Úvod > Články > Google jde po Microsoftu: Uvádí vlastní operační systém pro PC

Google jde po Microsoftu: Uvádí vlastní operační systém pro PC

Internetový gigant představuje svůj nový operační systém Chrome OS. Po měsících čekání se má v těchto dnech objevit i první zkušební verze a přijít mají i další informace o jeho vlastnostech a přednostech.

Aktualizováno: Google uvolnil první zdrojové kódy. Shrnutí najdete na konci článku.

O operačním systému Chrome OS od společnosti Googlu jsme prvně mohli slyšet letos v červenci, kdy firma potvrdila, že si brousí zuby už i na ten segment trhu, kde vládne jeho rival Microsoft. Google sliboval, že půjde o přelomový počin, který změní pohled na to, co by dnes operační systém měl umět.

O Chrome OS toho moc nevíme, jasněji bude během dnešního dne (resp. už vlastně v noci od vydání článku). Google před pár dny oznámil, že veřejnosti představí současný stav Chrome OS společně s informacemi, kdy je možné ho očekávat na trhu a hlavně společně s malými notebooky, netbooky.

Co už víme

Nový systém nebude zas tak nový, co se týče jeho jádra. Je totiž postavený na kernelu Linuxu. To není dnes již ničím výjimečné, podpora různého hardwaru je přímo v linuxovém jádře velká, a pro masový trh by nemělo smysl vyvíjet něco zcela nového. Linuxový kernel zaručuje nejen vysokou bezpečnost, což hodně zdůrazňuje Google (bezpečnosti v Chrome OS ještě níže), ale díky své modulárnosti i to, že Google může svůj systém připravit tak, aby startoval během pár sekund a poskytl uživatelům takřka okamžitý přístup na web. Zde se nabízí paralela se systémem Moblin, který je určen rovněž pro netbooky a startuje za pár sekund, ale několik zásadní odlišností zde je.

Chrome OS se od jiných linuxových systémů pro osobní počítače (včetně Moblinu) liší zejména svým pojetím – podle všeho to není a nebude klasický desktopový systém určený pro širokou paletu úkonů. Jeho hlavní doménou je práce s internetem. Jak už letos v létě uvedli vývojáři z Googlu, systém je postaven jednoduše: linuxové jádro, nad ním běžící okenní systém (češtináři snad připomenou správný český výraz) a v něm webový prohlížeč Chrome. Toť vše. Aspoň takhle to prezentuje Google.

Jeho web-centrický charakter dává jasně najevo, že Chrome OS nenabídne klasické programy známé z PC, ale bude svázán s webovými službami – že se tedy úzce propojí osobní počítač s tím, čemu říkáme „cloud computing“.

Na cloud computing dnes mezi IT odborníky není žádný ucelený názor ani přes stále sílící vývoj takto založených služeb. Pořád se bijí hlasy, které vyzvedávají světlou a stinnou stránku. Podle první skupiny lidí, je cloud computing tím pravým směrem pro budoucí aplikace a služby, protože uživatelům usnadňuje správu dat, snižuje jim náklady s ní spojené stejně jako náklady, které by jinak musely jít na výpočetní sílu systémů aj. Do cloud computingu spadá řada různých služeb, od zmíněné úschovny a správy dat, přes poskytování aplikací (alternativ k desktopovým programům) až výpočetní síly vzdálených systémů, na kterých běží různé operační systémy, které uživatel může používat).

Druhá strana, která v cloud computing nevěří, varuje hlavně před rizikem narušení soukromí, před možností ztráty dat (uživatelé nemohou vlastně ovlivnit, co se někde na vzdáleném serveru jiné společnosti s jejich daty děje) nebo problémy, které nastávají, když je takto realizovaná služba nedostupná.

To, že vám vaše data, dokumenty a další věci lítají někde v oblacích, je fakt a záleží jen na tom, zda se o důvěryhodné dokumenty bojíte, nebo ne, když je fyzicky drží někdo jiný na vzdáleném serveru, jehož chování vy nedokážete nijak ovlivnit.

O cloud computing se opírá právě Google OS. Počítač s tímto operačním systémem vám nenabídne žádnou lokální aplikaci na pevném disku pro elektronickou poštu či psaní dokumentů (např. MS Office nebo OpenOffice.org). K tomu slouží webové aplikace od Googlu běžící v prohlížeči Chrome: ať jde o známou freemailovou schránku Gmail, kancelář Google Docs, Calendar, nebo pro fotografie určenou službu Picasa (a řadu dalších).

Počítač jen na internet?

Když tohle Google oznámil v červenci, čtenáři kritizovali zejména to, že počítač s Chrome OS jim bude zcela k ničemu, pokud nebudou v dosahu nějaké datové sítě. Google se k tomuto nevyjádřil, každopádně se nabízí jedno dvě řešení.

První: Chrome OS bude sice obsahovat „jen“ webový prohlížeč Chrome, které poslouží jako hlavní brána pro webové aplikace – ale webové aplikace a data není nemožné použít i offline. Odpovědí totiž může být doplněk prohlížeče zvaný Google Gears. Ten dovoluje přesunout důležité části webové aplikace na disk a jakoby tedy z ní udělat lokální aplikaci, k jejímuž běhu není zapotřebí aktivní připojení k internetu.

Gears umožňuje i synchronizaci s uloženými daty (mluvíme-li například o e-mailech, textových dokumentech, tabulkách apod.). V tomto případě by absence desktopových programů zas až tak nevadila: Gears jednoduše stáhne potřebné součástí do počítače, uživatel bude moci vytvářet dokumenty i offline a ty se pak automaticky nahrají na vzdálený server Googlu. Stejně tak i naopak. Čili důležitým prvkem je bezproblémová synchronizace.

Druhá možnost je samozřejmě ta, že Chrome OS nebude jen web-centrický, ale bude možné do něj instalovat desktopové programy třetích stran. Takové řešení by sice vyřešilo řadu problémů, které uživatelé budou mít nebo by mohli mít, ale na druhou stranu by z celého projektu udělalo tuctovou záležitost: Google by stvořil jen další linuxovou distribuci, kterých je spousta. A hlavně to zcela odporuje dřívějším prohlášením firmy.

Maximální bezpečnost...

Jenomže. Google v létě řekl, že jeho systém bude maximálně bezpečný. Prý už z principu nebude možné, aby jej napadl jakýkoli malware. Firma měla v přístupu k sytému učinit takové změny, v důsledku kterých nehrozí, aby se uživatel kdy vůbec potýkal s viry.

Nebudeme-li tato prohlášení považovat za obecná fakta o Linuxu jako takovém (na ten se vám viry pro Windows ani cokoliv podobného opravdu nenalepí, tj. např. prohlížení webu je nesrovnatelně bezpečnější než s Windows), pak se nabízí i jedna docela zajímavá až radikální možnost. A to že operační systém Google Chrome poběží pouze v režimu pro čtení. Jinými slovy nebude možné do oblasti se systémem nic zapisovat.

Jestliže by se stalo, že se nakonec nějaký zákeřný kód spustí (přičiněním uživatele), poběží pouze v operační paměti, ale systém jako takový nemůže ovlivnit (nezakousne se do něj a nebude se systémem šířit). K odstranění nákazy je pak snadné: stačí restartovat počítač (podobné to je třeba u síťových routerů).

Problém je však ten, že jakmile systém (potažmo tedy systémová část disku) bude nastaven na režim „pouze pro čtení“, vylučuje to přímé použití Google Gears pro synchronizaci webový aplikaci a dat. Ty zkrátka do takové oblasti nelze zapsat, tudíž není možné s nimi ani nijak pracovat.

Možným řešením by bylo použití více disků nebo oddílů disků či jakýchkoliv jednodušeji oddělených oblastí, z čehož na jedné by byl systém v režimu pouze pro čtení, v druhém uživatelská data (v rámci uživatelského profilu) s možností zápisu. Na druhou oblast by již bylo možné zapisovat, a tak využít možnost synchronizace mezi cloud-computingovou službou a diskem. V rámci bezpečnosti, na které tak Google lpí, by však nebylo možné z takové uživatelské oblasti cokoli spouštět. Odborníci nám v diskusi o těchto možnostech snad řeknou víc, nicméně takto zkombinovaný systém práv přístupu k datům by neměl být problém zrealizovat. Poslední slovo v tomto směru však bude mít Google, který doufejme najde nejlepší řešení, jak efektivně spojit vysoký stupeň bezpečnosti s uživatelským pohodlím pro práci s vlastními daty a aplikacemi.

S Googlem na systému spolupracuje řada firem

Při vývoji operačního systému nezůstal Google na holičkách, už nějakou dobu se ví, že mu pomáhají velcí výrobci hardwaru a softwaru, mezi něž patří firmy jako Acer, Adobe, Asus, HP, Lenovo, Texas Instruments, Toshiba a další. Důležité je, že Chrome OS nepoběží jen na nejpoužívanějších procesorech od Intelu a AMD, ale kromě klasických PC ho bude možné spustit na zařízeních s procesory ARM.

Nicméně je trošku s podivem, že média řeší hlavně otázky spojené s ovladači hardwaru. Ono totiž samotné linuxové jádro obsahuje podporu obrovského množství zařízení (čehož si všimne každý při instalaci nějaké známé linuxové distribuce), takže nějaké zásadní problémy s počítači (netbooky) by neměly nastat. Dost možná jsou tvrzení médií o problémech Chrome OS s hardwarem přehnaná a Google chce jen jeho jádro uzpůsobit tak, aby neobsahovalo „zbytečnosti“, ale jen potřebné věci, které zaručí perfektní chod na vybraných modelech počítačů zmíněných výrobců. To však uvidíme až během příštího roku, kdy se očekávají první netbooky s tímto systémem.

Mimochodem: svěřili byste Google všechna svá data, když je tedy jeho systém web-centrický a propletený s jeho online službami?

Aktualizace: Google uvolnil zdrojový kód systému, na který láká další vývojáře, aby se podíleli na jeho vývoji (navzdory dřívějším informacím nebyla uvolněna žádná zkušební verze). Bylo potvrzeno, že první přístroje s Chrome OS se objeví v druhé půlce příštího roku. Stejně tak se potvrdilo, že nebudou k dispozici žádné lokální aplikace, vše bude řízeno přes cloud computing, dostupný však bude lokální úložný prostor (což souhlasí s tím, co jsme psali o využití Google Gears). Funkčnost systému je tedy zásadně omezena. Google slibuje spuštění Chrome OS od zapnutí počítače do asi 10 sekund. Ovšem srovnatelně nebo ještě rychleji dnes startuje systém Moblin, který je sice také zaměřen na web, ale obsahuje řadu lokálních populárních programů a není závislý na cloud computingu ani internetu. Chrome OS nebude možno stáhnout z internetu. K dispozici bude jen s novým počítačem. Další informace přineseme později.

20. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...