmě účinná. Předně si dovolím úplně nesouhlasit s kritikou operačního systému Vista. Používal jsem ho téměř dva roky a nemohu říci, že bych byl v počátcích naprosto nespokojen. Pokud se vypnulo Aero, pak ani výkon nebyl nijak tragický, funkcionalita byla poměrně dobrá a oproti XP se zlepšila práce s bezdrátovými sítěmi. Stabilita obou operačních systémů byla přibližně stejná a způsob práce spíše otázkou osobního vkusu. U XP jsme se při přechodu z Win 98 nemohl smířit se změnou adresářové struktury a toto „trauma“ mě provázelo po všech operačních systémech od Microsoftu (XP, Vista i W7). 

Pokud se podíváme na nejčastěji uváděné důvody pro změnu operačního systému, pak je to na prvním místě nárůst výkonu a snížení spotřeby. Pokud se ale podíváme na rozdíl ve výkonu Carmic Coala (dále jen CC) a W7, porovnáme rychlost startu i vypínání, pak musíme říci, že změna výkonu i spotřeby je naprosto nedostatečná. Přitom grafické provedení CC je přinejmenším stejně náročné jako to u W7. Microsoft nevytváří operační systém ve vzduchoprázdnu a na úspěch W7 vsadil téměř vše. 

Za mimořádně zvláštní považuji režim kompatibility s XP, který požaduje zcela nepřiměřené hardwarové prostředky. A to za kompatibilitu, která by měla být něčím zcela přirozeným a dovedu si ji představit jako zcela přirozený požadavek i ze strany uživatelů se slabším počítačem. A domnívám se, že i další nároky na zdroje jsou stále ještě výše, než by bylo vhodné a nutné. 

Pokud jde o grafickou podobu, pak rozdílů mezi Vista a W7 příliš mnoho k vidění není. Jistě je zde několik drobných vylepšení, která uživatele mohou potěšit, ale o žádnou mimořádnou revoluci se nejedná. Co se vylepšilo podstatně, je například funkcionalita doplňkových programů – textový editor i malování prošly významnými a pozitivními změnami. Ale otázkou je proč, když jsou k dispozici kvalitnější programy, kterou jsou šířené jako open-source. Uživatel nechť se nenechá zmást, za oba prográmky zaplatil, protože musel. 

Navíc celöu řada změn, které W7 přináší, bylo možné realizovat externími aplikacemi. Příkladem za všechny je změna pozadí po zadaném časovém intervalu. Nechci říci, že by tato funkce být v operačním systému neměla, ale spíše že se nejedná o důvod ke změně OS. Některé funkce navíc (jako ovládání dataprojektoru) ale nelze hodnotit jinak než pozitivně. W7 nejsou špatným operačním systémem, přinášejí mnoho nového z pohledu uživatelů starších verzí, ale nejsou revoluční. A uživateli zvyklému na Ubuntu, nebo jinou linuxovou distribuci, budou změny připadat zřejmě zanedbatelné. Jedná se o evoluci, nikoli revoluci, jak se nám snaží PR oddělení Microsoftu namluvit. 

Karmic Koala – také evoluce

Zajímavé je, že tvůrci nové distribuce Ubuntu se vydali směrem a strategií téměř opačnou, než šel Microsoft. Karmic Koala (KK) je prezentována jako výsledek evoluce, mírného dolaďování nedodělků a postupného zlepšování. Přitom hlavní taháky jsou velmi podobné jako v případě W7 – zlepšit se měla rychlost, optimalizovat hardwarové nároky. Můj subjektivní dojem je prozatím takový, že se zpomalil start, urychlilo vypínání a zlepšila práce s náročnějšími úlohami. Naopak narostla hlučnost OS v klidu, což není nic příjemného. 

Drobných vylepšení se dočkal vzhled – zbrusu nová je přihlašovací obrazovka, změnily se stavové řádky či design ikonek. Odvážnějším změnám bránila především skutečnost, že se jedná o verzi s tzv. dlouhou podporou. Ta má být maximálním způsobem odladěná a přinášet pouze plně funkční komponenty. 

Výraznějších zlepšení se dočkaly nástroje na správu a testování sítí. Přibyla podpora IPv6, zpřehlednila se správa bezdrátových sítí a správci získají poměrně příjemný nástroj na konfiguraci a testování stanice v síti. 

Malé změny zaznamenalo také menu, které nově obsahuje Centrum softwaru, které slouží pro jednodušší a přehlednější instalaci programů. Odborníci v něm do budoucna vidí prostor pro obchod s aplikacemi - a tím pádem i zdroj příjmů pro výrobce. Samozřejmostí je změna a aktualizace některých programů, což jsou ale spíše drobnosti. 

KK prošla z pohledu běžného uživatele celou řadou dílčích změn, které Ubuntu posouvají opět o kousek dále, je příjemnější, hezčí, použitelnější. Navíc přichází s dlouho očekávanou službou Ubuntu One, která zajišťuje sdílení souborů přes internet. Nutno dodat, že oproti balíku služeb od Microsoftu se jedná zatím o ne zcela dospělý pokus, ale bezesporu nadějný. 

Zdá se býti jen otázkou vkusu, PR či jiných strategií, zda vydání nové verze operačního systému označíme za revoluci či evoluci. Myslím ale, že by bylo vhodnější se klonit k druhému termínu, protože se jedná spíše o drobná vylepšení a změny, která nejsou z pohledu uživatele na první pohled příliš zásadní. Tomu je v zásadě jedno, zda používá monolitickou či modulární strukturu vrstev OS, důležité jsou vlastnosti systému navenek. 

Microsoft ohlásil revoluci a bude velmi důležité, aby pozitivní reakce vydržely co nejdéle. To ale bude záviset na konkrétních hlubších změnách v OS. My uživatelé čekáme, že po nainstalování mnoha aplikací a roce používání bude rychlost, výkon i stabilita systému nezměněna. To by byla opravdová revoluce, alespoň pro uživatele Windows. Dočkají se jí? Nebo je to jen onen „obamovský“ výkřik do tmy maskující pozitivní, příjemnou, ale jen mírnou evoluci?

13. 11. 2009

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.