Úvod > Články > U:fon - rychlý mobilní internet předplacený kreditem

U:fon - rychlý mobilní internet předplacený kreditem

A další novinky uplynulých dní: Poskytovatel nemusí blokovat bittorentový server - Intel obviněn z nekalých praktik i v USA - a další...

Mobilní internet od U:fona placený formou kreditu

Telekomunikační společnost MobilKom, která provozuje síť U:fon, svým klientům nabídne možnost internetového připojení formou předplaceného kreditu. Vánoční nabídka přijde už 16. listopadu.

„V době krize ještě více než kdy jindy chtějí mít zákazníci své výdaje pod kontrolou. Proto jsme se rozhodli nabídnout předplacený internet za bezkonkurenčních podmínek,“ uvedla Jana Studničková, nová marketingová ředitelka U:fona. "Jedná se o ideální produkt pro ty, kteří mobilní internet potřebují jen občas, a protože se nechtěli zavazovat k paušálu, museli se této možnosti zcela vzdát. U:fon tak bourá poslední bariéru, která zákazníkům dosud bránila si mobilní internet pořídit,“ dodává.

Pokud si klient přeje připojovat se tímto způsobem, zakoupí si USB modem v ceně 1890 Kč včetně daně a k němu dostane kredit ve výši 300 Kč. Do konce Vánoční nabídky může službu využívat zdarma (tj. do 31. prosince), čerpání kreditu začne od 1. ledna 2010. Když klient kredit vyčerpá, může si jej znova dobít přímo přes stránky www.ufon.cz. Jeden den připojení vyjde na 30 Kč bez ohledu na to, kdy se zákazník připojil a na jak dlouho. Služba se hodí pro ty uživatele, kteří se k internetu přes U:fona nebudou připojovat příliš často a jeho síť CDMA potřebují jen na cesty nebo jako záložní připojení.

U:fon na svých stránkách proklamuje ve své síti maximální rychlost 3,1 Mbit/s v příchozím směru, což je ovšem teoretická hodnota. Uvádí rovněž obvyklou rychlost v rozmezí 400-700 kbit/s, kterou zákazníci mohou očekávat. Podle měření na našem serveru DSL.cz průměrná rychlosti v jeho síti dosahovala hodnoty mírně přes 300 kbit/s.

Nabídky připojení k internetu od U:fona najdete na našem serveru.

Z nekalých praktik je Intel obviněn i v USA

Podobný případ jako v Evropě nyní řeší americká prokuratura. Intel byl v New Yorku obviněn z toho, že na počítačové výrobce, kteří odebírali konkurenční řešení (od firmy AMD), vyvíjel nátlak a různě jim hrozil. Státní zástupce New Yorku dále uvedl, že Intel se uchyloval k tajným dohodám s počítačovými výrobci, dohodám, které mu měly zaručit udržení dominantního postavení na trhu s procesory. Podle něj to dokazují i interní e-maily firmy.

Stejně jako v Evropě se měl Intel dopouštět podplácení výrobců počítačů, kteří měli na trh dodávat počítače pouze s jeho procesory. Naopak ty firmy, které ve svých produktech používaly technologii konkurence, měl určitým způsobem trestat. Státní zástupce Andrew Cuomo řekl, že Intel v tomto segmentu trhu vládl tvrdou rukou.

Mezi firmami, které s Intelem takto spolupracovaly, je i počítačový gigant Dell. Za slib, že nebude na trh uvádět počítače s procesory AMD (Advanced Micro Devices), měl obdržet celkem dvě miliardy dolarů. Cuomo ve zprávě uvedl, že tímto jednáním byly poškozeny nejen konkurenční firmy, ale i spotřebitelé, "kterým byl odepřen nákup lepších výrobků za nižší ceny." Na seznamu figuruje několik dalších firem včetně IBM, ve které vládl strach z možných postihů ze strany Intelu, kdyby IBM navázala s AMD užší spolupráci. Atmosféra strachu měla podle e-mailů panovat také ve zmíněném Dellu.

Evropská komise kvůli stejnému chování Intelu na evropském trhu firmě uložila pokutu ve výši 1,45 miliardy dolarů. Intel však vinu odmítá a tvrdí, že jedná v rámci zákona.

Norský poskytovatel připojení nemusí blokovat Pirate Bay

Podle rozhodnutí soudu není povinností internetového poskytovatele Telenor blokovat přístup k bittorentovému trackeru a vyhledávači The Pirate Bay. Slavný server zprostředkující sdílení dat mezi uživateli dlouho čelí obviněním z porušování autorských práv a střídavě byl v  Evropských zemích soudy blokován. Představitelé zábavního průmyslu o blokování The Pirate Bay v síti Telenor usilují už od letošního února. Operátorovi dokonce několikrát poslali upozornění, že pokud lidem neodepře přístup, může nést následky. Telenor však trval na svém, že neexistuje žádný právní podklad pro blokování stránek na žádost firem z filmového a hudebního průmyslu a že ony samy nemůžou operátorům diktovat, jaké servery mají být znepřístupněny. Soud nyní telekomunikační firmě dal za pravdu.

Telenor rozhodnutí přivítal a prohlásil, že není možné, aby někdo nutil operátory převzít roli cenzora internetu. Operátor rovněž v blokování stránek nevidí řešení problému sdílení autorsky chráněného obsahu, protože se buď přestěhuje blokovaný server, nebo si uživatelé najdou jiný způsob připojení. Jako jediné schůdné řešení je, aby společnosti z filmového a hudebního průmyslu přišly s takovým obchodním modelem a službami, díky kterým by neautorizované sdílní děl nebylo již tak atraktivní.

Vyšel operační systém pro netbooky: Moblin 2.1

Na světě je nová stabilní verze Moblinu, linuxového systému optimalizovaného pro procesory Atom a určeného pro nasazení na netbooky a nettopy. Systém, jehož vývoj začala firma Intel a který je nyní pod střechou organizace Linux Foundation, přináší zcela nové uživatelské grafické prostředí pro malé obrazovky ultrapřenosných počítačů, které se těší čím dál větší oblibě.

Na rozdíl od ostatních mainstreamových linuxových distribucí nebo Windows je i na těch nejméně výkonných netboocích velice svižný, a to právě v důsledku své optimalizace pro procesory Intel Atom a díky grafickému kabátu, který – byť vyšperkován efekty – se pyšní velkou rychlostí i na těch nejslabších grafických čipech Intelu.

Nová verze přináší řadu nových funkcí a oprav – jde například o podporu 3G sítí nebo lepší správu Bluetooth, ale také vylepšení webového prohlížeče a jeho rozšíření. Vylepšen byl výkon a stabilita systému a na základně reakcí uživatelů změny nastaly v grafickém uživatelském rozhraní.


Správce sítí podporuje kromě zmíněných 3G sítí také WiFi, pevné kabelové připojení i WiMAX. Srdcem systému je linuxový kernel 2.6.31. Byla aktualizována řada předinstalovaného softwaru a některé další programy přibyly.

Moblin jsme si představili dříve v článcích Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém? a Malé notebooky s novým operačním systémem míří na trh. Budou i zdarma.

Verzi 2.1 můžete stahovat přímo ze stránek projektu (754 MB), instalace na netboocích bez CD/DVD mechaniky probíhá z USB klíčenky (systém lze spustit v režimu Live, kdy si jej můžete osahat i bez nutnosti instalace).


9. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...