Úvod > Články > Dlouho to netrvalo: protipirátskou ochranu Windows 7 lze obejít

Dlouho to netrvalo: protipirátskou ochranu Windows 7 lze obejít

A další novinky uplynulých dní: Slavný tracker The Pirate Bay zavřel své brány (skoro) - Skype definitivně prodán - a více...

Úřad opět sníží poplatky za volání na mobily

Český telekomunikační úřad oznámil, že na červenec 2010 chystá další snížení propojovacích poplatků za volání do mobilních sítí. Od půlky příštího roku by poplatky, které si mezi sebou účtují mobilní operátoři, měly klesnout o 29 haléřů na 1,67 Kč. O zhruba stejnou částku by jejich výše měla znova poklesnout v lednu 2011.

Ačkoli Český telekomunikační úřad výši propojovacích poplatků snižuje v posledních letech pravidelně, rovněž v důsledku stížností Evropské komise, která je u nás považuje za přehnaně vysoké, ceny volání nikterak neklesají. Ke snížení cen za volání do mobilních sítí se v podstatě odhodlali pouze operátoři nabízející volání na bází VoIP (telefonování přes internetový protokol), protože na tomto segmentu trhu panuje daleko větší konkurence. Zásadní snížení cen u mobilních operátorů se tedy pravděpodobně nedá očekávat ani po dalším zlevnění propojováků. Současné nařízení Úřadu výši poplatku srazilo už na 2,31 Kč (červenec 2009), od ledna to bude 1,96 Kč.

Dlouho to netrvalo: protipirátskou ochranu Windows 7 lze obejít

Crackeři našli další dva způsoby, jak používat Windows 7 bez aktivace, hlásají zahraniční IT média s odvoláním na web MyDigitalLive.info. Na tomto serveru se objevil podrobnější popis nástrojů, díky kterým lze neomezeně dlouho používat neaktivované Windows 7.

Jinými slovy to znamená, že novými metodami lze používat i nelicencovanou kopii Windows 7 po libovolně dlouhou dobu. U Windows 7 standardně platí, že pokud uživatel svou kopii řádně neaktivuje například přes web do 30 dní, Windows začnou na problém rázně upozorňovat (i omezením funkčnosti apod.). Microsoft o problému už ví a připravuje opatření, které používání neaktivovaných Windows 7 zamezí.

Crackeři nalezli celkem dva způsoby, jak otravná hlášení a omezení neaktivovaných Windows 7 obejít. K odstranění protipirátské ochrany slouží nástroje RemoveWAT a Chew-WGA. Po jejich aplikaci se ve Windows 7 žádná hlášení ani omezení neobjeví a neaktivované Sedmičky lze bez problémů používat i po uplynutí 30 dní od instalace bez nutnosti vložení produktového klíče.

Již nějakou dobu na internetu kolují návody, jak aktivaci Windows 7 obejít tradičně pomocí cracků, které se zakládají na tom, že systém se tváří jako od OEM partnera Microsoftu (výrobce počítače), u kterých aktivace není nutná.

Dá se předpokládat, že Microsoft brzy protiopatření vydá v rámci aktualizací Windows, jak tomu bylo i předtím v případě Windows Vista.

Skype definitivně prodán

Společně eBay prodala divizi Skype, populární komunikační síť umožňující VoIP hovory jak mezi počítači, tak i na normální telefony. Firma se zbavila celkem 70procentního podílu, který za necelé dvě miliardy dolarů prodala skupině soukromých investorů, mezi kterými figurují i původní zakladatelé Skypu.

Dokončení prodeje dosud bránil právní spor mezi společností eBay a původními vlastníky. Spor se týkal patentované p2p technologie, na níž Skype stojí. Ta teď definitivně již patří divizi Skype, která mohla být konečně prodána. EBay si zatím ponechá podíl ve výši 30 %. Když v roce 2005 Skype kupovala, dala za něj více než 3 miliardy dolarů.

Firma sázela na to, že rostoucí popularita Skypu ji přinese vyšší výnosy plynoucí z jeho propojení s dalšími obchodními aktivitami, jenomže to se během let moc nedařilo. Drtivá většina uživatelů si Skype nechala čistě na bezplatné volání mezi počítači, z čehož eBay nijak neprofitovala. Přesto růst příjmů z volání do telefonních sítí byl znatelný: tržby loni vzrostly o skoro polovinu (44 %) na více než 550 milionů dolarů.

K vysokorychlostnímu internetu připojena čtvrtina Evropanů

Asi 24 procent obyvatel na území Evropské unie bylo připojeno k broadbandu. Ve své zprávě to uvádí Evropská komise.

Evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová oznámila, že trh s širokopásmovým připojením i přes hospodářskou recesi zůstává zdravý a že oproti loňskému roku se počet uživatelů broadbandu zvýšil o necelých 22 procent.

V Evropské unii bylo v půlce letošního roku dostupných zhruba 120 milionů broadbandových přípojek. V přepočtu přípojek na obyvatele se Česká republika umístila na 9. místě od konce ze všech 27 států Evropské unie. Penetrace broadbandu u nás činí necelých 18 %.

Microsoft nesmí v Číně prodávat některé verze Windows

Čínský soud uznal stížnost společnosti Zhongyi Electronic, která Microsoft obvinila ze zneužívání fontů v operačních systémech Windows. Microsoft tak na nařízení soudu v Číně nesmí prodávat verze novější než Windows 95. Zákaz se ale netýká novějších Windows Vista ani Windows 7.

Čínská firma si u soudu stěžovala, že společnost Microsoft ve svých operačních systémech používá její fonty (typy písma), na které nemá licenci. Smlouva o použití fontů Zhongyi Electronic se totiž měla týkat pouze verze Windows 95 a ne novější (včetně nejpopulárnější verze Windows XP, které je stále ve světě nejpoužívanější). Microsoft nařčení odmítl se slovy, že ctí duševní práva a podle názorů jeho zástupců k porušení licencí nedošlo. Redmondská společnost se hodlá proti verdiktu odvolat.

Zahraniční komentátoři se shodují, že rozhodnutí soudu bylo "dobře" načasované: v té době byl totiž na oficiální návštěvě Číny americký prezident Barack Obama. Obě země spolu vedou rozhovory o společném obchodu a Spojené státy na Čínu tlačí právě v oblasti lepšího dodržování autorských práv.

Slavný tracker The Pirate Bay zavřel své brány

Patrně nejslavnější bittorrentový tracker ukončil svou činnost. The Pirate Bay pod tíhou táhnoucích se soudních přích a zmařeném pokusu o prodej, který z portálu měl udělat legální server, vypíná bittorrentový tracker.

Zůstává ovšem v podobě jakéhosi vyhledávače: uživatelům nabídne tzv. magnet links, magnetické odkazy. Tato forma decentralizace prostřednictvím DHT/PEX uživatelům umožňuje přímé sdílení dat bez nutnosti existence nějakého centrální trackerového serveru. Striktně vzato by se tedy pro uživatele nemělo nic zásadního změnit kromě toho, že nebudou stahovat centrální .torrent, ale budou zásobení magnetickými odkazy ve svém bittorentovém klientu.

23. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...