Úvod > Články > Nexus One – má Google v ruce trhák?

Nexus One – má Google v ruce trhák?

Samotná firma o něm mluví jako o „supermobilu“, novináři mu zase dali přezdívku „zabiják iPhonu“. To je ale fráze, která se pravidelně objevuje vždy ve chvíli, kdy se na trhu objeví nový smartphone. První zprávy byly nadšené, po přímém osahání ale nadšení poněkud vyvanulo. Zdá se, že některé aplikace jsou revoluční, některé naopak zatím nedotažené.

Nexus One zatím nabízí pouze T-Mobile, následovat bude americký Verizon a evropský Vodafone. Jelikož ale Google nový mobil prodává jak se smlouvou (180 dolarů), tak i odblokovaný (530 dolarů), můžeme jej použít i u jiných poskytovatelů.

Na první pohled Nexus One nevypadá nijak mimořádně, barvou ani designem rozhodně nenadchne. Použitý materiál je příjemný, ostatně na podobně kvalitní výrobky jsme u výrobce HTT zvyklí. Lehce zaoblený mobil padne do ruky a nevadí, že je tenký pouhých 11,5 milimetru. Na to, že má Nexus 3,7 palcový displej, nejsou nijak přehnané ani další rozměry: na výšku měří 119 a na šířku 59,8 milimetrů. Váha přístroje je 130 g.



Na spodní straně najdeme konektor pro microUSB, na vrchní straně potom 3,5 mm jack a vypínací tlačítko. Vlevo je potom dvojitá klávesa pro ovládání hlasitosti. Slot pro SIM kartu a pro expanzni kartu microSD najdeme pod krytem baterie, výrobce nutno pochválit za to, že baterii vyndávat nemusíme.

Pětimegapixelový fotoaparát je chvályhodný, Wi-Fi samozřejmostí, kompas doplňkem pro hračičky. Displej se skutečně povedl - rozlišení WVGA je výborné a barevné podání je díky technologii AMOLED také velmi dobré. Srdcem mobilu je 1 gigahertzový procesor Qualcomm Snapdragon a 512 MB paměti. MP3 přehrávač je velmi příjemný, čip pro FM rádio není funkční a na přehrávání videa (mimo YourTube) můžeme zapomenout. 

Nexus One pracuje s nejnovější verzí operačího systému Android 2.1 Éclair, což oproti dalším mobilům s Androidem 2.1 přináší řadu drobných softwarových změn. Pravidelně zmiňovanou novinkou je třeba orientace na 3D, ale ta se ve skutečnosti příliš neuplatňuje - a mimo prohlížení souborů fotografií, kde se fotky místo obvyklého posouvání natáčejí na jakýsi trojrozměrný válec, si jí těžko všimneme.

K ovládání slouží dotyková tlačítka, na která si budeme muset delší dobu přivykat. A dámy zvyklé klepat na tlačítko špičkou dlouhého nehtu budou mít asi smůlu. Nejsou zde klasická tlačítka pro ovládání hovoru a samotnou telefonní aplikaci musíme spustit speciální ikonkou na displeji, což je tak trochu podobné, jako když chceme telefonovat přes Skype. Pro odemknutí obrazovky musíme přesunout ikonku zámku po celém displeji, v podstatě je to stejné, jako když spouštíme iTouch.

Mezi špeky patří možnost ovládání některých funkcí hlasem, vedle e-mailu a SMS je to i obnovování Facebooku. Podle mého názoru ještě lepší je technologie aktivního potlačování okolního hluku. A to dokonce oběma směry - mobil se snaží odfiltrovat hluk okolí, takže uživatel lépe slyší, ale zároveň mobil odesílá vyčištěný signál, takže lépe slyší i na druhé straně.

Nexus One je vybaven podporou Exchange serveru, synchronizace funguje s několika Gmail účty. Jinou e-mailovou schránku ale používat nemůžeme. To, že zde prakticky nejsou aplikace určené zábavě, je zřejmě dáno krátkou dobou existence mobilu. Je ale jasné, že tento nedostatek Apple dokonale marketingově využije. Více však překvapí zanedbaná oblast kancelářských aplikací, které se dnes staly „povinnou“ součástí každého solidnějšího mobilu.

Mobil využívá firemní navigace, což nijak nepřekvapuje. Otázkou ale bude, jak si Google představuje její využívání mimo území Spojených států. Tam totiž funguje dobře, ale její evropská verze pod jménem Milestone není funkční.

Co říci na závěr – Nexus One je rozhodně pořádným krokem správným směrem. Některé nedostatky Google jistě v době historicky velice krátké opraví a nabídka aplikací začne bobtnat stejnou rychlostí jako u iPhonu. Jeho majitelé ale zatím příliš opravdových důvodů přeběhnout ke konkurenci nemají.

21. 1. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...