Úvod > Články > Windows 8 už v roce 2012

Windows 8 už v roce 2012

A další novinky uplynulých dní: Apple kuřákům odmítá opravit počítače v záruce - "Nejnebezpečnější hacker na světě" bude vydán do USA - a více...

Windows 8 už kolem roku 2012

Jen něco málo přes měsíc jsou na trhu Windows 7 a opět se začíná s větší frekvencí hovořit o jejich nástupci. Microsoft už dříve prohlásil, že se chce držet plánu, podle kterého by vydávání nových verzí operačních systémů rodiny Windows mělo po sobě následovat co tři roky. Teď to potvrzuje.

Zatím největší "skluz" Microsoft měl mezi vydáním Windows XP (2001) a Windows Vista (na trhu oficiálně až v roce 2007). Takovou situaci však firma již nechce zopakovat.

Že další verze Windows (zatím označovaná jako Windows 8, jméno dost možná zůstane) vyjde kolem roku 2012, dokazují už i nové materiály Microsoftu. Ten své plány s vydáváním nových verzí oficiálně prezentoval na konferenci PDC 2009. Optimističtější hlasy dokonce tvrdí, že Windows 8 se mohou objevit i ke konci roku 2011.

Debaty se vedou rovněž o tom, zda půjde o „major“, či „minor“ verzi, tj. zda nový systém bude velkým, či malým vydáním s ohledem na změny jádra a v grafickém rozhraní oproti Sedmičkám. Windows 7 jsou v současnosti předmětem kritiky některých komentátorů proto, že ačkoliv Microsoft sliboval ve Windows 7 nové jádro 7.0, jádro z verze 6.0 (Vista) povýšilo pouze na 6.1. Microsoft několikrát vysvětlil, že číslování jádra nesouvisí s tím, zda jde o major nebo minor vydání. Důvodem, proč Windows 7 mají jádro s číslem 6.1, je zachování kompatibility se softwarem třetích stran (ten by mohl mít vážné problémy, pokud by na místo jádra 6.x systém oznamoval 7.x). Odpovědí kritiků je, že právě toto je znak malých změn oproti předchozímu systému a že pokud jde pouze o vylepšené vydání Windows Vista, Microsoft by měl nabídnou lepší cenové podmínky pro získání licencí a upgradu.

Každopádně teď se zdá, že Windows 8 by se od Windows 7 a Vista mohly (ale nakonec nemusely) lišit ve větší míře. Microsoft je však na slovo skoupý a o připravovaném systému odmítá odkrýt jakékoli bližší informace. Tématem dne jsou podle redmondské firmy Windows 7 a nemá cenu si teď lámat hlavu s tím, co přijde později.

Mobilní trh se otevírá: ČTÚ připravuje tendr na čtvrtého operátora

Čerstvý vítr do plachet trhu s mobilními službami by mohl vnést čtvrtý operátor. Myslí si to i Český telekomunikační úřad, který se chystá vypsat tendr na neobsazenou frekvenci. Výběrové řízení pro využití pásma GSM by mělo začít už v prvním čtvrtletí příštího roku. Na českém trhu se tak pravděpodobně objeví čtvrtý operátor, který může oživit trh s hlasovými a hlavně datovými mobilními službami a zároveň snížit jejich stávající ceny. Uvedl to týden Euro.

Soutěž o frekvenční pásmo 1800 MHz bude probíhat pravděpodobně formou aukce a nejspíše se ji nebudou moci účastnit stávající tři operátoři. Dveře zůstanou otevřené společnosti MobilKom provozující síť U:fon s technologií CDMA. Úřad tvrdí, že stát by na prodeji licence mohl získat stovky milionů korun.

Předseda ČTÚ pro Euro řekl, že nová síť by mohla fungovat na principu národního roamingu, sdílení částí existující infrastruktury ostatních operátorů. Telekomunikační úřad se v současnosti zabývá i otázkou, zda sdílení infrastruktury operátorům může nařídit v případě, že s ním budou otálet.

Hacker hledající mimozemský život bude nakonec vydán do USA

Gary McKinnon, jeden z mediálně nejznámějších hackerů, bude podle britských úřadů vydán do Spojených států. McKinnonovi se mezi lety 2001 a 2002 podařilo napadnout americké vládní a vojenské počítače.

McKinnon se hájil slovy, že nechtěl způsobit žádné škody a že hledal pouze tajné materiály o existenci mimozemských civilizací, ale americká strana mu jeho slova nevěří. Vyšetřovatelé totiž zjistili, že hacker v důležitých systémech Spojených států smazal skoro dva a půl tisíce uživatelských účtů, odstranil data z řady vojenských počítačů a zkopíroval citlivá data z počítačů armády, vzdušných sil, námořnictva i NASA.

Prohledal přitom celkem 73 tisíc přístrojů a naboural se i do 97 vládních a vojenských počítačů spadajících pod nejvyšší stupeň utajení. Více v článku Příběh nejnebezpečnějšího hackera v historii. Hackerovi hrozí, že ho Spojené státy budou soudit jako teroristu.

Britské úřady minulý týden oznámily, že vydání McKinnona již nemůžou dále oddalovat. Britský vysoký soudní dvůr minulý týden oznámil, že jej Spojeným státům vydá pod podmínkou závazku, že o McKinnona bude dobře postaráno. Ten totiž navíc trpí Aspergerovým syndromem, specifickou formou autismu.

Spojené státy proto už v minulých měsících oznámily, že bude-li McKinnon shledán vinným, nebude umístěn do nápravného zařízení s nejvyšší ostrahou, do kterých bývají umisťováni nejtěžší zločinci. Existovala totiž možnost, že coby terorista by McKinnon mohl být umístěn do věznice v zátoce Guantanamo.

Připojení přes WiMAX již ve 20 městech

Možnost připojení k vysokorychlostnímu internetu přes spolehlivou technologii WiMAX mají nyní také obyvatelé Písku, Tábora, Chebu, Františkových Lázní, Hradce Králové a Jablonce nad Nisou. Celkově mohou služby WiMAX Českých Radiokomunikací využívat zákazníci kromě Prahy také v dalších 20 městech ČR. Firma to uvádí v tiskové zprávě.

„Odezva zákazníků v regionech je velmi pozitivní,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a podnikání Českých Radiokomunikací. „Výstavba vysílačů v regionech se blíží do finále, nyní nás čeká pouze spuštění šesti posledních lokalit,“ dodává Marcel Procházka.

Zájemci se prostřednictvím WiMAX mohou k internetu připojit například v Praze, Ostravě, Brně, Olomouci, Liberci, Zlíně a dalších větších městech. Služba svou cenou a parametry se hodí spíše pro firmy, nicméně má co nabídnou i domácím uživatelům, kteří nejsou v dosahu jiných sítí.

Apple: Záruka se nevztahuje na kuřáky. Počítače neopravíme

Americká počítačová firma Apple odmítá svým zákazníkům opravovat počítače, na které se ještě vztahuje záruka. Podle jednání společnosti však záruka zaniká, byl-li přístroj vystaven cigaretovému kouři.

Na internetu se objevily stížnosti několika uživatelů počítačů Apple, kterým firma odmítla přístroje opravit. Důvodem odmítnutí bylo, že lidé doma kouří. Jeden z klientů Applu počítač zanesl do servisu, protože se přístroj přehříval. Apple nároky na záruku odmítl, protože majitel počítače doma kouřil (dokazovaly to zbytky popela) – přístroj byl označen za „kontaminovaný“ tabákovým kouřem a „životu nebezpečný“. Tento scénář se měl opakovat i u ostatních klientů.

Odborníci nicméně zákazníkům radí, aby se nenechali jednáním společnosti odradit, protože záruční podmínky ani severoamerické podmínky používání nic o kouření neříkají a výslovně je nezakazují.

30. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...