Úvod > Články > Problém jménem Windows 7 Starter na netboocích

Problém jménem Windows 7 Starter na netboocích

Příval studií a článků na téma Windows 7 pokračuje – novým přírůstkem jsou výsledky průzkumu, podle kterého jsou lidé nespokojeni s Windows 7 Starter. Zástupci firmy, která průzkum provedla, se ptají, zda Microsoft tímto systémem chce zruinovat trh s netbooky.

Retrevo: lidé chtějí Xpéčka, ne sedmičkové „Startky“

Společnost Retrevo, americký obchod s elektronikou, na svém firemním blogu prezentovala výsledky průzkumu, jehož se zúčastnilo 1100 zákazníků. Průzkum byl věnován otázkám spojeným s netbooky, zejména pak Windows 7 Starter, které jsou na nových netboocích předinstalované.

Jak Retrevo uvádí, celých 23 netbooků z 28, které prodává Amazon, mají na pevném disku předinstalovaný systém Windows 7 Starter. Tato nejnižší edice aktuálního operačního systému od Microsoftu je poněkud okleštěná verze Windows, z níž nebyl odebrán jen určitý software, který najdete jen ve vyšších – dražší – edicích Windows 7, ale nepodporuje ani některé ze základních věcí, které by operační systém na ultrapřenosných laptoptech měl umět.

Jak průzkum ukázal, skoro polovina zájemců o netbooky vůbec netuší, jaké jsou rozdíly mezi edicemi Windows 7, resp. nevědí, že nějaké odlišné edice existují. Na otázku „Víte o rozdílných verzích Windows 7 (Starter, Premium atd.)?, odpovědělo 46 % zájemců Ne, 54 % Ano.

Ale více než polovina z nich vůbec neví, že ve Windows 7 Starter chybí některé normální funkce z obyčejných Windows 7 a vlastně i Windows XP, které se doposud na netboocích prodávaly. Otázka zněla: „Víte, že v edici Windows 7 Starter chybí některé funkce, které byly ve Windows XP? Jde například o podporu více monitorů, možnost úpravy plochy, přehrávání DVD“

„Ne“ odpovědělo 61 % lidí, „Ano“ 39 %. Takřka dvě třetiny zájemců tak vůbec netuší, co se jim do rukou dostane.

Na poslední otázku, zda „budou spokojeni, když jejich nový netbook přijde s předinstalovanou edicí Windows 7 Starter", 56 % odpovědělo „Ne“, 44 % „Ano“.

„Pro nás nebylo žádnými překvapením, že 61 % zákazníků, kteří plánují koupit netbook, nevědí o omezeních edice Windows 7 Starter. Když jsme klientům ukázali rozdíly mezi edicemi, 56 % z těchto respondentů uvedlo, že by nebyli spokojeni, kdyby jejich nový notebook obsahoval předinstalovanou edici Windows 7 Starter,“ shrnula ve zprávě firma Retrevo výsledky.

Co vše ve Windows Starter chybí

Hodně věcí. Hodně. Jestliže potenciální zákazníci plánující koupě malého počítače s Windows 7 byli ohromeni grafickými efekty rozhraní Windows (Aero), ve Starteru se s nimi opravdu nepotkají. Co na tom, 3D efekty, průsvitná okna a různé oku líbivé a práci ulehčující akce nebyly ani ve Windows XP. Ovšem vylepšené grafické rozhraní z Windows Vista bylo a je velkým lákadlem pro řadu uživatelů. (Stačí si jen vzpomenout na „WOW“ reklamy provázející uvedení Windows Vista na trh a následné rozhořčení mezi klienty, kteří si pořídili nové počítače, na nichž byly nainstalovány Windows Home Basic – bez efektů a dalších funkcí –, popř. vůbec edici Premium a vyšší nemohli spustit (kvůli slabým grafickým kartám). V USA se celý problém protavil v hromadnou žalobu, nicméně soudy poté tento status změnily.) Viz článek s ukázkami interních e-mailů, kterak Microsoft Intelu pomohl a své zákazníky obalamutil.

Seznam toho, co ve Windows 7 Starter člověk nenajde, by byl opravdu velký. Řada z chybějících funkcí nemusí normálním domácím uživatelům dělat velké starosti, přesto se nabízí otázka, proč by za své peníze nemohli dostat aspoň tolik funkcí, kolik nabízely Windows XP Home.

Microsoft se naštěstí na poslední chvíli rozhodl, že odstraní zásadní omezení funkčnosti Starteru – nemožnost mít současně spuštěné více než tří aplikace (kam takové omezení vede, si určitě čtenář domyslí sám). Každopádně nejnižší edice Windows 7, která je na netboocích, neumožňuje tak základní věci, jako je úprava vzhledu desktopu (člověk nemůže změnit ani pozadí pracovní plochy, na kterou si tak nemůže vložit svůj oblíbený obrázek či fotku).

Dále nepochodíte, pokud si pracovní plochu budete chtít rozšířit o další monitor. U netbooků, jejichž výhoda spočívá právě ve vysoké mobilitě, a které mají malé displeje (nejčastěji kolem 10 palců), se využití druhého monitoru nebo projektoru přitom zcela jasně nabízí.

Jmenovat bychom mohli třeba nemožnost přehrávání filmových záznamů na DVD (nenechte se zmást absencí mechaniky – ani ta externí vám nepomůže), absenci centra pro multimédia, 3D efekty desktopu (ony „wow funkce“), režim napájení „Prezentace“ (když už chybí možnost zapojit rozšiřující externí monitor/projektor, kdo by takový netbook bral na prezentace, že...), Windows Mobility Center (centrum pro mobilní zařízení) a spoustu více či méně pokročilých funkcí, které člověk nalezne jen ve vyšší edicích – namátkou podporu šifrování souborového systému, šifrování dat na pevných discích, obousměrnou podporu vzdálené plochy (Remote Desktop), multi-touch (vícedotyková podpora) a další a další.

Nakolik jsou tyto funkce pro vás nezbytné, víte sami. Microsoftu musíme do určité míry dát za pravdu, že většinu z nich obyčejný domácí uživatel nepotřebuje či přinejmenším nevyhledává. Nicméně nad tím, že si uživatel nemůže změnit pozadí plochy nebo připojit libovolný externí monitor, zůstává rozum stát. Tyto a řadu dalších funkcí normálně nabízí Windows XP Home, které jsou navíc na netboocích stále svižnější než Sedmičky (na lepších strojích se rozdíly už smazávají).

To, že Aero ve Starteru chybí, se zdůvodňuje tím, že netbooky bývají osazeny málo výkonnými grafickými kartami, které Aero nemusejí zvládat (bohužel potřebné ovladače opravdu často chybí a mnohé karty efekty neobslouží). Přitom tyto grafické čipy bez problémů přehrají video ve vyšší kvalitě – a dokonce na nich bez jakýchkoliv zádrhelů, zcela plynule a spolehlivě běží 3D efekty, kterými se pyšní linuxové a podobné operační systémy (efekty v rámci Compizu, kompozitního KWin apod.).

I když mnozí 3D efekty plochy považují za hračku, která jen hezky vypadá a nic víc, leckomu zvyšují produktivitu při práci s okny a virtuálními plochami. Zvládnou-li netbooky 3D desktop se všemi efekty v Linuxu, proč by nemohly umět podobné efekty ve Windows? Navíc když recenze uživatelů a řada videí na Youtube dokazuje, že netbooky vyšší verzi Windows 7 s funkčním Aerem zvládají (byť to skřípe)? Zkrátka pořád platí to, že když uživatel chce více hudby, musí obětovat více peněz – nespokojený klient, který si pořídí zmrzačený netbook, má přece možnost si zaplatit za přechod na vyšší edici Windows 7.

Microsoft prostě netbooky nemá rád

Jestliže se zástupci firmy Retrevo ptají, zda Microsoft prostě chce jen netbooky znemožnit a odstartovat jejich konec, pak ve světle všech událostí, bychom si mohli myslet, že ano. Microsoftu netbooky nic nepřinesly a ani toho moc přinést nemohou.

A tohle už Microsoft vlastně sám potvrdil, když oznámil, že netbooky budou nahrazeny takovými počítači, které budou schopny skvěle se Sedmičkami pracovat. Citace Microsoftu z výroční zprávy pro americký regulační úřad SEC v článku Microsoft chce netbooky dostat z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP

Netbooky přitom vyplnily obří díru na trhu a vůbec poprvé v historii IT přerušily dlouholetou a monotonní symbiózu mezi hardwarovými výrobci a softwarovými společnostmi – v tomto smyslu Microsoftu. Myšleno je tím to, že od doby, co se počítače dostaly mezi širokou veřejnost, software nepřetržitě bobtná a k jeho obsluze je potřeba čím dál výkonnějšího hardwaru (dříve software obsluhoval hardware...). Ať už jde třeba o hry (kde je to pochopitelnější), nebo právě operační systémy z dílny Microsoftu či jeho další aplikace (např. MS Office), nároky na hardware s každou novou verzí stoupají a stoupají. Každý nový kus hardware byl výkonnější než předchozí, každá nová verze Windows podstatně náročnější – a plynulý chod Windows a dalšího „velkého“ softwaru zaručovaly jen novější procesory, více operační paměti a lepší grafické karty.

Jedinou výjimkou v tomto ohledu jsou právě Windows 7 – nároky na provoz nového systému z redmondských dílen nejsou vyšší než v případě Visty, jsou naopak srovnatelné až nižší. Plynulejšího chodu Sedmiček na stejném hardwaru si bezesporu všimne každý.

Jak jsme řekli, poprvé v dějinách konzumního IT totiž došlo k přerušení šňůry spojených obměn hardwaru a softwaru. Vista se nedočkala moc vřelého přijetí, v roce 2006 a 2007 fungovala spolehlivě a rychle jen menšímu procentu lidí a rok na to se objevily netbooky – malé přístroje, jejichž úspěch ukázal, že lidé nestojí pouze o poslední technologické výstřelky, výstřelky plné výkonu (který stejně drtivou většinu času zůstává nevyužit), ale že chtějí i levnější počítače, které lze snadno přenášet a které mají hlavně vysokou výdrž běhu na baterie (výdrž klasických notebooků dlouho byla a stále je tragická, nepočítáme-li modely pro korporativní sféru).

Microsoft ale na takovou změnu na trhu nemohl zareagovat – vůbec poprvé byl on nucen se přizpůsobit trhu a ne trh jemu (i když, jak jsme si výše řekli, MS se směr zase snaží změnit). A jedinou odpovědí Microsoftu na linuxové systémy, jež zpočátku ovládaly trh s netbooky, byly Windows XP Home, koncepčně zhruba deset let starý systém, který dosud na netboocích fungoval skvěle (pokud zrovna nebyl moc doprzněn bloatwarem od OEM výrobců). Místo pro Visty nezbylo a Visty ze své podstaty na netboocích ani fungovat řádně nemohly. Jenomže prodej XPéček a snížení ceny za jejich licenci na minimum kvůli konkurenčnímu boji moc Microsoftu nevynášelo. Finanční výsledky hospodaření firmy to jasně ukazovaly.

Starter představuje prostě příliš málo muziky

Windows 7 Starter – byť „optimalizován pro netbooky“ nemůže být odpověď na požadavky uživatelů. Systém, který je méně funkční než stále oblíbené Windows XP a který nemůže uživatelům nabídnout ani tolik, co nějaká zdarma stažitelná linuxová distribuce, chce patrně jen těžit ze svého jména a uživatele maximálně postavit před možnost upgradu na vyšší edici, která však „něco“ stojí.

Microsoft v tom není ale sám – dříve totiž počítačoví výrobci hlásili (v reakci na okamžité stížnosti zákazníků na edici Starter), že netbooky budou dodávat se všemi edicemi Windows 7, zejména pak s domácí verzí Premium. To, že se tak ještě nestalo, je věc druhá. Nicméně by pak vzrostla cena přístrojů.

A jen na okraj: Netbooky naprosto ignoruje i společnost Apple. Poslední dávka aktualizací pro systém Mac OS X 10.6 (10.6.2) dokonce vyřadila z provozu tzv. Hackintoshe. Zde tím označujeme právě netbooky (PC) s procesory Atom, na které si uživatelé systém Mac OS X nainstalovali (což není v souladu s licenčními podmínkami). Balík aktualizací – opravující řadu chyb, obsahující více než stovku vylepšení a zprostředkující přes 40 bezpečnostních oprav – nejde vůbec nainstalovat, jiní hlásí „mrtvý systém“.

A jaký je váš pohled na Windows 7 Starter vs. Windows XP Home a celý trh s netbooky?

12. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...